Sivut

keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Gluteenittomat Uunilihapiirakat






Moni arastelee kuumaa öljyä ja siinä keittämistä.
Näiden lihapiirakoiden idea on se ettei käytettäisi turhaa rasvaa ja moni haluaakin mahdollisimman rasvattomia lihapiirakoita. 
Kuumassa öljyssä keitettäessähän öljy imeytyy lihapiirakoihin ja näilläkin keitetyillä lihapiirakoilla on oma kannattaja joukkonsa. 
Itse tykkään molemmista versioista yhtä paljon.
Jos haluaa täysin rasvattomia taikinasta voi oikein hyvin jättää rasvan pois samoin voitelusta.


Ohje:


Tästä taikinamäärästä tulee 15 kpl lihapiirakoita.



Täyte:


1 ½ dl  puuroriisiä (esim. risella riisiä)
1 1/2 l  vettä
1 tl  suolaa
1 isohko sipuli tai kaksi pientä sipulia hienonnettuna
1  lihaliemikuutio
500 g  naudan jauhelihaa
suolaa maun mukaan
valkopippuria, mustapipuuria tai pippurisekoitusta maun mukaan
gluteenitonta soijakastiketta maun mukaan


Huuhdo riisit lävikön läpi juoksevalla vedellä niin pitkään kunnes vesi on kirkasta. 
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi noin. 40 minuuttia. 
Kypsennä jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla. 
Lisää kuumaan jauheliha-sipuli seokseen lihaliemikuutio ja sekoittele seosta niin että se sulaa sinne hyvin. 
Kaada kypsät riisit lävikön läpi ja laita ne takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon jauheliha-sipuli seos, hienonnettua valkopippuria, mustapippuria tai pippurisekoitusta maun mukaan, soijakastiketta ja tarvittaessa suolaa. 
Maista välillä seosta ja tee seoksesta täyteläisen makuista.



Taikina:

1/2 l kädenlämpöistä maitoa, riisimaitoa tai vettä (37 asteista)
50 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl voisulaa, margariinsulaa tai öljyä

Voiteluun: 

noin. 30 g voita tai maidotonta sinistä keijua sulatettuna


Lisää lämmitettyyn maitoon hiiva, suola ja sekoita hyvin.
Sekoita puolet jauhoista pikkuhiljaa koko ajan taikinaa sekoittaen niin ettei tule paakkuja. 
Lisää rasva, loput jauhoista ja alusta taikina lopuksi joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella noin. 3 min.
Leivo taikinasta tanko jauhotetulla leivinalustalla ja jaa se viitentoista yhtä suuren palaan.
Pyörittele palat taikinapalloiksi.
Kauli taikinapallot soikeiksi kakkaroiksi.
Kostuta kakkaroiden reunat vedellä ja laita noin 2 rkl täytettä toiselle puolella kakkaraa jonka jälkeen taita kakkarat kahtia ja ummista reunat hyvin joko sormella painellen tai taikinapyörän reunalla.
Kohota hyvin lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä noin. 30 minuuttia.
Pistele kohonneet lihapiirakat haarukalla ja kypsennä uunin keskitasolla 220 asteessa 20 minuuttia. 
Voitele kypsät lihapiirakat voisulalla ja anna niiden pehmetä leivinpaperin ja pyyhkeen alla. 
Täytä haluammallasi täytteillä.

Sopivat oikein hyvin myös pakastettaviksi.
















 Voitelin runsaalla voisulalla juuri uunista otetut lihapiirakat ja laitoin päälle leivinpaperin ja leivinliinan. 




 Lihapiirakka on silloin maukas kun täytettä on runsaasti reunoista reunoihin asti. 











21 kommenttia:

  1. Sinulta olen saanut monta hyvää reseptiä, kiitos. En ole keliaakikko mutta satunnaisesti leivon gluteenittomia leivonnaisia ja ohjeillasi onnistuu hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♡

      Poista
  2. Ihana ohje, linkkasin sivusi lapselleni,joka on gluteeniton. Hänen kämppiksensä on tosi allerginen, lähes kaikelle. Tästä ohjeesta uskoisin heidän voivan muokata maidottoman, munattoman ja gluteenittoman version lihapiirakasta, myös liha pitää vaihtaa esim. viljapossuun tai -kanaan. Muutenkin kurkin pikaisesti ohjeitasi, kokeiluun menee. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista! ♡ Tuosshan on jo maidotonkin versio minulla samalla ja lihan voi vaihtaa ihan mihin vaan omien mieltymysten mukan. :)

