tiistai 2. joulukuuta 2014

Gluteenittomat Lusikkaleivät





Lukijoiden pyynnöstä gluteenittomia Lusikkaleipiä. 
 Ohjeellani tulee 20 kpl täytettyjä lusikkaleipiä.


Ohje 

100 g voita
3/4 dl sokeria
4 dl semperin hienoa jauhoseosta
½ tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Väliin

siro erikois hienoa sokeria



Mittaa rasva kattilaan ja anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, välillä sekoittaen.
Kun vaahto alkaa laskea kaada rasva kulhoon, lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä sekoittamatta.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Sekoita tasaiseksi.
Anna taikina jähmettyä kylmässä noin. 30 min.
Painele taikinaa teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperille uunipellille kupera puoli ylöspäin.
(Itselläni olisi saanut olla hiukan syvempi se lusikan pesä.)
Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
Vedä leivinpaperi varovasti pelliltä työpöydälle ja anna pikkuleipien jäähtyä.
Levitä hilloa sileälle pinnalle ja paina kaksi pikkuleipää yhteen.
Kierittele lusikkaleivät sokerissa.
Vinkki
Jos on mahdollista niin täyttäkää ja sokeroikaa lusikkaleivät lämpöisinä niin sokeri tarttuu pintaan paremmin! 
Jos ette heti täytä niin säilyttäkää lusikkaleivät kannellisessa rasiassa joko jääkaapissa tai pakastimessa. 
Niitä on sitten hyvä ottaa sieltä huoneenlämpöön ajoissa ja sokeroida.















24 kommenttia:

  1. Lusikkaleipiä aattelin tehdä äidin 80-v synttäreille. Ite sovellan yleensä ns tavallisia ohjeita vain jauhot gluteenittomiks muuttamalla. Ilmeisesti siis onnistuu kun noin hyviltä näyttävät!

    Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ♥ Jauhoja vaihtamalla onnistuu, mutta täytyy muistaa se ettei kaikissa resepteissä jauhot mene yks yhteen. :)

      Poista
  2. Ihanaa kun täältä löytää aina ohjeen kun jotain alkaa tehdä mieli leipoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi olivia pieni! ♥ ♥

      Poista
  3. Onkohan näissä lusikkaleivissä tuo jauhojen määrä oikein? Yritin kaksinkertaista taikinaa tehdä, ja lopputulos kulhollinen jauhoja...? Onko mitään enää tehtävissä? Voiko voita lisätä jälkikäteen? Lusikkaleipiä tästä nyt ei ainakaan tullut :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♡ Voi harmi sentäs että noin on käynyt sillä jauhomäärä on ihan oikea kun tarkistin sen vielä. :( Olisko meidän kahden mitoissa sitten jotain eroa? Mä käytän sekä muovista että teräksistä desin ja litran mittaa ja ne ovat kaikki yks yhteen. Kylläpä harmittaa sinun puolesta! :( Mä jossakin vaiheessa leivon noita ennen joulua niin että teen kaksinkertaisen annoksen ja katson mikä siinä olis voinut mennä pieleen. Käytikö semperin fin mixin hienoa jauhoseosta? :)

      Poista
  4. Minäkin ihmettilin tuota jäuhojen määrää. Lähes kaikissa muissa 200g:n voita tulee 4dl jauhoja. Sekä gluteenottomissa että vehnajauhoilla leivotuista. Sillä määrällä minäkin lähden kokeilemaan. Jauhot on noita samoja, katsotaan miten käy :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♡ Tuolla ohjeellani minä olen kyllä aina onnistunut ja lusikkaleivistä on tullut ihanan pehmoisia. Jauhot ei mene kaikissa leivonanisissa yks yhteen. :)

      Poista
  5. Ei tule pääsiäistä ilman lusikkaleipiä,vaan tänä vuonna tuli haaste; gluteinittomina! Kävin monta reseptiä läpi ja päädyin näihin vähän muunnellen. Jauhomixerini 3 dl Semperit hienoa ja 1dl täysjyväriisijauhoa lisäksi 1/2tl Ksantaania ja 1/4tl Psylliumkuitua. Rasvana kokeilin Oivariinia 100g. Onnistui nappiin :) Hermopuolelle sain taas uusia sitkeitä soluja :D Kiitos hyvästä ja selkeästä perusohjeesta. Makoisaa Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♡ Noinkin voi tehdä että sekoittelee esim. kahta ei jauhoa keskenään! ;) Mä vaan tykkään niin tuosta Semperin jauhosta kun se vastaa kaikessa sen (vehnäjauhon). Ihanaa kun olet saanut maukkaita Lusikkaleipiä ja oikein ihanaa pääsisäistä sinulle! ♡

      Poista
  6. Minähän meni vikaan, kun tein näitä ja jähtyessään pikkuleivistä tuli kivikovia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! ♡ Ompas outoa kun on noin käynyt! Itselläni ne jäähtyneenäkin ovat pehmoisia ja niin hyvän makuisia. Oliskos mitoissa eroja? Oliko taikina pehmoista vai kovan tuntuista raakana?

