Sivut

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Gluteeniton Perunalihakukko






Tämä kukko kuten muutkin kukot lukuunottamatta kalakukkoa ovat Pohjois-Karjalaista perinneruokaa parhaimmillaan.
Mun lapsuudesssa sitä syötiin ihan ruokana ja syön sitä edelleen, eli sen voi luokitella myös ruokaohjeita kategoriaan. 
Mun lapsuudessani sitä tehtiin samana päivänä kun leivottiin ruisleipää, eli samasta taikinasta tehtiin lanttuliha, kala ja perunakukot.
Taikina oli aika hapanta ja rukiista ja kukko halkeili helposti eli vuoti, joten jossakin vaiheessa äitini siirtyi miedosti hapatettuun hiivaleipätaikinaan tekemään kukot.
Kun minä en ollut vielä keliaakikko tein aina hiivaleipätakina juuren edellisenä iltana johon lisäsin kaurahiutaleita makua antamaan.
Perunakukossa käytän possun rasvaisinta lihaa esim. possunkylkeä tai kassleria, jotta perunat eivät jäisi kuivaksi ja kukosta tulisi mehevää.
Suolaan lihat aina edellisenä iltana, joten aamulla ripottelen vaan perunaviipaleiden päälle suolaa.
Perunakukko on parasta lämpimänä omasta mielestäni ja kun kukkoa jää lämmitänkin sitä valmiina siivuina lautasella.
Kukko on hyvää ruokaa jota voi syödä aamupalalla, välipalalalla ja illallakin.
Kukkoa voi myös pakastaa, mutta mielellään viipaleina, koska silloin voit sulattaa sen minkä syö kerralla. 

Suolaa lihat illalla ja tee taikina aamulla.


Kukkotaikinan ohje:
 

7.5 dl 42 asteista vettä
1 ½ tl suolaa
1 ½ pussia kuivahiivaa (tai 50g tuoretta hiivaa)
2 rkl voi sulaa tai juoksevaa margariinia
noin. 675 g virtasalmen viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa leipäjauhoseosta







Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen (noin 42 astetta) suola ja pienessä jauho määrässä sekoitettu kuivahiiva.
(Jos käytät tuoretta hiivaa se murennetaan kädenlämpöiseen 37 asteiseen veteen)
Lisää vähitellen jauhoja ja kun taikina on sakeahko lisää juokseva margariini ja loput jauhoista alustaen hyvin taikinaa samalla joko käsin tai koneella.
Taikina on silloin hyvin vaivattua kun se irtoaa taikinakulhon reunoista.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuni pellille johon olet ensin ripotellut hieman jauhoa.
Taputtele joko käsin tai kaulitse pellin kokoinen soikeahko taikinalevy.

Täyte:

Possun kylkeä, kassleria tai etuselkää viipaleina tai paloina noin. 800g. 
 Suolaa lihat edellisenä iltana.

Perunoita 5-7 kpl koosta riippuen.

Kuori perunat vasta aamulla sillä aikaa kun kukon pohjalevy kohoaa pellillä.

Tee aamulla taikina ja taputtele tai kaaviloi se suoraan leinpaperilla päällystetylle uunipellille soikeaksi levyksi. 
Jätä sämpylän kokoinen pala taikinaa jos kukko vuotaa, niin saat pakaittua sen taikinalla. 

   Täytteet lisätään niin että ensin taikinapohan keskelle perunaviipaleita joiden päälle ripottele hieman suolaa, sitten lihaviipaleet ja taas perunaviipaleita, suolaa ja lopuksi loput lihaviipaleet.




Seuraavaksi alkaa kukon yhdistäminen sillä perinteisellä tavalla, josta kuvasarja alla.

Jos taikina menee toisen puolen taikinan yli kuten kuvassa, niin leikkaa varovasti liika taikina pois ja tee siitä vaikka sämpylä.

 Kuorruta kukkoa 250 asteisessa uunissa noin. 45 min.


Tiputa uunin lämpötila 150 asteeseen.
Nosta kuortunut kukko leivinpaperin päälle jonka alla on ensin voipaperia ja pohjalla paksua foliota.
Voitele kukko voilla ja kääri se hyvin nyyttiin. 
Laita kukko takaisin uuniin hautumaan ja hauduta sitä vielä kolmisen tuntia kukon koosta riippuen.
Sen jälkeen kukko on valmista syötäväksi.  

Tässä näette hyvin hautuneen kukon, joka on valmista syötäväksi.


Laitan tähän samaan myös tavallisen kukkotaikina pohja ohjeen.


Kukkotaikina

5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl voi tai margariinisulaa
noin 13 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota hiiva käden lämpöiseen vesitilkkaan, lisää loppu vesi ja suola.
Vatkaa hiivaleipävehnäjauhot joukkoon, lisää voisula ja alusta taikina pehmeäksi.
Ripota taikinan pinnalle hiukan jauhoja ja kohota hyvin.
Taputtele tai kaulitse kohonnesta taikinasta kukkopohja.  









6 kommenttia:

  1. Moi! Nälkähän tässä tuli kun kukko-ohjettasi luin. Oikein vesi herahti kielelle! Äiti teki aikanaan perunalihakukkoa. Minä oon tehny lanttukukkoa aika usein. ja teen sen just niin kuin sanoit - hapanleipäkuoreen leivänpaistopäivänä (katsos, kun olen opetellut hapanleivän teon vanhoilla päivilläni) Kyllä nää vanhan hyvän ajan ruoat on parasta mitä olla saattaa ja toimii aina ja joka tilanteessa! Mukavaa palmusunnuntaita sinulle! - Lissu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti käynnistä Pyllerö! ♥ Sinäpä vasta nimen olet keksinyt itsellesi. ;) On se hyvä etä vaalit perinteitä ja mikäs sen parempaa kuin itse juureen leivottu ruisleipä tai siitä taikinasta tehty kukko! :) Mä olen samaa mieltä eli vanhan ajan kunnon perinneruuat ovat monesti parempia kuin pussillinen uusia. :D

      Poista
  2. Kiitti vinkistä, oli niin selkeät ohjeet että taidanpa koekeittiössäni laittaa kukon testiin, kuitenkin olen jo jokusen aikaa koittanu saaha aikaan jonkinlaisen kukon tekemisen, mutta aina vain löytynyt jotain muuta jännää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli kommentistasi ja varmasti olet jo testannut kukko ohjettai ja onnistunut siinä! ♥ Sitä jännää löytyy aina itse kullekkin. :D

      Poista
  3. Vesi kielellä lueskelin ohjetta.
    Juuasta kotoisin olen ja lanttu- ynnä perunakukoilla herkuteltiin.
    Itte en ole koskaan tehnyt ja nyt yli kymmenen karppausvuoden jälkeen harvoin uskallan maistaa. (nivelkipuja normiviljasta).
    Ainoo ehdotus reseptiin ja ylipäätään on margariinin korvaaminen voilla. Voi vaikuttaa hyvään kolesteroliin parantavasti ja on maultaan ylivertaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TuulisMumma kommentistasi! ♥ Itse käytän voita ja hyvin harvoin margariiniä ja sekin juoksevassa muodossa, joka olen tuohon ensimmäiseen ohjeeseen laittanut. :) Voi on toki aina voita ja sitä ei mikään voita! ♥

      Poista