      Poista
  3. Kiva ohje, jolla voin yllättää poikani, kun tulee kotiin käymään. Onko riisin huuhtelemisella jokin tietty merkitys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ♡ Riisin huuhtelemisessa on se merkitys että se pöly joka on riisin pinnalla se huuhtomalla lähte pois. Sen huomaa harmaasta vedestä mikä tulee siivilän läpi. :)

      Poista
  4. Näyttävät maukkailta! Kokeiluun menee täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! ♡ Kannattaa kokeilla ja varo vaan näihin jää koukkuun... ;)

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta! Viljatuotteen jauhot ovat ihan parhaita! Olen monta piirakkaa (vuokaan) leiponut niillä, ne kun ovat maukkaita ja ainakin ne käyttämäni ovat myös kaurattomia, kun sekään ei minulle käy. Näitä lihapiirakoita on ihan PAKKO kokeilla! Ohje näyttää riittävän helpolta. Ja jauheliha voi olla naudan lisäksi myös peuraa, hirveä, lammasta. Possua meillä ei voida syödä nivelsärkyjen vuoksi. Ja lihapiirakoiden makua voi muunnella texmexiin tai lisätä sieniä, valkosipulia, juureksia, juustoa. Voih, jo ajatukseen näistä herkkupiirakoista jää koukkuun. Ehtiikö niistä tehdyistä yksikään pakastimeen asti....Slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ZinniAnna! ♡ Viljatuotteella on todella hyvät jauhot ja jauhoseokset! Ohje on helppo ja täytteihän voi jokainen muokata mielensä mukaan vaikka tekisi kasvilihapiirakoita. Mulle ei meinannut jäädä yhtään pakkaseen mutta pakko oli jemmata kun ystävä tulee kyläilemään ja hän kovasti odottaa Lihapiirakoita ja juuri näitä uunissa paistettuja. ♡ Täytyy taas jossakin vaiheessa leipoa näitä lisää että saa pakkaseenkin ja hiukan eri täytteellä kun minulta on toivottu kasvisversiota niin paljon. :) Mukavia leipomis hetkiä! ♡

      Poista
  6. Huomenna kokeilen tätä reseptiä, ajatuksena saan piirakoita pakkaseen josta voi napata töihin mukaan evääksi :) Kiitos resepteistä, uudelle ruokavaliolle siirrytty niin täältähän näitä löytyy kokeiltavaksi ja ihanan selkeitä ohjeita,uskaltaa tällainen ei mikään jauhopeukalokin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja ole hyvä! ♡ Nämä ovatkin siitä hyviä kun näiä voi pakastaa ja napata mukaan vaikka sinne töihin tai sulatella/lämmitellä valipalaksi kuten minä tein tänään. :) Yritän tehdä reseptit selkeiksi ja kuvien kera että jokainen aloittelijakin ymmärtää miten joku leivonnainen leivotaan, paistetaan, tehdään ensin taikina jne. :)

      Poista
  7. Ja piti vielä kiittää todella hyvistä kuvista ja seikkaperäisistä ohjeista! Ihanaa, että olet jaksanut ajatella myös meitä muita ja tehnyt meille helpon tien onnistua. Lämmin kiitos! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi ZinniAnna! ♡ Olen aina tykännyt valokuvaamisesta ja tiedän miten paljon eri työvaiheiden kuvat auttavat lukijaa leivonnassa. Minä en koskaan ole ollut itsekeskeinen ihminen ja rakastan kun san auttaa ihmisiä olipa he minkä avun tarpeessa tahansa! ♡ Oikein ihanaa joulunodotusta sinulle! ♡ ♡

      Poista
  8. Hei.
    Mies mainitsi saban "lihapiirakka" ja muistin, miten hyviä ne olivat silloin ennen diagnoosia. Ei kun tekemään! Mutta miksi puuroriisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erja! ❤️ Siksi puuroriisi ettei se ole irtonaista muuten se tulee lihapiirakoista ulos kun niin keitetään jos on irtonaista riisiä. ;)

      Poista
  9. Tätä kokeilen, kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja oleppa hyvä ohjeesta jolla saa todella maukkaita lihapiirakoita ja vaivattomasti kun et tarvitse öljyssä niitä keittää! ❤️

      Poista
  10. Kuulostaa herkulta ja kuvat iso apu, meille ei jauhopeukaloille. Onko tuo koneella vaivaaminen aivan ehdoton vaihe, onnistuuko käsin? Konetta kun ei ole mutta kovasti lihiksiä haluaisin 😐😐😐

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Varga8! ❤️ Onnistuu käsinkin vaivaaminen oikein hyvin joten nou proplem! 😊👍

      Poista
  11. Tää ohjehan on suoraan kopintu virtasalmen sivuilta

    VastaaPoista