Sivut

torstai 26. marraskuuta 2015

Gluteenitomat Joulupikkuleivät




Piparin tuoksua tonttujen juoksua siinäkö joulu on... 


Jouluun on enää muutama viikko aikaa, joten joluvalmistelut voi aloittaa jo.
Joulusinpain voi tehdä jo makuuntumaan ja sen ohje löytyy blogistani Konjakkisinapin nimellä.
Piparit, pikkuleivät, laatikot ja tiettyjä kakkuja voi jo paistaa mikäli sinulla on pakastin.
Minulta kysytään usein miten säilytän piparkakut ja pikkuleivät että ne pysyvät rapeina ja maku säilyy tuoreena.
 Itse säilytän joko peltisissä rasioissa tai isossa lasipurkissa jonka olen ihan sitä varten hankkinut ja piparit ovat hyviä vielä helmikuussakin, mutta niiden säilystys astioiden täytyy olla kannellisia. 
Toinen hyvä säilytys paikka on tyhjä kenkälaatikko jonka vuoraa puhtaalla voipaperilla. 
Säilytys tapahtuu huoneenlämmössä ei kosteassa paikassa!


Kardemumman ja vaniljasokerin huumavaa tuoksu ja sitruunanmehun pikantti maku. 
Näistä on nämä Jouluiset pikkuleivät tehty.


Ohje 82 kpl

250 g pehmoista voita (huoneenlämpöistä mutta ei sulaa voita.)
2 dl sokeria
1 muna
1 dl kuohukermaa
2½ dl perunajuhoja
5½ dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1½ rkl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
3 rkl sitruunanmehua


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna vaahtoon hyvin vatkaten ja sen jälkeen sitruunanmehu.
Sekoita jauhot ja mausteet sekaisin.
Lopuksi lisää jauho-mausteseos ja kuohukerma vuorotellen.
Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinalustalla ja ota haluammallasi muotilla pikkuleipiä.
Haluttessa voit voidella kananmunalla ja pinnalle ripotella raesokeria tai laittaa vaikka säilykekirsikan keskelle.
Paista 175 asteisessa uunissa 10-14 min. pikkuleipien paksuudesta riippuen.

Annoksen voi puolittaa halutessaan.
Nämä pikkuleivät ovat mureita ja pehmoisia sisältä. 


Tämä ohje on yli 40-vuotta vanha ja aina yhtä hyvä























Gluteenittomat Croissantit




Näitten Croissanttien tuotekehittely oli pitkä mutta mieluisa prosessi.
Olin vuosien varsilla useaan otteeseen kokeillut leipoa Croissantteja mutta ne eivät ole kohonneet kylliksi ja niistä on tullut pieniä ja littanoita.
Nyt testailin taikinoita lämpöiseen sekä kylmään maitoon, josta jälkimmäinen tuotti vihdoinkin tulosta. 
Näiden leivontaan varatkaa aikaa sillä taikinan täytyy välillä levätä kylmässä, kaaviloida ja taas levätä kylmässä... 


Ohje

2 dl kylmää maitoa
25 g hiivaa
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
150 g voita

voiteluun: kananmunaa

Liuota hiiva kylmään maitoon. 
Sekoita psyllium joukkoon ja anna turvota 10 minuuttia. 
Lisää suola, kananmuna ja jauhoseos. 
Laita taikina jääkaappiin 30 minuutiksi. 



Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, joka on mitoiltaan 28 x 48 cm. 
Leikkaa juustohöylällä ohuita viipaleita jääkaappi kylmästä voista ja asettele ne taikinalevyn vasemmalla sivulle. 


Taita ilman voita oleva puoli (eli oikea puoli) voin päälle ja kaaviloi varoen että voi pysyy taikinalevyn sisällä.



Taita taikinalevy kolmin kerroin. 
Harjaa ylimääräiset jauhot pois.




Kahdessa ylimmässä kuvassa olen valmiiksi kaaviloinut taikinan ja taitellut sen taas kolmeen osaan.
 Kun taikinan on taiteltu kolmeen osaan käännä se  90 astetta eli pidempi sivu itseäsi päin.
Laita taikina pakastimeen 20 minuutiksi.
Kaaviloi tämän jälkeen taikina alkuperäiseen kokoon (28 x 48 cm.) ja taita taikinalevy vielä kolmin kerroin.
Laita taiteltu taikinalevy pakastimeen vielä 20 minuutiksi.



Anna taikinan hieman pehmetä ja kaaviloi se pitkulaiseksi levyksi joka on 1/2 cm paksu.



Leikkaa taikinapyörällä levy kuvan mukaan 14 osaan.


Kääri sarviksi aloittaen leveimmästä päästä ja taivuta sarven muotoon.




Anna croissanttien kohota vähintään yksi tunti.
Voitele kohonneet sarvet kananmunalla. 


Paista 225 asteisessa uunissa noin. 15 minuuttia.

Vinkki! Voit halutessasi käyttää voisarviin erilaisia täytteitä, esimerkiksi hienonnettua kinkkua, juustoa ja juustoraastetta voi myös laittaa voitelun jälkeen Croissanttien pinnalle.
Laita täytettä sektorin leveämpään päähän ja kääri sarviksi.

























tiistai 10. marraskuuta 2015

Gluteenittomat Blinit Farinan jauhoseoksesta




Vuohelan Herkku Oy:n netti sivut löytyvät tästä Vuohelan Herkku linkistä, tai helpoiten sinne pääset klikkaamalla blogissani olevaa Vuohelan Herkku mainosbanneria.
Vuohelan Herkku lähetti syksyllä paketin minulle joka sisälsi mm. blinijauhoseosta ja koska olen blinien ystävä tein ihan paketin ohjeen mukaan blinejä. 
Nämä blinit olivat siitä hyviä ettei niissä maistunut juurikaan tattarijauhot koska jauhoseoksessa oli käytetty myös täysjyväriisijauhoja.
Blineistä tuli tosi kuohkeita, maukkaita ja päältä hieman rapeita. 
Tarjosin blinit itse graavatulla kirjolohi suikaleilla, punasipuli silpulla, smetanalla ja tuoreella tillillä.
Maku oli yhtä hyvä kun itse tehdyissä blineissä, joten jatkossa teen blinit Vuohelan Herkun Farina Blinijauhoseoksella. ♥


Ohje (8 kpl )

4,5 dl piimää
65 g voita

2 tl kuivahiivaa
2 kananmunaa

1 ps Farina Blinijauhoseosta (240 g)
Paistamiseen: voita

Lämmitä piimä ja voi niin että voi sulaa.
Kun piimäseos on kättä lämpimämpää (42 asteista), sekoita joukkoon hiiva.
Erottele keltuaiset valkuaisista.
Laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan.
Lisää keltuaiset piimäseokseen hieman vatkaten.
Lisää jauhoseos, sekoita ja anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä ainakin 30 min.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää taikinaan varovasti sekoittaen. 
Paista keskilämmöllä runsaassa voissa (blinipannulla saat kuohkeampia). 
Odota että blinit ovat kokonaan jähmettyneitä ennen kääntöä.

Tarjoa blinit esim. mädin, sipulin, sienisalaatin, kylmä-savulohen, graavilohen, suolakurkkujen ja smetanan kanssa.