lauantai 1. maaliskuuta 2014

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan.

Vinkit olen ottanut Keliakiakliiton sivuilta.  

Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja isoja kulhoja, koska tärkkelyspohjaiset gluteenittomat jauhot ”pölisevät” runsaasti. 

 Leipoutuvuutta ja rakennetta parantaa proteiinin lisääminen taikinaan. Käytä nesteenä maitoa, piimää, jogurttia, kermaa, soijajuomaa tai lisää joukkoon rahkaa, raejuustoa, soijajauhoa jne.

Leipiin ja sämpylöihin saa lisää väriä, makua ja ravintoarvoa käyttämällä taikinoissa kasvisraasteita ja –soseita, juustoraastetta ja yrttejä. 

Käytä useampia erilaisia jauhoja, hiutaleita, rouheita ja siemeniä, jolloin taikinoiden leipoutuvuus paranee ja lopputulos on mehevämpi. 

 Käytä leivonnan apuaineita psylliumia ja ksantaania rakenteen ja leivontaominaisuuksien parantamiseen. Myös perunasose, perunarakeet ja perunahiutaleet parantavat leivonnaisten rakennetta. 

Hyödynnä gluteenittomia puuroja leivonnaisten pohjana. 

Vatkaa taikinoita sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutaman minuutin ajan. Näin saat taikinaan ilmakuplia ja lopputulos on kuohkeampi ja taikina on helpommin käsiteltävää. 

Jätä hiivataikinat löysähköiksi, koska pehmeästä taikinasta valmistuu kuohkeampia sämpylöitä, leipiä ja pullia. 

Käytä löysien taikinoiden muotoilussa apuna lusikkaa tai muotoile leivonnaiset jauhotetuin, veteen tai öljyyn kastetuin käsin. 

Jauhota kakkuvuoat huolellisesti gluteenittomilla korppujauhoilla, kookoshiutaleilla tai manteli- ja pähkinärouheella. 

Kohota hiivaleivonnaisia vain kerran ennen paistamista 

Väriä leivonnaisiin saat voitelemalla ne maidolla, munalla, kahvilla, siirapilla, siirappi-vesiseoksella, appelsiinimehulla jne. 

Pakasta ylimääräiset leivonnaiset, sillä ne säilyvät vehnäleivonnaisia huonommin ja kuivuvat helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...