sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Tietoa gluteenittomasta ruokavaliosta

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava henkilö ei voi syödä vehnää, ohraa ja ruista eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Kauran proteiini ei sisällä vehnän, rukiin tai ohran proteiinin tyyppistä gluteenia ja sopii siksi gluteenittomaan ruokavalioon. Täältä löydät vastauksia kysymyksiisi puhtaasta kaurasta, gluteenittomuudesta ja keliakiasta.

 

Miten puhdas kaura auttaa ruokavaliomuutoksessa?

 

Gluteenittomuuteen siirtyminen tuo mukanaan monia muutoksia ruokavalioon. Puhtaan kauran lisääminen gluteenittomaan ruokavalioon helpottaa ruokavalion noudattamista, koska näin dieettiin saadaan lisää vaihtelevuutta ja makua. Kaura on usein myös ainoa tuttu vilja gluteenittomien viljojen joukossa, jolloin se tuo mukanaan makumuistoihin liittyvää hyvää mieltä. Puhdaskauratuotteiden käyttö helpottaa ruoanvalmistusta kotona, sillä tuotteet maistuvat ja sopivat koko perheelle.

 

Mitä on puhdas kaura?

 

Puhdas kaura on kauraa, joka ei ole tuotantoprosessin missään vaiheessa ollut kosketuksissa gluteenipitoisiin viljoihin. Tavalliset kaurahiutaleet eivät siis ole puhdasta kauraa, vaikka ne olisivatkin pelkkää kauraa. Vain tarkasti kontrolloitu tuotantoketju varmistaa, että tuotteet ovat gluteenittomia ja myös keliaakikoille turvallisia.

 

Mistä puhdasta kauraa saa?

 

Suomalaiset Provena-tuotteet on valmistettu varmasti puhtaasta, gluteenittomasta kaurasta, ja niissä on kaikki kauran hyvät ominaisuudet. Niitä myydään kaikissa hyvin varustetuissa ruokakaupoissa ja marketeissa. Gluteeniton ruokavalio pysyy Provena-tuotteiden avulla monipuolisena ja maukkaana, kun voit huoletta nauttia maukkaista aamu- ja välipaloista sekä herkullisista leivonnaisista.

 

Kannattaako gluteenittomassa ruokavaliossa luopua kokonaan viljoista?

 

Viljavalmisteet muodostavat myös gluteenittoman ruokavalion perustan. Ravitsemussuositusten mukaan yli puolet nautitusta energiasta tulisi saada hiilihydraateista. Ilman viljatuotteita tätä tavoitetta on lähes mahdotonta saavuttaa. Myös päivittäinen 25–35 g kuidunsaantisuositus toteutuu vain, jos ruokavalio sisältää reilusti viljatuotteita. Riittävä kuidunsaanti onkin gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle usein haastavaa.

 

Miksi kauran kuitu on hyväksi?

 

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle soveltuvista viljoista runsaskuituisinta on kaura. Kaura on ihanteellista ravintoa, sillä siinä on sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja.
Puhtaasta kaurasta valmistetut Provena-tuotteet sisältävät paljon kuitua, mikä on vatsan hyvinvoinnin perusta. Kauran terveysvaikutukset perustuvat suurelta osin sen sisältämään liukoiseen kuituun, betaglukaaniin, jolla on todettu useita positiivisia vaikutuksia elimistössä.

 

Mistä tiedän, että saan tarpeeksi kuitua?

 

Kuitutestin voi tehdä esimerkiksi Keliakialiiton sivuilla, www.keliakialiitto.fi. Testi vaatii kirjautumista extranettiin.

 

Mikä on keliakia?

 

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Suolinukan vaurioitumisen vuoksi ravintoaineiden imeytyminen häiriytyy. Keliakian tyypillisiä oireita ovat erilaiset vatsavaivat, väsymys ja anemia. Osa potilaista saattaa olla myös täysin oireettomia. Keliakia voi ilmetä myös ihokeliakiana, jolloin iholle syntyy voimakkaasti kutisevaa pienirakkulaista ihottumaa. 

 

Mistä keliakia aiheutuu?

 

Keliakian tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Lisäksi taudin puhkeamiseen vaikuttaa mahdollisesti vielä jokin muu tekijä, jota ei vielä tunneta. 

 

Onko keliakia yleistä?

 

Suomen Keliakialiiton mukaan Suomessa on noin 30 000 diagnosoitua keliaakikkoa. Eräiden arvioiden mukaan vain noin puolet keliakiaa sairastavista on diagnosoitu. Keliaakikkojen määrä kasvaakin nopeaa vauhtia osin kehittyneen diagnosoinnin myötä. Uusimpien tutkimusten perusteella keliakiaa saattaa esiintyä jopa 2 %:lla väestöstä.

 

Miten keliakiaa hoidetaan?

 

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaa sairastava ei voi siis käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa sisältäviä elintarvikkeita ja ruokia. Kun gluteeni jätetään pois ruokavaliosta, keliakian oireet poistuvat ja suolen limakalvo parantuu vähitellen. Hoitamattomaan keliakiaan liittyy usein myös laktoosi-intoleranssi, jolloin maitosokeri aiheuttaa vatsavaivoja. Suolinukan korjaantuessa myös laktoosin sieto yleensä paranee.

 

Voiko ruokavaliossa joustaa?

 

Ruokavaliota on noudatettava läpi koko elämän, sillä suolen limakalvo vaurioituu uudelleen pienestäkin gluteenimäärästä. Suolinukan korjaantuminen saattaa kestää puolesta vuodesta vuoteen, ja hoitamaton keliakia altistaa monille muille sairauksille. Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliakia pysyy oireettomana eikä vähennä työ- tai toimintakykyä tai lisää sairastumisriskiä.

 

Mistä saan lisätietoa keliakiasta?

 

Lisätietoja keliakiasta saa Suomen Keliakialiitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...