perjantai 28. marraskuuta 2014

Hanna-tädin kakut


 Hanna-tädin kakut ovat ihanan suussa sulavia ja rakenteeltaan hieman mureita.

56-60 kpl koosta riippuen.

Alkuperäinen ohje on minulla Kotiruoka kirjassa joka on painettu v. 1978.
Muokkasin aineosien määriä niin että sain siitä hyvin toimivan gluteenittoman reseptin.

Ohje

100  g voita
1  dl kuohukermaa
1 ½  dl sokeria
1  tl leivinjauhetta
3 dl semperin hienoa jauhoseosta
1 ½ dl perunajauhoja


Sulata voi.
Anna jäähtyä hetki.
Sekoita voisulaan kerma ja sokeri.
Yhdistä jauhot keskenään ja siivilöi joukkoon.
Sekoita taikina hyvin.
Ota taikinasta teelusikalla pieniä palloja, pyörittele ne kämmenissä pyöreiksi pikkuleiviksi ja nostele leivinpaperin päälle pellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 10 min, tai kunnes kakut saavat hiukan väriä.




Hänna-tädin kakut säilyvät hyvin huoneenlämmössä tiiviissä kannellisessa rasiassa.



sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Joulutortut voitaikinasta

Ohjeen tähän voitaikinaan olen ottanut Kinuskikissan sivuilta ja muokannut sen gluteenittomaksi.

Käytin leivonnassa Semperin fin mixin hienoa jauhoseosta jossa ei ole vehnäntärkkelystä! 

Paketti on tämän näköinen.

  

Tästä taikinasta tulee mureita leivoksia tai joulutorttuja jotka säilyvät kannellisessa rasiassa tai muovipussissa jääkaapissa.

Itse tykkäsin näistä tortuista sen mureuden takia. 

Gluteeniton Voitaikina

4 ½ dl semperin hienoa jauhoseosta
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
225 g voita
1 ¼ dl jääkylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe. 
(Taikina tuntuu pehmoiselta, mutta ei kannata säikähtää sillä leipoessa se jämäköityy kun kaaviloidessa tarvitse jauhoja.)
Paloittele joukkoon 125 g voita ja nypi murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 1 cm paksuksi, tasareunaiseksi suorakaiteeksi levyksi.
Levitä loppu voi (100 g) ohuina viipaleina limittäin taikinalevyn keskelle.
Voista voi leikata ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä.
Käännä molemmat sivut voikerroksen päälle.
Taita taikinalevy vielä kaksinkerroin.
Nipistä ala- ja yläreunat kiinni, jotta voi ei pursua ulos kauliessa.
Harjaa tarvittaessa kaulimisten välillä ylimääräiset jauhot pullasudilla.
Kauli levy kevyesti painaen jälleen n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi.
Taittele levy kolmeen osaan, tällä kertaa eri suuntaan kuin edellisellä kerralla.
Toista kauliminen ja kolmeen osaan taittelu vielä kolme kertaa.
Taittelu kannattaa tehdä eri suuntiin, jotta taikina muotoutuu tasaisemmin.
Viimeisten kaulimisten aikana voi saattaa olla lämmennyt sen verran, että taikina menee helpommin rikki ja voita saattaa pursuta ulos.
Laita rikki menneeseen kohtaan jauhoja nosta levy 15 minuutiksi jääkaappiin viilenemään.
Nosta taikina lopuksi jääkaappiin n. 15 minuutiksi ennen leipomista.
Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo edellispäivänä.

Tee taikinasta torttuja ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.
 

Vinkki 

Tästä taikinasta voi tehdä leivoksia joiden päälle voi laittaa esim. hilloa ja vaniljagreemiä tai joulutorttuja .

 Tällä kertaa tein pelkkiä laukkutorttuja muotin avulla.







torstai 20. marraskuuta 2014

Iloleipureiden leivontakisa facebookissa

 Otin osaa Iloleipureiden leivonta kisaan gluteenittomalla Mangotuorejuustokakullani jonka ohje löytyy täältä Mangotuorejuustokakku

Tätä Mangotuorejuustokakku linkkiä klikkaamalla pääsette äänenne antamaan kakulleni. ♥

Tämä äänestys vaati sen että sinulla on tili Facebookissa ja siellä Ilolepureidden sivuilla on tämä kyseinen kisa. ♥

Muistakaahan käydä äänestämässsä kakkuani, sillä kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme kpl 50.00 euron lahjakortteja.

Kiitos jo etukäteen kaikille äänestäjilleni! ♥

maanantai 17. marraskuuta 2014

Täysjyväinen Hedelmäleipä





Sain syksyllä testattavaksi Vuohelan Herkun Farina tuoteperheen tuotteita, joista testiin meni ekaa kertaa Täysjyväleipä jauhoseos.



Leivoin leivän aika pitkälti perus reseptillä, mutta lisäsin hedelmiä, mantelia ja pellavansiemen rouhetta taikinan joukkoon.
Leivästä tuli erittän pehmoinen ja hyvänmakuinen jossa on rapea kuori! ♥


 Ohje:

25 g hiivaa
3,5 dl vettä
annos täysjyväleipäjauhoseosta (350 g)
1 rkl juoksevaa margariinia
1 rkl pellavansiemen rouhetta
6 kpl kuivattuja aprikoosi kuutioita
½ dl rusinoita
10 kpl manteleita pieninä paloina

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
Lisää leipäjauhoseos, pellavansiemenrouhe ja sekoita tasaiseksi.
Anna seoksen turvota 10 min.
Lisää joukkoon pilkotut hedelmät ja mantelit.
Lisää margariini ja sekoita voimakkaasti sähkövatkaimella tai yleiskoneessa 2 - 3 min.
Taikina saa muistuttaa puuroa.
Laita taikina vuokaan (1 - 1,5 l), peitä ja anna nousta lämpimässä noin. 30 min.
Paista 200 °C:ssa noin 40 min.

