keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kauraleipä

Testissä kauraleipäjauhoseos. 

Finaxin Kauraleipäjauhoseos on tämän näköisessä paketissa.
Paketti maksaa Prismoissa 3,99 euroa ja tuosta paketista saa kaksi leipää.
 Ohje yhdelle leivälle:

450 g Finaxin kauraleipäjauhoseosta
4 dl kädenlämpöistä vettä (37 asteista)

Kaada jauhoseos taikinkulhoon.
Lisää vesi.
Vaivaa taikinaa koneessa taikinakoukulla noin 5min.
Nosta taikina (gluteenittomalla jauhoilla) jauhotetulle leivinalustalle, jauhota kädet ja muotoile taikinasta tasainen leipä.
Harjaa ylimääräinen jauho pois leivän päältä.
Anna leivän kohota leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä, kostean leivinliinan alla noin. 35 min.
Voitele leipä kevyesti vedellä ja tee siihen kaksi poikittaista viiltoa terävällä veitsellä.
Paista uunin alaosassa 250 asteessa noin 10 min.
Laske sen jälkeen uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista edelleen noin 25 min.
Anna leivän jäähtyä ritilän päällä.

Vinkki: 

Saat leipään rapeamman kuoren kun suihkutat vettä suihkepullolla uunissa olevan leivän päälle.
Viipaloitu leipä voidan paahtaa.
Viipaloi ja pakasta leipä kerta-annoksina.
Voit näin nauttia tuoretta leipää joka päivä.
 

Oma vinkkini:

Tee löysempi taikina mitä ohjeessa on ja nostele taikinaa voideltuun pitkulaiseen uunivuokaan tai tee taikinasta pyöreitä leipiä tai sämpylöitä.
 

Kohota ohjeen mukaan ja paista 225 asteessa kunnes leivän pohja kumisee ja leipä on kauniin kullan ruskea.

Päätin käyttää kaikki jauhot kerralla ja tehdä kaksi leipää, koska sen voi aina jäähtyneenä siivuttaa ja pakastaa. 
 Tein niin että mittasin yleiskulhoon ensin veden (8dl) enkä toisinpäin kuten ohje sanoo, ja sit lisäsin jauhoseosta pikkuhiljaa samalla koneen vaivatessa taikinaa.

En käyttänyt kaikkia jauhoja kahteen kauraleipään vaan jätin noin desin verran jauhoja pakettiin että leivistä tulee vieläkin kuohkeampia ja paremman makuisia. 

Tein yhden ison vuokaleivän ja lopusta taikinasta pyöreän pienen limpun jonka leivoin lopuissa jauhoissa ja kohonneen leivän pinnalle ripottelin kaurahiutaleita. :) 

Täytyy myöntää etten ole aikasemmin mistään vaaleasta jauhoseoksesta saanut näin maukasta leipää!

lauantai 24. elokuuta 2013

Lumina sämpylät

Lupasin postailla Lumina-tuoteperheen jauhoseoksista tehtyjä leivonnaisia ja tässä tulee ensimmäinen kokeiluni.

Otin ensimmäiseen testiin Luminan tumman reikäleipäjauhoseoksen.
 Muokkasin hieman alkuperäistä ohjetta.
Pussin takana on helppo ohje reikäleipiin, mutta minäpä en tehnytkään reikäleipiä vaan sämpylöitä, joista tulikin yllättävän maukkaita.

 Yhden sämpylän syöneenä voin suositella lämpimästi näitä kaikille keliaakikoille! :)

Lumina sämpylät (13 kpl)
 1 pussi kuivahiivaa (11g)
5 dl 42 asteista vettä
noin. 300 g reikäleipä jauhoseosta

Lisää kuivahiiva lämpimään veteen.
Sekoita hiiva-vesiseos jauhoseokseen.
Sekoita taikinaa hyvin 10 min. 

Itse tein taikinan yleiskoneella eli annoin käydä sen minimi nopeudella 10 min.

Tee sämpylät näin:

Laita loput jauhot esim. syvälle lautaselle tai kulhoon.
Ota taikinasta ruokalusikalla kökköjä jauhoseokseen ja pyöräytä sämpylää siinä, jonka jälkeen leivo käsissä joko soikeita tai pyöreitä sämpylöitä leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Anna kohota 45 min. huoneen lämmössä leivinliinan alla.

 Paista 225 asteisessa uunissa noin 20-30 min. riippuen uunista ja sen tehoista. 

Vinkki: Itse tykkään vähän makeista sämpylöistä ja leivistä ja niimpä lisäsin taikinaan 1 rkl siirappia ja voitelein sämpylät siirappivedellä, jonka jälkeen ripottelin vielä pinnalle seesamin siemeniä.

