Sivut

tiistai 27. toukokuuta 2014

Gluteenittomat Churrot

 


Ohje on ollut keliakialiiton sivuilla ja sittemmin bongasin sen facebookin keliakia ryhmästä.

Ohje:

2 1⁄2 dl vettä
100 g voita

1⁄4 tl suolaa
2 1⁄2 dl gluteenittomia jauhoja esim. fin mixin hienoa jauhoseosta
3 kananmunaa
 
Paistamiseen: öljyä 
Pinnalle: sokeria tai sokeri-kaneli sekoitusta
 
Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. 
Lisää joukkoon jauhot ja vatkaa voimakkaasti muutama minuutti kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila liedeltä.
Vatkaa munat kulhossa kevyesti vaahdoksi. kaada munavaahto vähitellen lämpimän taikinan joukkoon samalla vatkaten. 
Siirrä taikina pursotinpussiin tai muovipussiin, josta leikkaat yhden kulman pois.
Kuumenna öljy uppopaistamista varten kattilassa. 
Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee heti pintaan ja öljyä alkaa voimakkaasti kuplia.
Pursota taikinasta öljyn joukkoon sormenpaksuisia, reilun kymmenen sentin pituisia tankoja. 
Voit leikata taikinan poikki saksilla. 
Varo, ettei pursotinpussi tai muovipussi koske kuumaan öljyyn. 
Paista muutama churro kerrallaan molemmin puolin reilusti ruskeiksi. 
Nosta kypsät churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sokerissa. halutessasi voit maustaa sokerin kanelilla tai käyttää valmista kaneli-sokeriseosta. 
Tarjoa churrot tuoreina siman kera tai kaakaon kanssa kuten Espanjassa.
 
Churro on espanjalainen uppopaistettu leivonnainen. 
Sen valmistukseen käytetään jauhoja, öljyä, ripaus suolaa ja joskus mausteena hiven sitruunaa. Churrot syödään yleensä paksun, melkeinpä vellimäisen kaakaon kanssa. Churro kuuluu Madridin ruokakulttuuriin. 
Kaupungissa on tiheästi churreríoita, muualta Espanjasta niitä ei juurikaan löydy. 

Jos katselit televisiosta ohjelmaa ”Serranon perhe”, syötiin siinä usein aamupalaksi churroja.  

 













maanantai 26. toukokuuta 2014

Karkea leipä

Sain ystävältäni joka ei siedä vehnäntärkkelystä Finaxin Karkeaa Jauhoseosta.
Nyt kun ulkona satelee on aikaa testailla tätäkin jauhoseosta.
Jauhoseos on tämän näköisessä paketissa.
 
Aineosat
Vehnätärkkelys (kork 2 mg gluteenia/100 g), tattarihiutale, sokerijuurikaskuitu, sakeuttamisaine: guarkumi, murskattu psylliumsiemenkuori
 Ohje:

4 dl vettä
25 g tuoretta hiivaa

2 rkl margariinisulaa tai öljyä
1,5 rlk siirappia
1 tl suolaa
finaxin karkeaa jauhoseosta
 Kaada kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon, jonne olet murentanut hiivan. 
Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää margariinisula tai öljy ja sen jälkeen siirappi ja suola. 
Sekoita.
Lisää viimeiseksi jauhoseos. 
Vatkaa taikinaa koneella vähintään 5 minuuttia.
Kaada taikina voideltuun, pitkulaisen muotoiseen, noin 1 ½ litran vetoiseen leipävuokaan.
Jätä leipä kohoamaan noin 30 - 35 minuutiksi leivinliinan alle. 
Lämmitä uuni 200 ºC:een.
Paista kohotettu leipä uunin alaosassa noin 35 minuuttia.
Tein kaksi annosta taikinaa ja vähensin hieman jauhonmäärä.
Tein yhden vuokaleivän ja yhden limpun.  
Taikinasta voi tehdä myös sämpylöitä.

maanantai 19. toukokuuta 2014

Gluteenittomat American pancakesit




Aidot Amerikkalaiset pancakesit eli pannukakut. (16 kpl) 
Ohje: 

45 g sulatettua voita
115 g semperin fin mixin hienoa jauhoseosta (tai sama määrä vehnäjauhoja)
115 g hienoa maissijauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 muna
3 dl piimää
1 dl täysmaitoa

