Sivut

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Gluteenittomat Sämpylät





Tällä ohjeella saat 13-14 kpl hyvän kokoisia sämpylöitä. 
Mikäli teet hampurilais sämpylöitä tästä taikinasta niin leivo vielä isompia sämpylöitä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. 
Tällä ohjeella tulee tosi pehmoisia ja hyvän rakenteen omaavia sämpylöitä. 
Jos ihmettelet että miksi 2 ps kuivahiivaa 5 dl nestettä niin ihan sen takia että sämpylöistä tulee muhkeita ja ne kohoaa todella hyvin! Ei ole pelkoa että hiiva maistuisi näissä sämpylöissä! 


Ohje:


5 dl maitoa, maitojuomaa tai esim. riisimaitoa (+42 asteista) 
1 rkl psylliumia
1,5 tl suolaa
2 tl sokeria
2 ps kuivahiivaa
50 g pehmeää voita tai maidotonta margariinia esim. sinistä keijua


Leipomiseen joko samoja jauhoja mitä reseptissä on tai esim. riisijauhoja. 


Lämmitä maito +42 asteiseksi.
Sekoita psyllium maitoon ja anna turvota noin. 5 minuuttia.  
Lisää sen jälkeen suola, sokeri, kuivahiivat ja puolet jauhoista koko ajan hyvin sekoittaen. 
Lopuksi lisää taikinaan pehmoinen voi ja loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten taikinaa joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneen taikina koukulla noin 3-5 minuuttia. 
Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpöisessä paikassa leivinliinalla peitettynä. 30-45 minuuttia.  
Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kunnes sämpylät ovat kauniin kullan ruskeita.



 Sämpylät kohoavat todella hyvin kuten kuvasta näkyy. 😊☝
 Yläkuvassa näette halkaistun sämpylän rakenteen kuinka kuohkea se on. 😋👌