keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Gluteenittomat rouheiset kaurasämpylät






Virtasalmen Viljatuote lähetti minulle jokin aika sitten gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia.
Niistä olen pikkuhiljaa tuotekehitellyt uusia reseptejä.
Jouluksi tein hyvällä menestyksellä heidän Tef-jauhoista karjalanpiirakoita.
Ne olivatkin joulupöydässäni sellaista herkkua ettei terveet syöjätkään eroittaneet onko ne gluteenittomia vai eivät ja yksi perheen äiti sanoi että nämä maistuvat ihan (ruis) piirakoille.
Silloin tuli sellainen olo että olen onnistunut hyvin piirakoiden tuotekehittelyssä. 
Päätin tammikuun kunniaksi tuotekehitellä sellaiset sämpylät jotka ovat ravintorikkaat, maukkaat ja joissa ei ole tattaria koska todella moni on tattarille allerginen.
Gluteenitonta kaurajauhoseosta päätin laittaa taikinaan makua pehmentämään ja kuohkeutta antamaan.
Ksantaania taas rapeutta antamaan sämpylöihin.


Tästä taikinamäärästä saat 21 kpl sämpylöitä.

Ohje:

1 l + 42 asteista vettä
2 ps kuivahiivaa 
2 tl suolaa
3 rkl siirappia tai hunajaa
4 tl ksantaania


Mittaa leivontakulhoon + 42 asteinen vesi.
Sekoita kuivahiiva ja ksantaani gluteenittomaan kaurajauhoseokseen.
Lisää suola, siirappi tai hunaja ja gluteeniton kaurajauhoseos vähitellen koko ajan taikinaa vispilällä sekoittaen.
Lopuksi lisää vähitellen gluteenitonta rouheista jauhoseosta (noin puolet) taikinaa koko ajan vatkaten ettei tule taikina paakkuja.
Kun taikina alkaa olla paksuhkoa lisää loput gluteenittomasta rouheisesta jauhoseoksesta ja alusta taikina hyvin joko yleiskoneen taikina koukuilla tai käsin noin. 4 minuuttia.
Taikina saa jäädä pehmoiseksi.
Ota taikinasta kahden ruokalusikan avulla 21 kpl taikina paloja suoraan leivinpaperoidulle pellille.
Ripottele päälle gluteenitonta rouheista jauhoseosta ja muotoile ne jauhojen avulla soikeiksi tai pyöreiksi sämpylöiksi. 
Sämpylät saavat olla aika litteitä sillä ne kohoavat todella hyvin!
Toinen tapa on laittaa gluteenitonta rouheista jauhoseosta leivinalustalle ja nostella siihen ruokalusikalla taikina paloja ja pyöritellä jauhoissa soikeita tai pyöreitä sämpylöitä. 
Kohota sämpylöitä leivinliinan alla huoneenlämmössä 20 minuuttia.
Pistele haarukalla sämpylöiden pinnat ja paista ne 250 asteisessa uunin lämmössä keskitasolla 15-17 minuuttia.
Kun sämpylät on kauniin kullan ruskeita päältä ja pohjat kumisee koputtaessa, ne ovat silloin kypsiä.
Nämä sämpylät ovat hyvänmakuisia ja pehmoisia vielä seuraavana päivänäkin kun säilytät muovipussissa tai kannellisessa muovi rasiassa huoneenlämmössä.



































2 kommenttia:

  1. Todella ihania ja maistuvia. Tuoreena näitä voisi syödä vaikka kuinka monta. Toimii myös paahdettuna.

    VastaaPoista
  2. Kiitti sydäntä lämmittävästä kommentistasi Kirjastokuningatar! ♡ Ihanaa kuulla että olet tykännyt sämpylöistä! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...