Sivut
▼
perjantai 28. kesäkuuta 2013
perjantai 21. kesäkuuta 2013
Hyvää Juhannusta!
Nauti
uusia perunoita ja voita, mansikoita ja makkaroita.
Tee saunaan tuore
vasta, varpaat veteen kasta.
Hakkaa liiteriin halkoja, oio nurmikolla
jalkoja.
Ihastele poutapilviä, siristele auringossa silmiä.
Haista kesän
tuoksut, unohda turhat juoksut.
Muista paljon lekotella, laiturilla
elämää hekotella.
Mieti kivoja juttuja, tapaa ystäviä ja tuttuja.
Älä
murehdi ötököitä, vietä ihania kesäöitä! ♥
Hyvää juhannusta kaikille blogini lukijoille! ♥
Vaalea voikastike
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl vettä
2 rkl hienoksi hakattua salottisipulia
2 rkl kuohukermaa
1 tl sitruunan mehua
150 g suolatonta voita
suolaa ja pippuria
Pane kasariin etikka, vesi, viini ja salottisipulihakkelus.
Keitä kunnes jäljellä on ¼ alkuperäisestä.
Ota kasari pois lämmöltä ja vispaa joukkoon pieneksi paloiteltu kylmä voi.
Kuumenna uudelleen, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
Siivilöi jos haluat sileän kastikkeen.
Lisää kerma tai kermavaahto juuri ennen tarjoilua.
Kuohkeuta pikasekoittimella jos haluat kuohkean kastikkeen.
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl vettä
2 rkl hienoksi hakattua salottisipulia
2 rkl kuohukermaa
1 tl sitruunan mehua
150 g suolatonta voita
suolaa ja pippuria
Pane kasariin etikka, vesi, viini ja salottisipulihakkelus.
Keitä kunnes jäljellä on ¼ alkuperäisestä.
Ota kasari pois lämmöltä ja vispaa joukkoon pieneksi paloiteltu kylmä voi.
Kuumenna uudelleen, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
Siivilöi jos haluat sileän kastikkeen.
Lisää kerma tai kermavaahto juuri ennen tarjoilua.
Kuohkeuta pikasekoittimella jos haluat kuohkean kastikkeen.
Lohisalaatti
Paras lohisalaatti mitä ikinä olen tehnyt ja syönyt! :)
Ohjeen olen kirjoittanut vuosikymmeniä sitten jostain lehdestä.
Ainekset
1 prk rahkaa
1 prk kermaviiliä
150-200 g kylmäsavustettua kirjolohta
150-200 g graavisuolattua kirjolohta
1 sipuli tai pala purjoa
n. 1/2 dl silputtua tilliä tai ruohosipulia
2 rkl sokeria
1 tl sitruunapippuria
ripaus valkopippuria
2 dl kuohukermaa
Koristeeksi
muutama viipale lohta
ruohosipulia
sitruunalohkoja
Leikkaa molemmat lohet ensin ohuiksi viipaleiksi ja siitä edelleen pieniksi kuutioiksi.
Jätä muutama viipale koristeluun.
Hienonna sipuli sekä tilli.
Sekoita ainekset rahka-kermaviiliseokseen.
Mausta sokerilla, sitruuna- ja valkopippurilla.
Lisää lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma.
Anna maustua kylmässä 1-2 tuntia tai pidempään.
Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kanssa.
1 prk rahkaa
1 prk kermaviiliä
150-200 g kylmäsavustettua kirjolohta
150-200 g graavisuolattua kirjolohta
1 sipuli tai pala purjoa
n. 1/2 dl silputtua tilliä tai ruohosipulia
2 rkl sokeria
1 tl sitruunapippuria
ripaus valkopippuria
2 dl kuohukermaa
Koristeeksi
muutama viipale lohta
ruohosipulia
sitruunalohkoja
Leikkaa molemmat lohet ensin ohuiksi viipaleiksi ja siitä edelleen pieniksi kuutioiksi.
Jätä muutama viipale koristeluun.
Hienonna sipuli sekä tilli.
Sekoita ainekset rahka-kermaviiliseokseen.
Mausta sokerilla, sitruuna- ja valkopippurilla.
Lisää lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma.
Anna maustua kylmässä 1-2 tuntia tai pidempään.
Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kanssa.
keskiviikko 19. kesäkuuta 2013
Täytetyt kesäkurpitsaveneet
400 g naudanjauhelihaa
Keitä puuroriisiä niin että sitä on valmiina noin 3 dl.
Pese ja halkaise kaksi kesäkurpitsaa.
Koverra kurpitsoiden sisukset ruokalusikalla ja hienonna ne.
Laita kesäkurpitsaveneet isohkolle lautaselle ja ripottele niiden päälle hiukan merisuolaa tai sormisuolaa.
Laita kurpitsaveneet mikroon täydelle teholle 10-15 min. että kurpitsan pohjat pehmenee.
Freesaa jauheliha, sipulikuutiot ja kesäkurpistan palat.
Mausta pippurisekoituksella, suolalla ja soijkastikkeella.
Lisää keitetty riisi joukkoon ja tarkista maku.
Seokseen voit lorauttaa hieman kuohu tai ruokakermaa antamaan pehmeää makua.
Täytä veneet täytteellä ja lisää juustoraastetta pinnalle makusi mukaan.
Paista 225 asteessa noin 20-30 min.
Keitä puuroriisiä niin että sitä on valmiina noin 3 dl.
Pese ja halkaise kaksi kesäkurpitsaa.
Koverra kurpitsoiden sisukset ruokalusikalla ja hienonna ne.
Laita kesäkurpitsaveneet isohkolle lautaselle ja ripottele niiden päälle hiukan merisuolaa tai sormisuolaa.
Laita kurpitsaveneet mikroon täydelle teholle 10-15 min. että kurpitsan pohjat pehmenee.
Freesaa jauheliha, sipulikuutiot ja kesäkurpistan palat.
Mausta pippurisekoituksella, suolalla ja soijkastikkeella.
Lisää keitetty riisi joukkoon ja tarkista maku.
Seokseen voit lorauttaa hieman kuohu tai ruokakermaa antamaan pehmeää makua.
Täytä veneet täytteellä ja lisää juustoraastetta pinnalle makusi mukaan.
Paista 225 asteessa noin 20-30 min.
perjantai 14. kesäkuuta 2013
Gluteeniton Raparperipiirakka
1 ½ dl sokeria
1 dl maitoa tai kuohukermaa
75g voita
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl fin mixin hienoa jauhoseosta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää sulatettu voi.
Lisää kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa.
Kaada taikina piirakkavuokaan, ripottele päälle ½l pilkottuja raparperejä joissa on sokeri ja kaneli.
Paista uunissa alatasolla 200 asteessa 20-30 min.
Tällä ohjeella tulee yksi pyöreä piirakka.
Kaksinkertaisesta annoksesta tulee pellin kokoinen piirakka.
sunnuntai 9. kesäkuuta 2013
Hunaja-sitruunainen lohileike
Tämän päivän päivällinen koostuu lohimedaljongeista, kukkakaalimuhennoksesta, tankoparsasta ja hollandaiskastikkeesta.
Tein vaihteeksi tälläisellä ohjeella Hollandaiskastikkeen eikä tarvinnut varoa että kastike juoksettuisi.
Hollandaiskastike
3 kpl keltuaisia
½ sitruunan mehu
2 rkl vettä
ripaus suolaa
valkopippuria
150 g pehmeää voita
Mittaa keltuaiset, puolikkaan sitruunan mehu sekä vesi ja mausteet kulhoon tai kattilaan.
Aseta astia vesihauteeseen suurempaan kattilaan.
Kuumenna vesihaude kiehuvaksi.
Vatkaa kastikeaineksia koko ajan voimakkaasti, kunnes seos sakenee.
Älä keitä.
Ota astia vesihauteesta ja lisää pehmeä voi nokareina hyvin vatkaten.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tippa sitruunaa.
Tarjoa kastike lämpimänä parsan kanssa.
3 kpl keltuaisia
½ sitruunan mehu
2 rkl vettä
ripaus suolaa
valkopippuria
150 g pehmeää voita
Mittaa keltuaiset, puolikkaan sitruunan mehu sekä vesi ja mausteet kulhoon tai kattilaan.
Aseta astia vesihauteeseen suurempaan kattilaan.