Gluteeniton Lumina-tuoteperhe

Sain kokeiltavaksi/testattavaksi gluteenittomia Lumina sarjan jauhoseoksia eli näitä.
Lumina-tuoteperhe tarjoaa neljä luontaisesti gluteenitonta leivontavalmista jauhoseosmixiä: Vaalea vuokaleipä, tumma reikäleipä, yrttisämpylä ja muffinssi. 

Leivonta ei voisi olla helpompaa - lisäät mukaan vain veden sekä tuotteesta riippuen hiivan sekä öljyä. 

Pakkaukset ovat kertakäyttöisiä ja mitoitettu juuri sopiviksi annoksiksi.

Lumina-tuotteiden pellava kasvaa puhtaassa Pohjolan luonnossa. 

Kasvukausi on lyhyt, mutta valoisat, yöttömät yöt kasvattavat pellavan ravitsemuksellisesti rikkaammiksi kuin missään muualla. 

Erityiset kasvuolosuhteet, innovatiivinen tuotekehitys ja teknologia sekä erityinen huomio raaka-ainepohjan ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin takaavat Lumina-tuoteperheelle erinomaiset ravitsemukselliset ja laadulliset ominaisuudet.

 Kaikissa tuoteperheen tuotteissa pellava on paahdettu, jolloin se maistuu rapean pähkinäiseltä. 

Paahdettu pellava sitoo runsaasti vettä, jolloin tuoreus säilyy pidempään.

Gluteenittomista ruokaleipätaikinoista on vaikea saada helposti leivottavia. 

Pellavan hyvät vedensidonta- ja emulgointiominaisuudet tekevät taikinasta kuitenkin lähes samanveroista kuin normaalileivonnassa. 

Valmiin leivän rakenne on ilmava ja pellavan korkea kuitu- ja omega-3-pitoisuus tärkeitä keliakikon ruokavaliossa.


Yrittäjän toive oli että noista valmiista jauhoseoksista leipoisin jotain muuta mitä ohje sanoo.

Päätin testata ensin tämän Tumman Reikäleipä jauhoseoksen. 
Seuraavassa blogipostauksessa kerron mitä hyvää leivoin tästä jauhosta! :)

perjantai 23. elokuuta 2013

Kermainen suikalekastike

Naudanpaisti suikaleista tehty kermainen kastike.

400 g naudanpaisti suikaleita
1 sipuli
voita pannulle
suolaa maun mukaan
½ tl paprikajauhetta
1/4 tl pippurisekoitusta
noin 1 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta fin mixin hienoa jauhoseosta
vettä niin että lihat peittyvät
½ lihaliemikuutio
1 dl kuohukermaa

Ruskista voissa pannulla lihasuikaleet ja sipulit.
Lisää joukkoon mausteet ja vehnäjauhot ja jatka ruskistamista vielä hetki että jauhot saavat hieman väriä.
Lisää vesi ja lihaliemikuutio.
Anna hautua miedolla lämmöllä noin 45 min.
Lisää kuohukerma joukkoon ja anna hautua vielä noin 15-20 min. kunnes lihat ovat pehmeitä ja tarkista maku.

Tarjoa lisäksi joko keitettyä perunoita, muussia tai riisiä.
Ruuan lisukkeeksi voit valmistaa jonkun raikkaan salaatin tai raasteen.

Itse raastoin porkkanaa ja kaalia kumpaakin saman verran ja sen päälle laitoin hunaja-sinappisalaatin kastiketta.

Vinkki: Tuohon kastikkeeseen käy hyvin myös herkkusienet ja hillosipulit! :) 

Gluteeniton Siljan Omenapai




Tämä ohje on saatu Siljan laivoilta ja on paras Omenapai mitä koskaan olen saanut syödä ja leipoa!


Ohje:

100 g voita
100 g sokeria
1 muna
3 tl leivinjauhetta
1½ tl vanilliinisokeria
5-6 kpl omenoita raasteena

Vatkaa voi ja sokeria vaahdoksi.
Lisää muna hyvin vatkaten joukkoon ja lopuksi sekoita jauho-vaniljasokeri-leivinjauheseos.
Kaaviloi tai taputtele puolet taikinasta pyöreän piirakkavuuan pohjalle.
Pese ja kuori omenat.
Raasta omenat karkealla terällä.
Lisää omenaraaste ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.
Kaaviloi loppu taikina pyöreksi levyksi ja laita se täytteen päälle.
Pistele taikinan pinta haarukalla ja paista 175 asteessa noin 30 min.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. 

