maanantai 10. lokakuuta 2016

Gluteenittomat HapankorputOlen testaillut tässä vuosien varrella muutamia kertoja gluteenittomia Hapankorppuja mutta maku, ohut hyvä rapea rakenne eivät ole kohdanneet toisiaan, joten pidin pitkän luovan tauon niiden tuotekehittelyssä.

Sitten tuli yhteistyökuvioihin mukaan Virtasalmen Viljatuote ja heidän todella hyvät jauhot/jauhoseokset. 
Kun sain Tef-jauhoa silloin päätin alkaa testailemaan ensin hapantaikina juurta siitä ja oolalaa minä sain siitä erittäin hyvää gluteenitonta hapanjuurta. 
Hapanjuuren teon kun oppii niin sen jälkeen leivän teko on kuin lasten leikkiä eikä taikinaankaan enää tarvitse lisätä hiivaa! 
Hapanleipä on erittäin terveellistä ja vatsa ystävällistä.  ♡
 
Leivoin hapanjuuresta ensin leipää joka onnistui yli odotusten ja sitten olin varma siitä että samaisesta Tef-hapanjuuresta tulee myös erittäin hyvät ja rapeat Hapankorput ja näin kävi. ♡
Ps. Varokaa näihin jää koukkoon sillä nämä ovat oikeasti niin hyviä! ;) 

 
Taikinasta tulee 40 kpl reissarin kokoisia leipäsiä ja kun ne halkaistaan ja kuivatetaan niistä tulee yhteensä 80 kpl erittäin maukkaita Hapankorppuja.


Ohje:
 
Illalla:

3 dl tef-hapanjuurta
9 dl kädenlämpöistä vettä
1 l viljatuotteen tef-jauhoa

Aamulla:

2 dl kädenlämpöistä vettä
3 tl suolaa
4 dl viljatuotteen tef-jauhoa
3 dl viljatuotteen karkeata tattarijauhoa


Lisää kädenlämpöinen vesi, suola taikinajuureen ja sekoita hyvin.
Lisää vähitellen jauhoja koko ajan alustaen taikinaa joko yleiskoneella tai sähkövatkainten taikinakoukuilla noin 5 min.
Anna taikinan turvota noin. 10 min.
Ota taikinasta reilun ruokalusikan kokoisia taikina kasoja pellille ja taputtele ne jauhotetun ruokalusikan pohjalla tai jauhotetuin käsin pyöreiksi litteiksi leipäsiksi.
Kohota lämpöisessä paikassa leivinliinan alla noin. 1 tunti.  
Pistele leipästen pinnat haarukalla ja paista 200 asteisessa uuninlämmössä 20-minuuttia.
Anna leipästen jäähtyä leivinliinan alla ja halkaise ne sahaterä veitsellä kahtia.
Ole varovainen kun halkaiset leipäsiä sillä ne ovat ohuita ettet leikkaa käsiäsi.
Laita takaisin uunipellin päälle halkaistut puolet ylöspäin ja laita 150 asteiseen uuniin lämpöön kuivumaan noin 15-20 minuutiksi.
Säilytä hapankorput kuivassa paikassa esim. peltirasiassa tai lasipurkissa.


  
Anna leipien jäähtyä leivinliinan alla ennen halkaisua.

 Halkaise leipäset varoen kahtia. 

Kuvissa halkaistuja leipäsiä menossa pellille ja uuniin kuivumaan.Kuvissa halkaistuja ja jo uunissa rapeiksi kuivatettuja herkullisia Hapankorppuja. 