Vinkki!

Voit lisätä taikinaan 1 dl auringonkukansiemeniä ja pari ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta, niin saat kuitupitoisemman leivän.
Lisää siemeniä myös taikinan päälle ennen nostatusta.









tiistai 11. marraskuuta 2014

Gluteenittomat Vatruskat



  Pohjois-Karjalaiset Vatruskat
 
Perunataikina:

1,5kg kuorittuja perunoita
 
1 ½ dl vaaleaa jyttejauhoa tai tummaa jyttejauhoa
1kpl kananmunaa
0,5 rkl suolaa

Täyte:
 1,5dl puuroriisiä.

Keitä riisit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä noin 30-40 min.
Siivilöi vesi pois ja laita riisit takaisin kattilaan jonka joukkoon lisää voita noin 25g.
Keitetyt perunat survotaan tai soseutetaan yleiskoneella.
Lisää kananmuna, suola ja jauhot joukkoon.
Sekoita taikinaksi.
Leivo taikinasta paksuhko pötkö ja leikkaa se paloiksi.
Pyöritä niistä käsissä pyöreitä "pullia" ja taputtele ne leivinpöydällä tai alustalla jauhojen kanssa litteiksi kakkaroiksi.
Laita kakkaran toiselle reunalle riisitäytettä.
Taita toinen reuna päälle.
Sulje reunat tiiviiksi lautasen reunalla rullaten tai ihan sormenpäillä painellen.
Paista puolikuun muotoisia vatruskoita 225 - 250C* n. 15-20min.
Voitele voisulalla ja tarjoa munavoin kanssa lämpimänä.

Sopivat hyvin pakastettaviksikin.


Vinkki:

Tein tällä kertaa vatruskat muotilla, eli otin muotin pohjalla kaulitusta taikinasta pyörylän jonka laitoin muotin sisäpuolelle.
Riisitäytettä pyörylän päälle ja muotti kiinni.  






 

 Jyttejauhot ovat tämän näköisissä pusseissa.


















maanantai 10. marraskuuta 2014

Marja-sitruunarahka piirakka

Käytin piirakkapohjaan Semperin gluteenittomia kaurahiutaleita ja hienoa jauhoseosta joita sain syksyllä testattavaksi varten. ♥

 Piirakkavuoallinen, halkaisija n. 28-30 cm, noin 10:lle

Pohja:

½ dl pullomargariinia tai sulatettua rasvaa
1 dl kuohukermaa
1 muna
1 dl sokeria
2 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
1½ dl semperin kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
       
Päälle:

n. 4 dl vadelmia, mansikoita, mustikoita, herukoita, puolukoita

Rahkaseos:

1 prk sitruuna rahkaa
1 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria

Sekoita rasva, kerma ja muna.
Lisää sokeri ja jauhot, joihin on sekoitettu kaurahiutaleet, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
Levitä taikina voidellun ja korppujauhotetun (voit tehdä leivityksen myös kaurahiutaleilla) vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla ensin 10 min.
Sekoita rahkaseoksen ainekset.
Levitä puolikypsän piirakkapohjan päälle vadelmat, mustikat ja rahkaseos.
Jatka paistamista 20-30 min kauniin väriseksi.

VINKKI: Vaihteluna rahkan tilalle voit kokeilla philadelphia-tuorejuustoa tms. tuorejuustoa.
Juuston maku sopii hyvin marjojen kanssa.




lauantai 8. marraskuuta 2014

Pikaviinerit

Schärin Millefoglie lehtitaikina testissä.
 Paketissa on 250 g lehtitaikinaa joka on kääritty paperin kanssa rullalle.
 Jos mieli tekee viinereitä eikä ole aikaa tehdä pitkän kaavan mukaan oikeata viineritaikinaa, niin tässä teille vaihtoehto! ♥
Lehteviä viinereitä tästä ei saa kuten oikeasta viineritaikinasta, mutta ihan hyvän makuisia. 

Kuvissa näette mitä kaikkea käytin viinereiden valmistuksessa.
Annoin taikinan sulaa huoneen lämmössä ohjeen mukaan. 
Taikina oli hieman kuivahkoa niin en alkanut kikkailemaan sen kanssa, vaan tein neliöitä viinereitä.
Vaniljakiisselin tein Ekströmsin vaniljakastike aines pussista.

Ohje: 


Vaniljakiisseli

1 ½ dl laktoositonta maitojuomaa
1 pussi ekströmsin vaniljakastikejauhetta

Sekoita ainekset hyvin ja laita jääkaappiin noin 10 minuutiksi tekeytymään. 

Levitä taikina leivinalustalle tai leivinpaperin päälle ja leikkaa siitä 8 kertaa 8 cm neliöitä 9 kpl.
Laita päälle paksua vaniljakiisseliä ja vadelma tai mansikka marmelaadia.
Nosta viinerit leivinpaperoidulle pellille ja paista 225 °C noin 10-12 min.  
Koristele halutessasi tomusokeri kuorruutteella tai sihtaa päälle tomusokeria. 


  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...