Tästä linkistä  mitat ja muunnokset voit muutta grammat desilitroiksi.







torstai 22. elokuuta 2013

Omenapiirakka

  2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl maitoa tai kuohukermaa
75g voita
1 tl  vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl esim. fin mixin hienoa jauhoseosta (tai sama määrä vehnäjauhoja)

Täyte:
4-5 isoa omenaa tai pieniä omenoita saa olla 6-8 kpl.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää sulatettu voi.
Lisää kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa.
Kaada taikina piirakkavuokaan, laita päälle kuorittuja omenanlohkoja ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. 
Paista uunissa alatasolla 200 asteessa 20-30 min.
Tällä ohjeella tulee yksi pyöreä piirakka. 

Kaksinkertaisesta annoksesta tulee pellin kokoinen piirakka.
Tällä pohjalla voit tehdä myös marjapiirakat! 

maanantai 12. elokuuta 2013

Kauralastut

 3½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl sokeria
1 ½ dl gluteeniton täysjyväkaurajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vanilliinisokeria
100 g voi tai margariinisulaa
1 dl kevytkermaa



Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Yhdistä voi tai margariinisula sekä kevytkerma ja lisää kuivien aineiden joukkoon.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Ota taikinasta kahdella teelusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille.
Jätä ympärille tilaa, sillä leivonnaiset leviävät uunissa.
Paista uunin ylätasossa 6-8 minuuttia, kunnes kauralastut ovat kauniin kullankeltaisia. 

Makea mantelikakku

8 annosta
Dansukkerin sivuilta otettu ohje!

Ainekset

200 g manteleita tai mantelijauhetta
4 kananmunaa
2 dl ruokokidesokeria
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 tl hienonnettua rosmariinia
1 tl vaniljasokeria

Vuokaan
margariinia
ruokokidesokeria

Koristeluun
tomusokeria
raastettua sitruunankuorta


Voitele 20 x 30 cm kokoinen uunivuoka.
Ripottele vuokaan ruokokidesokeria, niin saat kakkuun rapean pinnan.
Kalttaa, kuori ja jauha mantelit.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää muut ainekset.
Kaada taikina vuokaan.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku, anna jäähtyä.
Leikkaa kakku ruuduiksi.
Sirottele päälle tomusokeria ja ripottele pinnalle raastettua sitruunankuorta.

Vinkki!
Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä.
Säilytä jääkaapissa.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kukkakaalikeitto

 Ohje on otettu fb-kokki ryhmästä.

Nopea, herkullinen ja täyttävä keitto, jota suosittelen lämpöisin mielin kaikille! 

(neljä annosta)

0.5 dl-0.7 dl litraa vettä
0.5- 1 pkt paprika koskenlaskijaa (käy toki muukin koskenlaskija)
1 iso kukkakaali
2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1 paketti pekonikuutioita / halloumia

Kiehauta vesi ja sulata juusto vedessä.
Pilko kukkakaali pieniksi nupuiksi ja hauduta kypsäksi juustovedessä.
Soseuta ja lisää kermaa ja mausteita oman maun mukaan.
Paahda pekonikuutiot pannulla ja tarjoile keiton päällä.
Jos käytät halloumia, paista se ohjeen mukaan kuutioina tai suikaleina.

lauantai 3. elokuuta 2013

Omenapiirakka

 Itse tein puolet tuosta annoksesta eli pyöreän piirakan.

Ainekset pellilliseen omenapiirakkaa
 
(Ohje otettu facebookin keliakia ryhmästä!)

3 munaa
2 ½ dl sokeria
100 g margariinia
1 ½ dl maitoa tai vettä
4 ½ dl gluteenitonta leivonnaisiin käytettävää vaaleaa
jauhoseosta (esim.Sunnuntai )
1 ½ tl leivinjauhetta
4-5 omenaa

Pinnalle kuorittuja viipaloituja omenaviipaleita, kanelia ja sokeria.

Valmistus:

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja vuoraa reunallinen pelti leivinpaperilla.
Kuori omput ja viipaloi ne.
Kiehauta neste ja rasva keskenään.
Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.
Lisää vaahtoon kuuma neste-rasvaseos ja jauhot johon on sekoitettu leivinjauhe.
Kaada taikina pellille ja lado omenaviipaleet pinnalle.
Ripoittele jauhettua kanelia ja sokeria omenaviipaleiden päälle
Kypsennä piirakkaa 15-20 min uunin toiseksi alimmaisella
tasolla (ohje normaaliuunille, ei kiertoilmalle)

Huom. Tee samalla pohjalla erilaisia piirakoita käyttäen esim.raparperinpaloja, mustikoita tai herukoita.
Omena-ja raparperipiirakan ohella on ihana maistella lisukkeena jäätelöä tai vatkatua vanilijavaahtoa.

Pikkasen jäi ulkonäkö mieltä kaivelemaan kun omenat hävisivät taikinan sisään. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...