keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Gluteenittomat riisipiirakat Tef-jauhoista





Lämmin kiitos Virtasalmen Viljatuotteelle jauhoista ja jauhoseoksista joita sain jokin aikaa sitten.
Kukaan ei ole leipuri syntyessään en ole ollut minäkään mutta iän myötä tulee kokemusta ja oppii omista virheistään. 
Olen tuotekehitellyt Virtasalmen Viljatuotteen Tef-jauhoista jo monta gluteenitonta karjalanpiirakka taikinaa ja kun tiedän heti jos ensimmäisellä kerralla epä onnistun mistä se johtuu, niin tänään sitten muokkasin ohjettani niin että tällä kertaa sain todella maukkaita ja ruokaisia piirakoita. 😋😊 
Näkö oli jo hyvä ensimmäisellä leivonta kerralla, muta maku liian voimakas ja rakenne hieman hauras joten lähdin kehittämään makua ja rakennetta että piirakankuoret olisi helppo ajella ja piirakoiden maku olisi maukas.
Nyt kohtasivat toisensa maku, rakenne ja ulkonäkö joten nyt voin vihdoinkin julkaista reseptini että lukijat saavat leipoa maukkaita karjalanpiirakoita niin arki kuin juhlapöytäänsäkkin.
Tästä taikinasta saat myös erittäin maukkaat perunapiirakat. 
Joulukin tulee piakkoin mutta hyvin ehti vielä leipomaan piirakoita ja osan piirakoista tai halutessasi kaikki piirakat voit raakapakastaa ja kypsentää ne puolijäisenä aatto pöytään.
Pakasta piirakkaihiot leivinpaperilla päällystetyn tarjottimen tai pellin päällä ja kun ne ovat jäätyneet pakkaa ne hyvin joko kannellisiin rasioihin tai muovipusseihin.
Sieltä niitä on helppo ottaa ja tarvittaessa paistaa tuoreita piirakoita.
Tulee ihan tavalliset piirakat mieleen kun syön näitä, ovat kyllä niin hyviä. 😋😊



Riisipuuro:


10 g voita tai sinistä keijua
9 dl laktositonta täysmaito juomaa, täysmaitoa, riisimaitoa tai soijamaitoa
2 dl risella riisiä
3/4 tl suolaa


Valitse 2 litran paksupohjainen teflonkattila tai paskupohjainen teräskattila.  
Huuhdo riisit lävikössä juoksevan veden alla niin pitkään kunnes harmahtava vesi muuttuu kirkkaaksi.
Sulata voi kattilassa (varo ettei se pääse ruskistumaan)
Lisää maito joukkoon ja sekoittele sitä niin pitkään kunnes maito kiehahtaa.
Lisää riisit ja sekoittele niin pitkään kunnes puuro alkaa kiehumaan.
Laita teräsritilä kattilan alle levylle ja laita levy kolmoselle.
Sekoittele sillöin tällöin puuroa pohjaa myöten ettei se ota pohjaan kiinni. 
Hauduta puuroa 40-minuuttia.
Lisää lopuksi suola ja sekoita vielä hyvin että suola sulaa puuron joukkoon tasaisesti.
Laita puuro jäähtymään.   


Jos teet perunapiirakoita valmista muussia reilu litra koska perunamuussia saa olla enempi piirakan päällä kuin riisipuuroa.
Perunamuussin sekaan lisää yksi kananmuna koska se sitoo muussia hyvin ja pysyy piirakan sisällä.


Tee seuraavaksi piirakka taikina.


Tästä taikinamäärätä tulee noin. 20-24 kpl piirakoita koosta riippuen.
Piirakan kuoret ajelin virtasalmen viljatuotteen vaaleassa jauhoseoksessa.




Taikina:


2 dl vettä
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa


Sekoita veteen suola ja psyllium, anna psylliumin turvota noin. 5 minuuttia.
Lisää vähitellen jauhoja koko ajan sekoittaen vispilällä ettei taikinaan tulee jauhopaakkuja.
Kun taikina alkaa olla paksuhkoa lisää loput jauhot ja sekoita hyvin taikina esim. puuhaarukalla.
Tätä taikinaa ei tarvitse vaivata koneella tai käsin.
Leivo taikinasta leivinalustalla vaalean jauhoseoksen avulla tanko ja jaa se 24:jään yhtä suureen palaan.
Taputtele vaaleassa jauhoseoksessa palat pieniksi kakkaroiksi ja ajele ne piirakka pulikalla tai kaulimella ohuiksi kakkaroiksi.
Levitä riisipuuroa tai perunamuussia noin. ruokalusikallinen kakkaran keskelle ja levitä se hyvin siihen.
Rypytä kakkaran reunat puuron päälle peukalo/etusormi otteella ja laita piirakat leivinpaperin päälle pellille.
Paista piirakat uunin keskitasolla 275 asteessa noin. 15-20 minuuttia kunnes piirakat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin alta ja päältä.
Voitele piirakat voi/vesiseoksella jossa on hieman suolaa.
Jos käytät voimakas suolaista voita, niin silloin suolaa ei tarvitse lisätä.
Ovat todella hyviä myös pakasteesta otettuna ja esim. uunissa tai mikrossa sulatettuna/lämmitettynä. 


Voisula voitelua varten:

75 g voita
noin. 1 rkl vettä
suolaa hyppysellinen ellet käytä voimakas suolaista voita


Sulata voi kattilassa jossa on vettä noin. 1 rkl ja hyppysellinen suolaa.
Älä anna voin kiehahtaa.
Lado piirakat limittäin jäähtymään, jos haluat pakastaa niistä osan. 




 Kuvissa näet miten psyllium on turvonnut ja muodostanut hyytelömäisen veden.

 Kuvassa valmis Tef-taikina.
 Yläkuvassa valmista riisipuuroa.
 Tef-taikina leivinalustalla jauhojen päällä.
 Taikinasta pyörittelin tangon jonka leikkasin 24 yhtä suureen osaan.

 Taikina paloista pyörittelin pyöreitä palloja.
 Taikinapallot taputtelin jauhoissa pikku kakkaroiksi.
 Yläkuvassa näette pikkukakkarat.
 Laitoin varoilta muovipussin pikkukakkaroiden päälle ettei ne kuivetu.
 Seuraavaksi ajelin lasten pikku kaulimella piirakankuoret.
 Yläkuvassa ajeltuja piirakankuoria.
 Olen laittanut reilun ruokalusikallisen riisipuuroa kakkarroiden päälle ja levittänyt sen hyvin lastan avulla.

 Kun riisipuuro on levitetetty tasaiseksi niin rypytin sen jälkeen piirakat.

 Pellillä on valmiiksi rypytettyjä piirakoita eli täsä vaiheessa ne voi raaka pakastaa.
Uunista tulleet kypsät piirakat.
Lopputuloksena syntyi maittavia piirakoita jotka ovat kivan rapeita pinnalta mutta pehmenevät jäähtyessään.

















  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...