torstai 4. joulukuuta 2014

Gluteenittomat Lehtevät Joulutortut





Ylimmässä kuvassa näette miten tähtitorttu ja laukkutorttu on kohonnut ja siinä on sitä lehtevyyttä ja rapeutta. 

Tuossa yläkuvassa näette miten lehtevä ja rapea torttu on. 
 
Lehtevyyttä, rapeutta on hiukan hankala saada gluteenittomiin torttuihin, mutta sitkon korvike, leivontaa parantavat apu aineet ja lisä voin kaaviloiminen auttaa tässäkin asiassa.
Joka vuosi olen tuotekehitellyt torttua hiukan lehtevämmäksi, mutta se kunnon lehtevyys ja rapeus on jäänyt vielä uupuumaan.
Useiden kokeilujen jälkeen vihdoinkin pääsin siihen haluttuun lopputulokseen ja niin syntyi lehtevä joulutorttu! 
Jos teillä ei ole kylliksi aikaa tehdä nätä lehteviä joulutorttuja niin tästä joulutortut linkistä voitte tehdä nopeasti maukkaat joulutortut. 
Aikaa ja kärsivällisyyttää tämä vaati mutta lopputulos on sen arvoinen.  

Leivonnassa käytin kunnon kaulinta ja valmiita muotteja torttuaihioiden teossa, paitsi kukkatortut leikkasin terävällä veitsellä.
Alla kuvia käyttämistäni leivonta välineistä.



  Noilla pyöreillä muoteilla tein laukkutorttuja.     

Rahkavoitaikina

250g voita
250g rahkaa
2 tl psylliumia
1 tl ksantaania
5 dl semperin hienoa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta.

100 g voita kaavilointia varten.

Täyteeksi: 
Luumumarmeladia, omenakaneli marmeladia, aprikoosi marmeladia, erilaisia tuorejuustoja marmeladin lisäksi.
 
Voiteluun: halutessasi kananmunaa

Sekoita rahka ja psyllium pehmeän voin joukkoon.
Lisää jauhoseos, johon on sekoitettu leivinjauhe ja ksantaani.
Sekoita taikina tasaiseksi joko käsin, monitoimikoneella tai yleiskoneella.
Anna taikinan kovettua viileässä vähintään tunti tai mielellään yön yli.
Notkista kylmä taikina leivinalustalla niin ettei se ole rakeista vaan pehmoista kaulittavaksi varten.
Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Höylää kylmästä voista juustohöylällä ohuita voilastuja vasemmalle sivulle taikinalevyä.
  Käännä oikeapuoli taikinalevystä voilastujen päälle.
Kaaviloi taikina alkuperäiseen muotoon.
Taita taas kahtia takinalevy ja vie se peitettynä kylmään vähintään 30 minuutiksi.
Kun nämä vaiheet olet toistanut neljä kertaa ja lepuuttanut taikinaa joka vaiheen välissä kylmässä, niin taikina on valmista kaulittavaksi ja siitä voi tehdä torttuaihioita, eli viidennellä kerralla vasta.
(Kaaviloi taikina ½ sentin paksuiseksi levyksi.)
Kun olet tehnyt torttuaihiot valmiiksi pellille vie se vielä 30 minuutiksi kylmään, jonka jälkeen vasta laita täytteet, jos paistat heti torttuja. 
Voitele tortut halutessasi ja paista 225 asteisessa uunissa noin10-15 min.


Vinkki: 

Voit tehdä taikinan leipomisen helpottamiseksi jo edellisenä iltana.  
Jos suinkin mahdollista jäädyttäkää valmiit torttuaihiot raakana pellin tai tarjottimen päällä hyvin peitettynä ettei sivu makuja pääse torttuihin muista pakaste tuotteista.
Jäädytyksen jälkeen ne voi laittaa kannelisiin rasioihin tai tiiviisti muovipusseihin mistä niitä on sitten helppo ottaa paistettavaksi varten. 
Pakasteesta otetut tortut annetaan olla hetki huoneenlämmössä, täytetään ja halutessaan voidellaan hyvin sekoitetulla kananmunalla jossa on tilkka vettä.
 Kylmät tortut paistetaan 225 asteisessa uunissa noin 10-15 min. jossa ne alkavat ihanasti kohota ja saavat samalla sen lehtevyyden/rapeuden.

 

Höylätyt voilastut taikinan päällä.

 Käännä taikinan oikea puoli voilastujen päälle. 

Kaaviloi taikinalevy alkuperäiseen muotoon.

  
 Käännä taikinalevy niin että ensin vasen taikina reuna keskelle ja sen päälle oikea reuna taikinalevystä, kuten kuva osoittaa.

Eli tämän näköinen taikina on kun se on taiteltu kahteen osaan.
Toista nämä kaaviloi ja taittelu vaiheet neljä kertaa ja muista leputtaa taikinaa välillä kylmässä hyvän lopputuloksen saamiseksi.
 
 
Neljännen kaavilointi kerran jälkeen otin taikinan kylmästä ja käänsin oikean sivun itseeni päin eli 90 astetta. 
Tämän jälkeen kaaviloin taikinan ½ sentin paksuiseksi levyksi ja otin muotilla torttuaihioita. 


Kuvia ei leivonta vaiheista.

 Erilaisia torttu muotteja.

 Tällä muotilla on helppo tehdä laukkutorttuja kuten myös tuolla punaisella kuvassa näkyvällä.