Sekoita kuivat aineet (jauho, maissijauho, suola, sokeri, leivinjauhe ja sooda)
Vispaa kevyesti muna, piimä ja maito.
Lisää voisula vähitellen.
Kaada kuivien aineiden päälle ja sekoita vain sen verran, että aineksi sekoittuvat.
Kuumenna voita pannulla ja paista n. 3 minuuttia (tällöin taikina on kuivan näköistä ja kuplivaa pinnalta). 
Käännä ja paista toista puolta vielä pari minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullan ruskea.
Voit lämmittää uunin ja säilyttää jo paistettuja pancakeseja uunissa, jos haluat syödä ne vasta, kun kaikki on paistettu.
Pancakesit ovat parhaita tarjottuna heti lämpiminä esim. vaahterasiirapin ja marjojen kera.
Itse laitoin mansikkahilloa päälle ja hyviä olivat näinkin. :)







lauantai 17. toukokuuta 2014

Gluteenittomat Lumina Sämpylät




 Sain joku aika sitten valmistajalta suoraan testailtavaksi gluteenittomia Lumina jauhoja.


Lumina-tuoteperhe tarjoaa neljä luontaisesti gluteenitonta leivontavalmista jauhoseosmixiä: Vaalea vuokaleipä, tumma reikäleipä, yrttisämpylä ja muffinssi. Leivonta ei voisi olla helpompaa - lisäät mukaan vain veden sekä tuotteesta riippuen hiivan sekä öljyä. Pakkaukset ovat kertakäyttöisiä ja mitoitettu juuri sopiviksi annoksiksi.

Otin testiin leipäjauhoseoksen josta en tehnytkään vuokaleipää vaan pyörittelinkin sämpylöitä vaihtelun virkistämiseksi.
  
Ohje:

5 dl kädenlämpöistä vettä (37asteista)
½ pkt tuoretta hiivaa
450 g leipäjauhoseosta
1 rkl rypsiöljyä

Liota tuorehiiva veteen.
Lisää vesi-hiivaseos jauhoseokseen.
Lisää lopuksi rypsiöljy.
Sekoita taikinaa hyvin 10 minuuttia.
Itse käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen.
 En käyttänyt koko jauho määrää taikinaan vaan jätin pussin pohjalle noin ½ dl jauhoja, jotka kaadoin leivontakulhon pohjalle ja johon lisäsin tattarijauhoja.

Nosta ruokalusikalla taikinapalloja jauhon sekaan ja pyörittele jauhotetuin käsin pehmeitä sämpylöitä pellille kohomaan.
Kohota noin 25-30 minuuttia sämpylöitä lämpimässä/vedottomassa paikassa leivinliinan alla ja paista 225 asteisessa uunin lämmössä noin 20-25 min.  



Rakenne ja maku kohtaavat toisensa eli sämpylät ovat maukkaita!  









keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Gluteeniton Kentinkakku




 Tälläistä kakun nimeä en muista kuulleeni.
 Joku sitä leipoi tätä kakkua keliakia ryhmässä ja niin minunkin oli pakko etsiä resepti tälle kakulle ja kokeilla millaista siitä tulisi. :)
Ohjeita löytyi useampi, mutta marttojen sivuilta nappasin ohjeen ja muokkasin sen gluteenittomaksi.
Jos joku tykkää makeahkosta kakusta niin sitä tämä ainakin on kuorrutukseen kera. 
Totesin syödessäni kuinka kuohkeaa ja hyvää kakku oli, ja mitä kaikkia variaatioita tästä kakusta voikaan tehdä. 


Ohje


200 g voita
4 dl sokeria
3 munaa
1 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
  ½ tl suolaa
6,5 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
1,5 dl maitoa
1,5 dl mantelijauhetta tai rouhetta
 
Varaa kahden litran vuoka sillä kakusta tulee isohko! :)  
Voi ja sokeri vaahdotetaan.
Siihen lisätään munat yksitellen, sen jälkeen jauhot joihin on sekoitettu kaikki kuivat aineet
ja viimeksi maito.
Kaada hyvin sekoitettu taikina voideltuun ja korputettuun kakkuvuokaan tasaisesti. 
Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Kuorrutus 


0,8 dl kermaa
2 rkl sokeria
250g tomusokeria
6 rkl voita

Kiehauta kerma ja sokeri keskenään ja jäähdytä. 

Siivilöi seokseen tomusokeri sihdin läpi. 
Lisää lopuksi sulatettu voi. 
Koristele kakku valmiilla kuorrutuksella ja halutessasi ripottele päälle esim. mantelirouhetta tai lastuja.  














lauantai 10. toukokuuta 2014

Hyvää äitienpäivää!

Kukkakimpun kauniin solmin
äidin oman iloksi.
Siihen kimppuun sisään laitan
rakkaat muistot mausteeksi.
Mukana on pienet hetket
monet, monet hauskat retket,
menneet päivät lapsuuden
äidin hellän rakkauden.
Tämän kaiken saanut sulta
Kiitos oma Äiti-kulta!

Ihanaa äitienpäivää kaikille lukijoille!