Sivut

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Gluteenittomat tef riisipiirakat





Tällä kertaa leivoin gluteenittomat piirakat taikinasta johon laitoin Virtasalmen Viljatuotteen tef-jauhoja ja vaaleata jauhoseosta.
Taikinaan sain psylliumin avulla riittävän sitkon ja sitä oli tosi helppo käsitellä ja siitä oli helppo ajella piirakankuoret.
Tällä kertaa laitoin enempi vaalea jauhoseosta ja hiukan vähemmän tef-jauhoja joten makukin oli miedompi.
Edelliseen ohjeeseen pääset tätä Gluteenittomat riisipiirakat Tef-jauhoista linkkiä klikkamalla. 

Keitä ensin riisipuuro jäähtymään ja tee sitten vasta piirakkataikina. 


Riisipuuro:

10 g voita tai sinistä keijua
9 dl maitoa, riisimaitoa tai soijamaitoa
2 dl risella riisiä
3/4 tl suolaa


Valitse 2 litran paksupohjainen teflonkattila tai paskupohjainen teräskattila.  
Huuhdo riisit lävikössä juoksevan veden alla niin pitkään kunnes harmahtava vesi muuttuu kirkkaaksi.
Sulata voi kattilassa (varo ettei se pääse ruskistumaan)
Lisää maito joukkoon ja sekoittele sitä niin pitkään kunnes maito kiehahtaa.
Lisää riisit ja sekoittele niin pitkään kunnes puuro alkaa kiehumaan.
Sekoittele sillöin tällöin puuroa pohjaa myöten ettei se ota pohjaan kiinni. 
Hauduta puuroa 40-minuuttia.
Lisää lopuksi suola ja sekoita vielä hyvin että suola sulaa puuron joukkoon tasaisesti.
Laita puuro jäähtymään.   


Jos teet perunapiirakoita valmista muussia reilu litra koska perunamuussia saa olla enempi piirakan päällä kuin riisipuuroa.
Perunamuussin sekaan lisää yksi kananmuna koska se sitoo muussia hyvin ja pysyy piirakan sisällä.


Tee seuraavaksi piirakka taikina.

Tästä taikinamäärätä tulee 22 kpl piirakoita.
Piirakan kuoret ajelin virtasalmen viljatuotteen vaaleassa jauhoseoksessa.

Taikina:

2 dl vettä
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa


Sekoita veteen suola ja psyllium, anna psylliumin turvota noin. 5 minuuttia.
Lisää vähitellen jauhoja koko ajan sekoittaen vispilällä ettei taikinaan tulee jauhopaakkuja.
Kun taikina alkaa olla paksuhkoa lisää loput jauhot ja sekoita hyvin taikina esim. puuhaarukalla.
Tätä taikinaa ei tarvitse vaivata koneella tai käsin.
Leivo taikinasta leivinalustalla tanko ja jaa se 22: teen yhtä suureen palaan.
Taputtele vaaleassa jauhoseoksessa palat pieniksi kakkaroiksi ja ajele ne piirakka pulikalla tai kaulimella ohuiksi kakkaroiksi.
Levitä riisipuuroa tai perunamuussia noin. ruokalusikallinen kakkaran keskelle ja levitä se hyvin siihen.
Rypytä kakkaran reunat puuron päälle peukalo/etusormi otteella ja laita piirakat leivinpaperoidulle uunipellille.
Paista piirakat uunin keskitasolla 275 asteessa noin. 15-20 minuuttia kunnes piirakat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin alta ja päältä.
Voitele piirakat voi/vesiseoksella jossa on hieman suolaa.
Jos käytät voimakas suolaista voita, niin silloin suolaa ei tarvitse lisätä.
Piirakat ovat todella hyviä myös pakasteesta otettuna ja esim. uunissa tai mikrossa sulatettuna/lämmitettynä. 


Voisula voitelua varten:

75 g voita
noin. 1 rkl vettä
suolaa hyppysellinen ellet käytä voimakas suolaista voita


Sulata voi kattilassa jossa on vettä noin. 1 rkl ja hyppysellinen suolaa.
Älä anna voin kiehahtaa.
Lado piirakat limittäin jäähtymään, jos haluat pakastaa niistä osan. 
























maanantai 11. maaliskuuta 2019

Gluteeniton Lihapiirakka





Gluteeniton rahkavoitaikina


250g pehmeää voita tai margariinia
250g rahkaa
1 tl leivinjauhetta


Voiteluun: yksi kanananmuna

Sekoita rahka pehmeän voin tai margariinin joukkoon.
Lisää jauhoseos, johon on sekoitettu leivinjauhe.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Itselläni taikinan koostumus oli niin hyvä etten tarvinnut taikinaa pitää kylmässä.
Tämä taikina on erittäin hyvä johtuen Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomasta vaaleasta jauhseoksesta joka on karkea.
Karkea jauhoseos sitoo itseensä rasvaa ja näin ollen taikinan koostumus on hyvä leipoa ja itse piirakka ei ole rasvainen! 


Täyte:

4 dl valmiiksi keitettyä puuroriisiä
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
1/4 tl pippurisekoitusta
1/4 tl paprikajauhetta
puolikas lihaliemikuutio
(suolaa)

Paista pannulla jauheliha ja sipuli kypsäksi.
Lisää lihaliemi ja mausteet ja sekoita hyvin että lihaliemi ehtii sulaa.
Lisää riisi maustetun jauhelihan joukkoon.
Sekoita hyvin ja maista että täyte on riittävän hyvän makuista.
Lisää tarvittaessa suolaa.


Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle tai suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle ja kaaviloi tai taputtele taikina leivinpaperin kokoiseksi levyksi.
Nosta kaaviloitu levy uunipellille.
Laita levyn vasemmalle puolelle täyte ja tasoita se.
Voitele kananmunalla levyn reunat.
Taita levyn oikea puoli kanneksi ja nipisteli reunat yhteen esim. jauhotetuin sormin tai käännä ne levyn alle.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää kylmää vettä noin 1 tl sekaan.
Voitele piirakan pinta, pistele haarukalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 20-30 min.


Tästä taikina määrästä tulee puoli pellillistä lihariisipiirakka ja jos teet pellillisen tee taikina kaksinkertaisena samoin täyte.
Tästä taikinasta saat maukkaat pasteijatkin leivottua.