Kuumenna vesihaude kiehuvaksi.
Vatkaa kastikeaineksia koko ajan voimakkaasti, kunnes seos sakenee.
Älä keitä.
Ota astia vesihauteesta ja lisää pehmeä voi nokareina hyvin vatkaten.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tippa sitruunaa.
Tarjoa kastike lämpimänä parsan kanssa.
Kermainen vaniljajäätelö
Otin osaa moilala sivulla pullakilapiluun josta voitin jäätelökoneen. :)
Testasin heti kun sain jäätelökulhon jäädytetettyä yön yli pakastimessa ohjekirjan mukana tullutta kermaista vaniljajäätelöä ja hyväähän siitä tuli eikä ole lisäaineita! :)
Testasin heti kun sain jäätelökulhon jäädytetettyä yön yli pakastimessa ohjekirjan mukana tullutta kermaista vaniljajäätelöä ja hyväähän siitä tuli eikä ole lisäaineita! :)
Ohje:
noin 320 ml
2 dl kuohukermaa
2 pientä keltuaista
vajaa ½ dl (noin 40g) sokeria
½ vaniljatankoa tai ½ tl vaniljasokeria
Vaahdota kerma hyväksi vaahdoksi.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Halkaise puolitettu vaniljatanko ja kaavi siemenet tangon sisältä keltuaisvaahtoon.
Yhdistä kermavahto varovasti keltuaisvaahtoon.
Kaada seos jäädytettyyn jäätelökulhoon.
Käynnistä kone heti ja anna käydä noin 10-15 min.
Seuraa oman jäätelökoneen mukana tullutta ohjetta tarkasti!
Kun jäätelö on valmista voit sen tarjota heti tai pakastaa siitä osan tai kokonaan kannelliseen tiiviiseen rasiaan kuten mä tein! :)
Gluteenittomat Kanelimunkit
Kanelimunkkien ohjetta etsin pitkään ennen vappua, kunnes vihdoinkin löysin kansion välistä ruutupaperin johon sen olin kirjoittanut 17-vuotta sitten yläasteen kotitalouskirjasta. :)
Nämä munkin ovat jotain ihan käsittämättömän hyviä! :)
Kuvaa minulla ei ole koska siitä on pitkä aika kun olen niitä viimeksi leiponut ja silloin en muistanut niistä kuvaa ottaa, mut lämpimästi näitä suosittelen leivottavaksi muulloinkin kuin vappuna!
Ohje:
50 g voita tai margariiniä sulatettuna
2 munaa
1 dl sokeria
½ dl maitoa
noin 5-6 dl glut. fin mixin hienoa jauhoseosta
1 tl kanelia
½ tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää sulatettu voi tai margariini sula ja maito muna-sokeri vaahdon joukkoon ja sekoita.
Sekoita kaikki kuivat aineet sekaisin ja lisää taikinaan joukkoon.
Leivo taikinasta 15cm pitkiä tankoja ja muotoile rinkeleiksi.
Keitä munkit öljyssä tai kookosrasvassa ja sokeroi ne.
Sopivat pakastettaviksi ilman sokerointia.
keskiviikko 5. kesäkuuta 2013
Lumina
Markkinoille on tullut meille keliaakikoille uutuustuotteita eli gluteenittomia jauhoja nimeltä Lumina! :)
Lumina-tuoteperhe tarjoaa neljä luontaisesti gluteenitonta
leivontavalmista jauhoseosmixiä: Vaalea vuokaleipä, tumma reikäleipä,
yrttisämpylä ja muffinssi. Leivonta ei voisi olla helpompaa - lisäät
mukaan vain veden sekä tuotteesta riippuen hiivan sekä öljyä. Pakkaukset
ovat kertakäyttöisiä ja mitoitettu juuri sopiviksi annoksiksi.
Lumina-tuotteiden raaka-aineet kasvavat puhtaassa Suomen luonnossa.
Kasvukausi on lyhyt, mutta valoisat, yöttömät yöt kasvattavat pellavan
ravitsemuksellisesti rikkaammiksi kuin missään muualla. Erityiset
kasvuolosuhteet, innovatiivinen tuotekehitys ja teknologia sekä oma
sopimusviljely takaavat Lumina-tuoteperheelle erinomaiset
ravitsemukselliset ja laadulliset ominaisuudet.
