tiistai 2. heinäkuuta 2013

Leivontakurssi

Sain kutsun yhteen keliakia perheeseen pitämään gluteenitonta leivontakurssia.
 Kutsu tuli Faceboookin Keliakia ryhmästä.

Aikani muhiteltiin ajatusta ja perheen äiti laittoi ryhmään kutsun muillekkin halukkaille leipureille.
Perheeseen kuului kaksi alle 10-vuotiasta ahkeraa leipuri tyttöä, jotka sairastavat keliakiaa.

Leivontakursille joka pidettiin sunnuntaina 30.6.2013 osallistui neljä aikuista, tyttäret ja heidän äitinsä.
Tarkoituksena oli leipoa jotain gluteenitonta suolaista ja makeaa.

Tyttäret saivat toivoa mitä hyvää leipoisimme ja toivomuslistalla oli vadelmarahkaviettelykset, voisokeripullat ja  erilaisia sämpylöitä.

Perheen äidille tein hänen toivomuksestaan kauppalistan mitä hänen tulisi ostaa ja niimpä leivontatarviikkeet odottivat valmiina leipojiaan.

Pääsimme aloittamaan heti aamusta gluteenittominen pullataikinoiden teolla.

Lapset olivat niin ahkeria että kumpikin teki oman, kilon pullataikinan ihan käsin alusta loppuun asti. 

Kun saimme taikinat valmiksi söimme lasten äidin vamistamaa erittäin maukasta jauhelihakeittoa! :)  

Ruokailun jälkeen aloitimme pyöreiden pullien leivonnalla eli kaikki saivat kokeilla millaista on leipoa gluteenittomasta taikinasta pullaa. :)

Gluteenittoman taikinan teossa täytyy muistaa muutamia niksejä niin että taikinaan saadaan se hyvä sitko ja pullat ovat kuohkeita ja maukkaita.

Kun saimme pellillisen pyöreitä pullia valmiiksi painoimme muumimukin jauhotetulla pohjalla kolot pulliin, jonka jälkeen niihin laitettiin täytteet.

Toinen kilon taikina tehtiin voisokeripulliksi jossa ei voita eikä sokeria säästelty. 

Pullataikinan ohje löytyy tästä linkistä  Gluteeniton pullataikina

Vadelmarahkatäytepullien täytteen ohje puolestan löytyy tästä linkistä. Rahkatäyte

Vadelmarahkaviettelykset

Leivo pullataikinasta pötköjä ja paloittele ne yhtä suuriin osiin.
Leivo jauhotetuissa kämmenissä tai leivinalustalla pyöreitä pullia pellille ja litistä pulliin esim. jauhotetun mukin pohjalla syvennys.
Kohota pullat leivinliinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa.
Kun pullapohjat ovat kohonneet hyvin, voitele ne kananmunalla ja laita rahkatäytettä reilu ruokalusikallinen pullan syvennykseen.
Lisää rahkatäytteen päälle rouhittua pakaste vadelmaa.
Paista pullat 225 asteessa noin 15-20 min. kauniin kullan ruskeaksi.  

Kuvia eri työvaiheista. :)

 Toivomustaulu mitä leivotaan.
 Minä itse leivontapuuhissa. :)
 Pullataikinoita. 
Mukin pohjalla kolot.
  Käsien avulla muotoilin reunoja että pullista tulisi hiukan kauniimpia.








Näissä kuvissa valmiita vadelmarahkaviettelyksiä ja voisokeriapullia, joista tuli oikein pehmeitä ja maukkaita! 
Bloggaan vielä sämpylöiden leivonnasta myöhemmin lisää! ;) 

Tuhannet kiitokset perheelle jolta kutsun sain ja ahkerille leipureille jotka osallistuivat kurssipäivään!

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...