Sivut

torstai 8. huhtikuuta 2021

Gluteeniton tummaleipä
 


Tämän leivän tuotekehittely alkoi siitä kun halusin leipoa gluteenitonta leipää joka tuoksuisi ja maistuisi kuin (ruisleipä) ennen keliakiaani. 😋
Toinen pointti oli se miten saan ilman hapanjuurta nopeasti ei hiivalle maistuvaa leipää.  
Tänä päivänä on paljon kiireisiä ihmisiä jotka haluaisivat leipoa itse mutta aika ei kaikilla riitä joten ajattelin että tämän leivän voi leipoa vaikka työpäivän päätteeksi. 😊👌
Resepti on helppo jos sinulla on jo valmiiksi ohjeessa käytettyjä jauhoja tai jauhoseoksia kotona. 
Jos et voi käyttää gluteenitonta kaurajauhoseosta tai tattarijauhoa taikinassa korvaa se jollakin muulla jauholla/tai jauhoseoksella.  
Jos taas ei ole voit joko ostaa kaupasta tai tilaamalla Virtasalmen Viljatuotteen verkkokaupasta josta itse tilaan kerralla isomman määrän! 
Tästä Virtasalmenviljatuotteen verkkokauppa linkistä pääsette tilamaan gluteenittomia tuotteita. 😍👍Ohje:


5 dl +42 asteista vettä

2 tl psylliumia

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

1 ps kuivahiiva

3 dl virtasalmen viljatuotteen tef-jauhoa

2 dl virtasalmen viljatuotteen tattarijauhoa

1 dl virtasalmen viljatuotteen kaurajauhoseosta

1,5 dl virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta


Lisää psyllium +42 asteiseen veteen ja sekoita hyvin.

Anna turvota noin 3 minuuttia että saat geelimäisen rakenteen.

Lisää seuraavaksi suola ja siirappi hyvin sekoittaen.

Sekoita yksi pussillinen kuivahiivaa tef-jauhojen joukkoon.

Lisää vähitellen ensin tef-jauhoja johon olet sekoittanut kuivahiivan koko ajan hyvin sekoittaen joko vispilällä tai sähkövatkaimen lankavispilöillä ettei tule jauhopaakkuja.

Lisää sitten tattarijauhoa ja kaurajauhoseosta koko ajan taikinaa sekoittaen.

Kun taikina alkaa olla paksuhkoa lisää lopuksi viljatuotteen vaalea jauhoseos ja alusta taikina joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakokoukuilla noin 4 minuuttia.

Leivo taikinassa käytettyjä jauhoja apuna käyttäen leivinalustalla pyöreä limppu tai laita taikina voideltuun 1,5 litran leipävuokaan. 

Tästä taikinasta voit myös leipoa reissareita, sämpylöitä tai peltileipää! 

Jos taikina leipoessa tarttuu käsiin tai on tahmaista lisää jauhoja leivinalustalle lisää.

(Itse käytin leivonnassa tef-jauhoja.)

Kohota leipää leivinliinan alla vedottomassa paikassa huoneen lämmössä 1 tunti.

Paista 225 asteisessa uunissa 1 tunti.


Yläkuvassa näet jauhot, jauhoseokset, työvälineet ym. joita käytin taikinan teossa.

Hyvin vaivattu pehmoinen leipätaikina.
Tef-jauhoja leivinpöydällä. 
Leipätaikinan kaadoin tef-jauhojen päälle ja lisäsin vielä taikinan päälle jauhoja että se oli helppo leipoa limpuksi. 
Vasta leivottu limppu. 
Hyvin kohonnut limppu. 
Uuniin menossa oleva limppu jonka pinnan pistelin haarukalla.
Uunista tullut kypsä limppu.
Kuvassa leivän kypsä pohja.
Kuvassa juuri uunista otettu leipä jäähtymässä leivinliinan alla. 
Kuvassa kypsä limppu joka on jo hieman jäähtynyt.
Minulla on sähkökäyttöinen leikkuri jolla siivutin limpusta siivuja.
Kypsät siivut näyttävät tältä.

Tämä maukas limppu ei tarvitse muuta kuin voita tai oivariinia päälle. 