14 kommenttia:

 1. Oi että! Näitä pitänee jossain vaiheessa kokeilla. :) kiitti Pörde ohjeen jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä ja lämmin kiitos kommentista! ♡ Kannattaa ehdottomasti kokeilla sillä tulet yllättymään mausta! ;)

   Poista
 2. Hei.onko tuossa jauhosekoituksessa jo hiiva ja sokeri ? En muuten ymmärrä miten saat pelkästä jauhoista ja vedestä juuren?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Riitta ja lämmin kiitos kommentista! ♡ Hapankorpuissa ja juressa käytin pelkkiä jauhoja eli en jauhosekoituksia. ;) Jauhoissa ei ole hiiva eikä sokeria ja hyvä niin! ;) Juuri valmistuu niin että lämpöisen veteen lisätään esim. tattarijauhoja ja sitä säilytetään lämpöisessä paikassa niin se juurivelli alkaa pikku hiljaa kuplia ja siihen tulee luontaisesti se hapan tuoksu ja maku. Kun juurivelliä vielä sekoitellaan ja ruokitaan muutamia päiviä lisäämällä lämpöistä vettä ja jauhoja ohjeitteni mukaan siitä syntyy valmis hapanjuuri. Siitä taas erittän maukasta leipää, sämpylöitä ym. ja hiiva ei tarvita edes leivonta vaiheessa kun muistaa pitkän kohotus ajan.

   Poista
 3. Miten juuri tehdään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kommentista! ♡ Juuren teko ohjeen löydät tuosta Hapankorppujen ohjeesta. Eli siinä on himmennetyllä tekstillä kirjoitettu tef-hapanjuurta ja sitä klikkaamalla pääset juuren ohjeeseen tai sitten mene aiheittain osioon ja klikkaa sieltä Taikinajuuret niin sieltä näet kaikki minun postamaani taikinajuurten ohjeet! ;)

   Poista
 4. Missä vaiheessa otan uuden juuren? Vai tehdäänkö joka kerta uusi juuri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! ♡ Juurta voit ottaa aamulla siitä taikinasta joka on kuplinut yön yli ja johon olet lisännyt jauhot ja alustanut taikinan. Ota esim. lasipurkkiin juurta jos käytät sen uudelleen viikon sisällä, kuivata juuri esim. tarjottimen päällä tai laita pakasteeseen juuri. :)

   Poista
 5. Tätä on kokeiltava. Hapankorppu on ollut yksi niistä asioista joita olen kaihonnut sen jälkeen kun oma gluteeniviljojen syöminen loppui. Hapankorppu ja valkosipulituorejuusto <3 Kiitos kun kehittelet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentistasi Kaverin mamma! ♡ Hapankorppujen maku ja rapeus paranee vaan viikkojen kuluessa. :) Itse huomasin että peltipurkissa ollessaan ne tulivat koko ajan rapemamaksi ja paremmaksi. :) Nyt vaan leipomaan niin pääset herkuttelemaan! ;)

   Poista
 6. Vielä juuresta. Eikös ohjeen mukaan tehtyä juurta tule yli 3dl? Mitä ylimääräiselle juurelle tekee? Eikö sitä voi jättää uudeksi juureksi vai pitääkö uusi juuri ottaa nimenomaan alustetusta taikinasta, jossa enemmän jauhoja? Jos uuden juuren pakastaa, niin miten se pitää herätellä, pitääkö monena päivänä lisäillä jauhoja ja vettä, jos tekee siis tällä samalla ohjeella leipiä? Juuren käyttö ihan uutta minulle, siksi kyselen.

  Ihana ohje, kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentistasi! ♡ Tulee ja hyvä niin sillä sitä voit säilyttää joko jääkaapissa noin viikon verran, pakastaa tai ruokkia sen viikon aikana tai viikon jälkeen ja leipoa esim. leipää. Jos taas juuren herätät pakkasesta niin sulata huoneenlämmössä juuri ja lisää siihen lämmintä vettä ja jauhoja. Kun se alkaa kuplimaan tai tulee miedosti hapan tuoksu voit lisätä vettä ja jauhoja niin monena päivänä kunnes juuri tuoksuu kunnolla happamelle. Sitten vaan illalla lisäät vettä taikinajuureen ja jauhoja ja taikina kuplimaan. Ohjeen mukaan seuraavana päivänä muut aineet ja leipomaan.

   Poista
 7. Hapankorppuohjeesta.... mitä jauhoja vois käyttää tattarin sijasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentistasi! ♡ Voisit käyttää esim. tummaa jyttejauhoa, vaaleata jyttejauhoa tai teff- jauhoa. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...