Kaikissa tuoteperheen tuotteissa pellava on paahdettu, jolloin se
maistuu rapean pähkinäiseltä. Paahdettu pellava sitoo runsaasti vettä,
jolloin tuoreus säilyy pidempään.
Gluteenittomista ruokaleipätaikinoista on vaikea saada helposti
leivottavia. Pellavan hyvät vedensidonta- ja emulgointiominaisuudet
tekevät taikinasta kuitenkin lähes samanveroista kuin
normaalileivonnassa. Valmiin leivän rakenne on ilmava ja pellavan korkea
kuitu- ja omega-3-pitoisuus tärkeitä keliakikon ruokavaliossa.
Parsan keitto-ohjeet
Tiesitkö, miten parsaa keitetään? Tässä ohje:
Maan päällä kasvava parsa on vihreää, valkoinen parsa on maanpinnan alla peitettynä kasvanutta.
Tuoreen parsan tunnistaa nupuista: niiden tulee olla kiinni, napakat ja kauniin väriset.
Jos nuput ovat kellastuneet, jos varressa on hometta tai jos parsan alapää on pitkälti tummunut, älä osta.
Jos parsaa joutuu säilyttämään kotona, varret asetetaan kukkakimpun tavoin tavoin veteen astiaan ja säilytetään jääkaapissa. Toinen vaihtoehto on kietoa nipun ympärille kostea pyyhe ja säilyttää kylmässä.
Vihreä parsa tarjotaan yleensä puolikypsänä, al dente, valkoinen taas keitetään kypsäksi.
Yksinkertaisimmat kastikkeet keitetylle parsalle ovat voisula tai tikka öljyä ja sitruunamehua.
Huuhtele parsat hyvin, varsinkin nupuissa voi olla hiekkaa.
Leikkaa tai katkaise kuivasta päästä tyviosa pois.
Valkoinen parsa kuoritaan säikeisyyden takia aina.
Tuoreelle vihreälle parsalle riittää kevyt kuoren rapsutus.
Kuori parsa leikkuulaudalla pitkällään, pidä kädellä kiinni ja kuori parsa esimerkiksi perunankuorimaveitsellä nupusta alaspäin.
Parsa keitetään joko kattilassa, johon parsat mahtuvat pitkälleen tai korkeassa parsakattilassa, jossa on sangallinen keittokori.
Perusohje keittovedeksi on kaksi litraa vettä, ruokalusikallinen suolaa ja 1–2 palaa sokeria.
Valkoista, paksua parsaa keitetään yleensä kymmenkunta minuuttia.
Tuoreen vihreän parsatangon voi syödä vaikka raakana.
Salaattia varten sitä kiehautetaan pari minuuttia, muuten tarjottavaksi tulevia viitisen minuuttia.
Tarkkaile kypsymistä – keittoaika riippuu parsan paksuudesta ja sen tuoreudesta!
Jos parsa tarjotaan kylmänä, katkaise kypsyminen laittamalla kiehautetut parsat minuutiksi kylmään veteen.
Grilliin parsan voi laittaa ilman keittämistä, grillausaika 6–10 minuuttia.
Wokkiruokiinkaan parsaa ei tarvitse keittää, noin viiden minuutin pyörittely pannulla riittää.
Maan päällä kasvava parsa on vihreää, valkoinen parsa on maanpinnan alla peitettynä kasvanutta.
Tuoreen parsan tunnistaa nupuista: niiden tulee olla kiinni, napakat ja kauniin väriset.
Jos nuput ovat kellastuneet, jos varressa on hometta tai jos parsan alapää on pitkälti tummunut, älä osta.
Jos parsaa joutuu säilyttämään kotona, varret asetetaan kukkakimpun tavoin tavoin veteen astiaan ja säilytetään jääkaapissa. Toinen vaihtoehto on kietoa nipun ympärille kostea pyyhe ja säilyttää kylmässä.
Vihreä parsa tarjotaan yleensä puolikypsänä, al dente, valkoinen taas keitetään kypsäksi.
Yksinkertaisimmat kastikkeet keitetylle parsalle ovat voisula tai tikka öljyä ja sitruunamehua.