Leipä on tumman väristä ja tuoksuu ja maistuu kuin (ruisleipä.)
Minulla on tälläinen sähkökäyttöinen leikkuri jolla voi leikata leipää, pullaa, vihanneksia, lihaa, makkaraa ym. Terävä veitsi käy myös oikein hyvin leivän  leikkaamiseen! 

29 kommenttia:

 1. Hei! Kokeilin tätä tumman leivän ohjetta. Leivät onnistuivat hyvin ja maku on kuin ruisleivässä. Tästä tulee yksi minun lemppari resepteistä. Kiitos! Terv.Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tarja ja kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ❤ Ihanaa kuulla että leipä on on onnistunut ja maku on kuin ruisleivässä.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta. Olen etsiskellyt tumman leivän ohjetta.
  Mimmu

  VastaaPoista
 3. Pakko on tulla myös kiittämään ohjeesta! Täällä aloitteleva leipuri kokeili ja kyyneleet ihan kohosi silmiin kun maistoin leipää, en uskonut enää koskaan maistavani ruisleivän makua tai tuota vastaleivotun koostumusta �� Ruotsalaista miestäni nauratti vieressä tämä tunteellinen leivänsyönti �� - Kiitos! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei SV ja oleppa hyvä! ❤ Voi miten liikuttavaa lukea kokemuksestasi ja mukavaa kuulla että leipä on ollut todella hyvää vähän kuin olisit syönyt (ruisleipää.) Voin kuvitella miehesi ilmeet. :)

   Poista
 4. Onpa ihanaa!
  Täytynee minunkin kokeilla. Olen leiponut "ruiskakkaroita" Moilasen hapanleipäjauhoista. Tulee melko hapanta. Jospa tämä resepti tärppäisi!

  VastaaPoista
 5. Hei Kaisa ja kiitos kommentistasi! ❤ Kokeile ihmeessä niin tulet yllättymään mausta ja rakenteeesta! Onnea ja ilo leipomiseen ja kerrohan sitten tuliko hyvää leipää! :)

  VastaaPoista
 6. Hyvin onnistui. Vähensin suolaa ja se oli tyhmää. Tattarijauhojakaan ei ollut. Korvasin sen ďurralla, jota olin just ostanut. Mutta leipä ei ole hapanta! Ehkä kokeilen seuraavaksi vaihtaa vaikka durran Moilasen hapanleipäjauhoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa kommentistasi! ❤️ Mukava kuulla että onnistuit leivän leipomisessa! ❤️ Kokeile Moilasen hapanleipäjauhoseosta kun se on hapanta niin saat hapanleivän makua leipään.

   Poista
 7. Rakenne oli hyvä. Sellaisen siivutuslaitteen kyllä vielä hankin! Kuoresta tuli niin paksua, että mies sai suorittaa viipaloinnin pakastusta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa tuo siivutuslaite on hyvä kun et tarvitse käsiä ja ranteita rasittaa! Onneksi mies on ollut apuna sinulle ja siivuttanut leivän. ❤️

   Poista
 8. Taivaallisen hyvä leipä. Kiitos Helka! Ja tosiaan toimii myös kaurattomana 👌🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari sydäntä lämmittävästä kommentista ja mukava kuulla että leipä on ollut maukasta! ❤️ Kyllä leipä toimii myös kaurattomana ja hyvä niin sillä monikaan ei siedä gluteenitontakaan kauraa yhtään.

