Sivut

tiistai 3. elokuuta 2021

Gluteenittomat Vaniljavadelmapullat




Gluteenittomat Vaniljavadelmapullat (26 kpl)


5 dl maitoa (tai riisimaitoa tai soijamaitoa)
2 tl psylliumia 
50 g tuoretta hiivaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin 14 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
150 g pehmeää voita tai margariinia (tai sinistä keijua)

Voiteluun 1 kananmuna jota on ohennettu hiukan vedellä.

Murenna hiiva kädenlämpöiseen 37 asteiseen maitoon ja sekoita.
Lisää psyllium joukkoon sekoita hyvin ja anna sen turvota noin 5 min.
Sekoita munat, sokeri, suola ja kardemumma. 
Lisää puolet jauhoseoksesta pikkuhiljaa ensin käsin vatkaten, pehmeä voi ja loput jauhoseoksesta alustaen taikinaa joko käsin tai yleiskoneella noin. 3-4 min. että taikinaan saadaan kunnon sitko.
Ota taikinaa reilu ruokalusikkallinen ja pyörittele kämmenissä pyöreitä pullia.
Laita pullat leivinpaperoidulle pellille yksitellen ja tee sormella reikä pulliin levittäen sitä tasaisesti niin että siihen mahtuu paljon maukkaita täytteitä! (Jos painat lasin pohjalla kolon pulliin se on liian matala täytteitä varten ja pullat repeilevät helposti.)
Laske altaaseen niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee.
Kohota pullat kuuman vesihöyryn päällä leiviliinalla peitettynä. 
Voitele pullien reunat hyvin ja halutessasi ripottele raesokeria pullien reunoille.
Nostele paksua vaniljakiisseliä ruokalusikallinen jokaisen pullan koloon tai tai kolon toiselle reunalle. 
Laita reilu teelusikallinen vadelma tai mansikkamarmeladia joko vaniljakiisselin päälle tai sen viereen.
Paista 225 asteisessa uunin lämmössä keskitasolla kunnes pullat ovat saaneet kauniin kullan ruskean värin ja ovat kypsiä. 








Saarioisten marmeladit ovat sekä hyvän makuisia että paistonkestäviä! 


Kuvassa Dr. Oetkerin vaniljakreemijauhe.

Tee pussin ohjeen mukaan vaniljakreemi. 



 








torstai 8. huhtikuuta 2021

Gluteeniton tummaleipä




 


Tämän leivän tuotekehittely alkoi siitä kun halusin leipoa gluteenitonta leipää joka tuoksuisi ja maistuisi kuin (ruisleipä) ennen keliakiaani. 😋
Toinen pointti oli se miten saan ilman hapanjuurta nopeasti ei hiivalle maistuvaa leipää.  
Tänä päivänä on paljon kiireisiä ihmisiä jotka haluaisivat leipoa itse mutta aika ei kaikilla riitä joten ajattelin että tämän leivän voi leipoa vaikka työpäivän päätteeksi. 😊👌
Resepti on helppo jos sinulla on jo valmiiksi ohjeessa käytettyjä jauhoja tai jauhoseoksia kotona. 
Jos et voi käyttää gluteenitonta kaurajauhoseosta tai tattarijauhoa taikinassa korvaa se jollakin muulla jauholla/tai jauhoseoksella.  
Jos taas ei ole voit joko ostaa kaupasta tai tilaamalla Virtasalmen Viljatuotteen verkkokaupasta josta itse tilaan kerralla isomman määrän! 
Tästä Virtasalmenviljatuotteen verkkokauppa linkistä pääsette tilamaan gluteenittomia tuotteita. 😍👍



Ohje:


5 dl +42 asteista vettä

2 tl psylliumia

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

1 ps kuivahiiva

3 dl virtasalmen viljatuotteen tef-jauhoa

2 dl virtasalmen viljatuotteen tattarijauhoa

1 dl virtasalmen viljatuotteen kaurajauhoseosta

1,5 dl virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta


Lisää psyllium +42 asteiseen veteen ja sekoita hyvin.

Anna turvota noin 3 minuuttia että saat geelimäisen rakenteen.

Lisää seuraavaksi suola ja siirappi hyvin sekoittaen.

Sekoita yksi pussillinen kuivahiivaa tef-jauhojen joukkoon.

Lisää vähitellen ensin tef-jauhoja johon olet sekoittanut kuivahiivan koko ajan hyvin sekoittaen joko vispilällä tai sähkövatkaimen lankavispilöillä ettei tule jauhopaakkuja.

Lisää sitten tattarijauhoa ja kaurajauhoseosta koko ajan taikinaa sekoittaen.

Kun taikina alkaa olla paksuhkoa lisää lopuksi viljatuotteen vaalea jauhoseos ja alusta taikina joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakokoukuilla noin 4 minuuttia.

Leivo taikinassa käytettyjä jauhoja apuna käyttäen leivinalustalla pyöreä limppu tai laita taikina voideltuun 1,5 litran leipävuokaan. 

Tästä taikinasta voit myös leipoa reissareita, sämpylöitä tai peltileipää! 

Jos taikina leipoessa tarttuu käsiin tai on tahmaista lisää jauhoja leivinalustalle lisää.

(Itse käytin leivonnassa tef-jauhoja.)

Kohota leipää leivinliinan alla vedottomassa paikassa huoneen lämmössä 1 tunti.

Paista 225 asteisessa uunissa 1 tunti.


Yläkuvassa näet jauhot, jauhoseokset, työvälineet ym. joita käytin taikinan teossa.

Hyvin vaivattu pehmoinen leipätaikina.
Tef-jauhoja leivinpöydällä. 
Leipätaikinan kaadoin tef-jauhojen päälle ja lisäsin vielä taikinan päälle jauhoja että se oli helppo leipoa limpuksi. 
Vasta leivottu limppu. 
Hyvin kohonnut limppu. 
Uuniin menossa oleva limppu jonka pinnan pistelin haarukalla.
Uunista tullut kypsä limppu.
Kuvassa leivän kypsä pohja.
Kuvassa juuri uunista otettu leipä jäähtymässä leivinliinan alla. 
Kuvassa kypsä limppu joka on jo hieman jäähtynyt.
Minulla on sähkökäyttöinen leikkuri jolla siivutin limpusta siivuja.
Kypsät siivut näyttävät tältä.

Tämä maukas limppu ei tarvitse muuta kuin voita tai oivariinia päälle. 

Leipä on tumman väristä ja tuoksuu ja maistuu kuin (ruisleipä.)




Minulla on tälläinen sähkökäyttöinen leikkuri jolla voi leikata leipää, pullaa, vihanneksia, lihaa, makkaraa ym. Terävä veitsi käy myös oikein hyvin leivän  leikkaamiseen!