Sivut

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat Kauraiset sämpylät






Tästä taikina määrästä tulee 10 kpl sämpylöitä

Ohje

5 dl kädenlämpöistä vettä (37 asteista)
50 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
2 dl höyrytettyjä kaurahiutaleita
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl margariini tai voisulaa
2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta


Leivontaan:

1,5 dl vaaleaa jauhoseosta

Liota tuore hiivaa käädenlämpöiseen veteen. (37 astetta)
Lisää nesteeseen suola ja höyrytetyt kaurahiutaleet tai tavallisia kaurahiutaleita.
Sekoita joukkoon tumma jauhoseos hyvin vatkaten ja margariinisula.
Lisää viimeiseksi vaalea jauhoseos ja alusta hyvin joko koneella tai käsin 3-5 min.
Jauhota leivinalusta ja kaada taikinan siihen.
Leivo jauhoissa taikinatanko ja jaa se kymmeneen yhtä suureen palaan.
Leivo jauhoja apuna käyttäen niistä joko soikeita tai pyöreitä sämpylöitä leivinalustalla.
Laita sämpylät leivinpaperoidulle pellille.
Laske tiskialtaaseen niin kuumaa vettä kun hanasta tulee ja laita pellillä olevat sämpylät kuuman veden päälle kohoamaan tai kohota huoneen lämmössä leivinliinan alla 25-30 minuuttia.
Paista sämpylöitä 225 asteisessa uuniinlämmössä noin. 25-30 minuuttia.
Sämpylöistä tulee ihana pehmeitä, kuohkeita ja maku on maukas mutta ei liian voimakas.


 Vaalea jauhoseos.
 Höyrytettyjä kaurahiutaleita.
 Tummaa jauhoseosta.
Leivonnassa käytin Viljatuotteen vaaleaa, tummaa jauhoseosta ja höyrytettyjä kaurahiutaleita.
Kuvat yllä. 

Jauhoseokset ja kaurahiutaleet kuvassa yllä.

 Hyvin vaivattu taikina kuvassa.

 Taikina leivinalustalla jauhojen päällä.
 Jauhoissa leivottu taikinatanko.
 Taikinatangosta paloitellut palat.
 Vesihöyryn päällä kohoamassa olevat sämpylät.
 Hyvin kohonneet sämpylät menossa uuniin.
 Juuri uunista otetut kypsät sämpylät ja yksi halkaistu sämpylä josta näkee sämpylän rakenteen.
 Kypsiä sämpylöitä.


 Kypsiä sämpylöitä ja yksi halkaistu sämpylä jonka päällä on voita.

Nämä sämpylät eivät kaivanneet kuin voita sipaisun päälle.
Olivat niin hyvän makuisia. 














8 kommenttia:

  1. Kiitos Helka! Herkullisen näköisiä. Kokeiluun menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Yllätyin mausta miten hyviä tulivat! :)

      Poista
  2. Mukava, kun nyt saa näitä vehnättömiä gluteenittomia jauhoseoksia. Olenkin pari kertaa käyttänyt näitä jauhoja, mutta sämpylöitä en ole tehnyt. Tavallisiin sämpylöihin verrattuna näissä leipomissasi on hieman vähemmän rasvaa ja tuo paistoaika tuntuu melkosen pitkältä. Johtuuko se näiden jauhojen koostumuksesta? Tavan sämpylät olisivat jo kuivia ja mustanpuhuvia näin pitkän paiston jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ♥ Pitkä paistoaika johtuu jauhojen koostumuksesta. Sämpyläthän ovat sitten vasta kypsiä kun pohja kumisee niitä koputtaeassa ja ne ovat kauniin kullan rauskeita pinnalta. :)

      Poista
  3. Kiva kun sulla on tällainen blogi, josta löytää glut. Ohjeita. Kiitos
    Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
    Hyvää vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♥ Mukava kuulla että tykkäät gluteenittomista ohjeista. :) Täytyypäs tulla vierailulle Aurinkokujalle! ;)

      Poista
  4. minulla tuli tästä taikinsta tosi löysä ei puhettakaan että olis voinut leipoa..onko nestettää liikaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista lappalainen! ❤️ Ei ole nestetta liikaa sillä molemmat jauhoseokset turpoavat niin paljon että jos olisi ollut enempi nestettä olisi tullut kovia sämpylöitä. Kaikki mitta kannutkin ja mitat ovat hiukan erilaisia joten johtuiskohan se siitä...

      Poista