Huuhtele parsat hyvin, varsinkin nupuissa voi olla hiekkaa.
Leikkaa tai katkaise kuivasta päästä tyviosa pois.
Valkoinen parsa kuoritaan säikeisyyden takia aina.
Tuoreelle vihreälle parsalle riittää kevyt kuoren rapsutus.
Kuori parsa leikkuulaudalla pitkällään, pidä kädellä kiinni ja kuori parsa esimerkiksi perunankuorimaveitsellä nupusta alaspäin.
Parsa keitetään joko kattilassa, johon parsat mahtuvat pitkälleen tai korkeassa parsakattilassa, jossa on sangallinen keittokori.
Perusohje keittovedeksi on kaksi litraa vettä, ruokalusikallinen suolaa ja 1–2 palaa sokeria.
Valkoista, paksua parsaa keitetään yleensä kymmenkunta minuuttia.
Tuoreen vihreän parsatangon voi syödä vaikka raakana.
Salaattia varten sitä kiehautetaan pari minuuttia, muuten tarjottavaksi tulevia viitisen minuuttia.
Tarkkaile kypsymistä – keittoaika riippuu parsan paksuudesta ja sen tuoreudesta!
Jos parsa tarjotaan kylmänä, katkaise kypsyminen laittamalla kiehautetut parsat minuutiksi kylmään veteen.
Grilliin parsan voi laittaa ilman keittämistä, grillausaika 6–10 minuuttia.
Wokkiruokiinkaan parsaa ei tarvitse keittää, noin viiden minuutin pyörittely pannulla riittää.
Gluteeniton Omenapai
Taikina:
150 g voita tai margariinia
3 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
3 rkl sokeria
2 rkl vettä
Täyte:
4-5 omenaa karkeana raasteena
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
Sekoita voi tai margariini, jauhot ja sokeri keskenään.
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Ota taikinasta 2/3 ja levitä voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Pane loppu taikina jääkaappiin.
Kuori ja raasta omenat ja levitä ne vuokaan.
Sekoita sokeri, kaneli ja vanilliinisokeri keskenään ja ripottele raastettujen omenoiden pinnalle.
Kaulitse loppu taikina levyksi ja nosta lastojen avulla piiraan päälle.
Siisti reunat ja sulje haarukan avulla tiiviiksi.
Pistele haarukalla ja voitele munalla.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 min.
Tarjoa vatkatun vaniljakastikkeen, kermavaahdon, kinuskikastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
lauantai 1. kesäkuuta 2013
Maalaispatongit
4 dl lämmintä vettä (40°C)
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
3/4 pkt (noin 300 g) semper maalaisleipä jauhoseosta - pakkauksessa on mukana pussi kuivahiivaa!
Mittaa lämmin vesi, suola ja öljy kulhoon ja sekoita.
Lisää maalaisleipä jauhoseos ja kuivahiiva.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 10-15 min.
Alusta taikina ja muotoile siitä kaksi patonkia.
Leikkaa leipien pintaan viiltoja ja anna nousta leivinliinan alla n. 20 minuuttia.
Voitele vedellä tai öljyllä ja paista uunin keskiosassa 250 ˚C:ssa n. 15-20 minuuttia.
Mittaa lämmin vesi, suola ja öljy kulhoon ja sekoita.
Lisää maalaisleipä jauhoseos ja kuivahiiva.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 10-15 min.
Alusta taikina ja muotoile siitä kaksi patonkia.
Leikkaa leipien pintaan viiltoja ja anna nousta leivinliinan alla n. 20 minuuttia.
Voitele vedellä tai öljyllä ja paista uunin keskiosassa 250 ˚C:ssa n. 15-20 minuuttia.
Vinkki! Taikinasta tein tarkoituksella löysähköä ja leivoin jauhojen avulla patongit ja yhden maistiais sämpylän.
Näillä mun vinkeillä sain aikaseksi aivan ihanan kuohkean pehmeitä patonkeja sisältä ja päältä rapeita!
Vinkki! Voit tehdä helposti myös valkosipulipatonkeja.
Vinkki! Voit tehdä helposti myös valkosipulipatonkeja.
Valmista valkosipuliseos: 2 rkl voita ja murskattu valkosipulin kynsi – lisää seosta patongin viiltoihin ja paista.