   Poista
 9. Kokeilin ohjetta, mutta vaikuttikohan yksi erilainen jauhoseos niin paljon, että taikina jäi ihan löysäksi, kuin piirakkataikina ja leipoessa jouduin käyttämään tosi paljon jauhoja, että sen sai leivottua. Minulla oli vaalean jauhon tilalla Sunnuntain vaalea jauhoseos. Leipä kyllä kohosi hyvin, kun sain siitä viimein kauniin limpun, mutta paistaessa siitä tuli pinnasta tosi kova ja mureni leikattaessa. Maku on kyllä hyvä. Kotikaupoissani ei ollut leivontavuokaa, olisin sen tehnyt muuten sellaisessa ja siihenhän olisi voinut laittaa pehmeänkin taikinan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! ♡ Ikävä kyllä juuri tuo käyttämäsi jauhoseos on vaikuttanut taikinan rakenteeseen ja siihen että se on ollut löysää. Kaikki ohjeessa käyttämäni jauhoseokset ja jauhot turpoavat mutta sunnuntain vaalea jauhoseos ei joten sitä tai noita muita jauhoseoksia olisi pitänyt laittaa lisää että taikina ei olisi ollut liian löysää. Se vaikuttaa sitten lopputulokseenkin kuten kerroit. Ompas ikävä juttu. Toivottavasti leivot tätä vielä uudestaankin ja käytät vain ohjeessa kerrottuja jauhoseoksia ja jauhoja niin et epäonnistu ja jos saat vuuan jostain hankituksi niin tee vuokaleipääkin limpun ohjella. Leipä murenee leikatessa ellei ole tarpeeksi jauhoja taikinassa.

   Poista
 10. Kiitos reseptistä. Hyvin onnistui. Käytin tummia riisijaujoja tattarin sijasta. Olin aikonut tehdä juuri taikinan mutta nyt ei tarvinnut odotella viikkoa saadakseni hyvää tummaa leipää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! ❤️ Ihanaa kun olet saanut maukasta leipää!

   Poista
 11. Mahtaakohan tämä onnistua airfryerissä? Minulla on uunimalli ja max 220°C. Valmisleipä gluteenittomana on kallista😳

  VastaaPoista
 12. Vastaan itse edelliseen- rohkaistuin, tein reseptin mukaan taikinan ja paistoin airfryerissa ensin 200°C noin 40min ja sitten laskin lämmön 190°C 10-15 min. Ihan tarkkaan en aikaa muista, katselin ja koputtelin välillä leipää ja jatkoin aina hetken😄 Leipä on todella hyvää ja maistuu todellakin samalta kuin ruisleipä! Itse en edes ole keliaakikko, mutta voisin syödä tuota leipää ihan säännöllisesti. Mietin vain, että kuinka kauan mahtaa säilyä esim jääkaapissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! ❤️ Ihanaa kun olet rohkeasti kokeillut leipää airfryerissä ja onnistunut siinä yli odotusten! Minulla ei ole vielä ainakaan airfryeria mutta tuntuu siltä että kai se on minunkin joskus ostettava.

   Poista
 13. Tarkennan vielä, että airfryer on uunimallinen, joten esim sellainen ohut Pirkan alumiininen "kertakäyttövuoka" mahtuu sinne mainiosti. Säilytän siivuttettua leipää jääkaapissa paperipussissa, kunnes loppuu.. ja pitkästä aikaa viimeisistä viipaleista kenties tummia "lämppärivoileipiä"!

  Kiitos tuhannesti reseptistä! Vannoutunut keski-iällä keliakiadiagnoosin saanut ruisleivänsyöjämies kehui leivän maistuvan ruisleivältä✌️-Annemari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! ❤️ Se uunimalli onkin varmaan paras. Ompas mukavaa kuulla että miehesikin on tykännyt leivästä. ❤️

   Poista
 14. itse tilaan tällä hetkellä toiselta puolelta Suomea lapselleni suht kaiketonta leipää ja nyt kun saan aikaiseksi niin alan tekemään itse leivät. Tattari ja teff meillä käytössä jota voi laittaa ja psyllium, mutta mietin onko hiiva ihan pakollinen, kun se meillä pois ruokavaliosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Hiiva ei ole pakollinen jos teet leipäjuureen leivän. Leivinjauhetta en ole kokeillut tähän leipään mutta uskon senkin onnistuvat...

   Poista
 15. Hei, olen kiinnostunut tästä ohjeesta,mutta millä määrällä juurta voin korvata ton hiivan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Vastaus tulee nyt auttamattomasti liian myöhässä. En ole juuren kokeillut vielä tuota leipää joten en osaa sanoa mikä määrä korvaa tuon hiivan määrän.

   Poista
 16. On hyvää leipää. Kiitos reseptistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla että
   tykkäsit leivän mausta! ❤️

   Poista