  
Painoin ensin muotin pohja osalla taikinasta pyörylän jonka nostin muotin päälle.
  
Sen jälkeen laitoin täytteen ja suljin muotilla taikinan kiinni. 

Yllä olevassa kuvassa on leikattuja ja muotilla otettuja erilaisia torttu aihioita.

Tortut ovat nyt valmiita jäädytettäväksi varten molemmissa kuvissa.

Laukkutortut täytyy täyttää ennen jäädyttämistä, mutta muut vasta ennen paistoa.

 

Alla olevissa kuvissa näette valmiiksi paistettuja torttuja.























21 kommenttia:

  1. Onpa hyvä, että jaksoit taas testailla ja kehitellä, sun jalanjäljissä on helppo onnistua :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♥ Mukava lukea tälläisiä kommenteja. :) Mukavaa joulun odotusta sinulle ja toivottavasti tortut onnistuvat hyvin. ♥

      Poista
  2. Kiitos,että kokeilet erilaisia gluteenittomia leivonnaisia,saa hyviä ohjeita,kun lähipiiriin ilmestyi gluteeniton henkilö.Kiitos Pörde ihanista ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Minulle tuotekehittely on sydämen asia ollut siitä asti kun itselläni todettiin keliakia. :) Silloin päätin ettei herkkujen syönti missään nimessä lopu tähän, vaan nyt kehitellään entistä maukkaimpia reseptejä! :) Moni ihminen saa itselleen avun gluteenittomasta ruokavaliosta. ♥

      Poista
  3. Testasin taikinaa ja paistoin tänään kymmenen, kaulitsin vain kahdesti ja tuli lehtevää siltikin ja oikein hyvän makuisia. Pikku-tonttu söi kaksi ja kehui herkulliseksi. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista Jaana! ♥ Mukavaa kun jo kahdella kaulitsemis kerralla olet saanut lehteviä hyviä joulutorttuja! :) Tärkeintähän siinä onkin sen kaulitun taikina levyn ja voin kylmänä pysyminen että voikerrokset pysyvät mahd. kylminä siellä taikina kerrosten välissä. :)

      Poista
  4. Todella hyvä ja selkeä ohje, ja erinomaisen yksilöllinen kuvitus, sai verrata malleja! Kiitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Pyrin aina siihen että ohjeet olisivat hyvin selkeitä kuvien kera ja mukavaa on jakaa eri mallisien torttujen kuvia. Jokainen saa sitten kuvien perustella tehdä millaisia haluaa. :)

      Poista
  5. Ihana ohje, kiitos tästä! �� 4-vuotias keliaakikko tyttöni huokaili torttuja syödessään, "äiti nää on liian herkullisia" ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista! ♥ Voi kuinka ihanasti tyttäresi on sanonut! ♥ Ihanaa joulun aikaa koko perheelle!♥

      Poista
  6. Nää on niin hyviä, että tulee syötyä liikaa. Ensimmäiset lehtevät gluteenittomat tortut. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista! ♥ Nämä on kyllä hyviä, kun itselläkin tulee niitä syötyä niin paljon ettei tahdo jouluksi pakkaseen jäädä yhtään...

      Poista
  7. Iso kiitos! ihan paras ohje torttuihin, eka satsi hävisi tosi nopeasi, en raaskinut rajoittaa, toisen erän tein sillä nopeammalla ohjeella ja sekin oli loistava. Pelastit joulutorttujen ystävän joulun :)
    t Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi Katja! ♥ Näillä kyllä tulee ne oikean makuiset ja lehtevät Joulutortut ja hyviä minusta tulee sillä helpollakin ohjeella. :) Leivoin molemmilla ohjeilla itselleni Joulutorttuja. :)

      Poista
  8. Mistä olet ostanut nuo punaiset torttumuotit? Ei meinaa löytyä mistään vaikka olen etsinyt. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin nuo muotit Cittarista muttta niitä myyvät myös Prismat ym. ja ihan tavalliset ruokakaupatkin. :)

      Poista
  9. Hei Helka !
    Kiitos joulutortun ohjeesta. Kokeilin ohjetta ja hyviä tulivat, ihan parasta. Sain vinkin liiton lehdestä, jossa oli juttu Sinusta.
    Pidän itsekin kovasti leipomisesta.
    Hyvää Joulua Sinulle !

    Terveisin Ulla

    VastaaPoista
  10. Kiitos mahtavasta ohjeesta. Olen kaivannut joulutorttuja jo kohta kaksikymmentä vuotta. Olen koko gluteenittoman ajan (joulukuun alussa tuli täyteen 19 vuotta) tehnyt jouluksi itselle muutaman gluteenittom an joulutortun valmistaikinoista, sekä tehnyt taikinan itsekkin, mutta ei näiden veroisia koskaan ole tullut. Löysin tämän ohjeen Keliakialehden jutun opastamana. Kannatti kahlita :)

    VastaaPoista
  11. Voi tätä älypuhelin/tabletti aikaa. Olis paljon helpompi kirjoittaa kynällä paperille. Pieni korjaus edelliseen - Kannatti siis kaulita :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos loistavasta reseptistä! Tortuista tuli niin hyviä, että kaverini sanoi, ettet tavallisetkaan tortut ole näin hyviä. Tein vielä joulun jälkeen kaksinkertaisen annoksen torttuja��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! ♡ Ihanaa kuulla että tortut ovat noin loistavasti onnistuneet ja niistä ollaan tykätty! ♡

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...