      Poista
  7. Taikina oli pehmeä, kun sen tein. Jääkaapissa oli 30 min. Ja sen jälkeen oli kivikova. Pehmensin käsissä, että sain tehtyä lusikalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompas nyt mystinen juttu jos taikina on ollut kivikovaa ja sitä on pitänyt pehmittää käsissä.. Kyllä minäkin pehmitän käsissä sitä mutta hyvin siitä on saanut aina lusikalla sen lusikkaleivän. Täytyypä taas leipoa heti kun ehtii lusikkaleipiä ja katson millaista taikina on tänä vuonna. Aina se on ollut kyllä hyvää mutta teen nytkin ihan tuolla omalla ohjeellani ja katson miten se käyttäytyy vai pitääkö muuttaa reseptiikkaa vielä...

      Poista
  8. Tein näitä tupla-annoksen, eikä ollut ongelmia jauhojen määrän kanssa. Tein maidottomia ja käytin gheetä. Silloin voi käsittääkseni tuon voin kiehuttamisen ohittaa? No, en tiedä johtuiko gheestä vai mistä, mutta kuuma rasva + sokeri kovettui ja oli melkoinen työ hajottaa se. Näin ei varmaankaan olisi kuulunut käydä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erilainen äiti! ♡ Neuvoisin noudattamaan ohjetta niin ei tulisi tuota rasvan ja sokerin kovettumista. :)

      Poista
    2. Jos ei pysty käyttämään voita, niin ghee lienee seuraava. Se on kirkastettua voita. Siksi arvelin, ettei sitä tarvitse uudelleen kiehuttaa. Mutta sulla ei taida olla tuosta gheen toimimisesta tässä ohjeessa tietoa?

      Poista
    3. Kiitos kommentista Erilainen äiti! ♡ En ole kokeillut tässä ohjeessa sitä ghee.tä niin en tiedä miten se toimii. Jos et pysty käyttämään voita niin tuo ghee on varmaan ainut vaihtoehto tai esim. sininen keiju jota voi keittää että saa siihen sen ruskeahkon värin. :)

      Poista
  9. Mullekin kävi noin että kulho on täynnä jauhoa...en tiä oisko voinu lisätä rasvaa vielä tossa kohtaa. Kaivoin keliakialiiton vanhan ohjekirjan ja siellä oli reseptissä 100g rasvaa ja 2,5 jauhoa...kokeilen sillä. Jakäytin kyllä just niitä aineita mitä sun ohjeessa oli. Muuten onollu hyviä ja toimivia reseptejä, mutta tässä on joku...ööööö. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Tuija! ♡ Voi hyvä tavaton sentäs! :( Mä onnistun joka kerta ihan hyvin. Täytyy vielä kerran kokeilla heti kun ehdin että onnistuuko tälläkin kertaa vai ei. Kerron sitten kuinka kävi ja muokkaan reseptiä tarvittaessa. ;)

      Poista
  10. Hei! Johtuuko se juuri noista gluteenittomista jauhoista, että niitä joutuu laittamaan enemmän kuin tavallisia vehnäjauhoja? Luin tuon ohjeesi ja siinä on 4 dl jauhoja / 100 g voita. Itse olen tehnyt tuhansia lusikkaleipiä tavallisista ja niissä on suhde 4,5 dl / 200 g voita. Nyt olen vaativan homman edessä, kun aion tehdä ystävälleni "sulikkaleipiä" hänen syntymäpäivälahjaksi ja kyseessä laktoositon voi ja gluteeniton jauho! Jännittävää! terkuin Sole O.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♡ Vastaus tulee ikävä kyllä liian myöhään kun olin kuumeessa pitkään niin en jaksanut vastailla kysymyksiin. Kyllä, tässä taikinassa täytyy laittaa enempi gluteenittomia jauhoja kuin vehnäjauhoja eli eivät mene yks yhteen. :) Toivottavasti lusikkaleivät ovat onnistuneet.

      Poista
  11. Koitin tätä reseptiä ja kulhossa oli lopulta kasa jauhoja.:(
    Sain taikinan pelastettua joten kuten lisäämällä kylmää vettä sen verran, että taikinasta pystyi painamaan lusikkaan kasassa pysyviä pikkuleipiä, mutta hyvän gluteenittoman lusikkaleipä reseptin etsintä kyllä jatkuu, tämä ei itsellä mene jatkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiina Salminen! ❤️ Voi harmi kun noin on käynyt. :( Minulla ovat aina onnistuneet joten täytyykin leipoa taas kun ehdin ja katsoa samalla mikä siinä voisi mennä vikaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...