keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Leivontakurssi



Minulla oli ilo ja kunnia päästä opettamaan keliaakikoita kuinka leivotaan niin makeita kuin suolaisiakin  herkkuja! :)

Tästä asiasta jo postailin aikaisemmin päivällä ja lupasin postata lisää siitä kuinka leivoimme eilaisia sämpylöitä.

Käytimme ekaan sämpylätaikinaan Provenan Gluteenitonta Kauraleipäseosta.

 

Tuohon yhden kilon pussiin mahtuu 1 ½ litraa jauhoja.

Ainesosat

Kaura 61% (jauhona ja hiutaleena), perunatärkkelys, auringonkukansiemen, sokeri, polydekstroosi (ravintokuitu), nostatusaineet (E575, E500), sakeuttamisaineet (E440, E415)

Ohjetta ei ollu eikä tarvinnutkaan sillä keksin itse ohjeen ja hyviä tulivat! ;) 


Tästä taikinamäärästä tulee noin 18 kpl sämpylöitä koosta riippuen.


Ohje: 

½ l reilusti kädenlämpöistä vettä (+40 asteista)
1 pussi kuivahiiva
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 rkl juoksevaa rypsiöljy valmistetta
10-13 dl provenan oat bread mix kauraleipäseosta 

Ps. Itse tein löysän takinan johon laitoin vaan 1 litran kauraleipäseosta. :) 


Mittaa kulhoon +42-asteinen vesi (reilusti kädenlämpöinen).
Lisää joukkoon suola, siirappi, rasva ja jauhoseos, johon kuivahiiva on sekoitettu.
Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella; ensin hitaalla nopeudella noin puoli minuuttia, sen jälkeen täydellä teholla noin minuutti tai alusta taikina käsin.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta tanko tai ota taikinasta ruokalusikalla taikinakökköjä kulhoon jossa on kauraleipäseosta.
Pyöräytä kököt seoksessa ja pyöritä jauhotetuin käsin sämpylöiksi tai jaa tanko 12 palaan.
Pyörittele palat jauhotetuin käsin pyöreiksi tai soikeiksi sämpylöiksi.
Kohota sämpylöitä pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä 20 minuuttia.
Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle esim. auringonkukan siemeniä tai kaurahiutaleita.
Paista 225-250 asteessa 12-15 minuuttia.


Teimme myös Viljatuotteen vaaleasta jauhoseoksesta sämpylöitä.

  
VAALEA GLUTEENITON JAUHOSEOS

Jauhoseos sisältää riisi-, maissi- ja tattarijauhoa, perunajauhoa, psyllium-jauhetta ja sokeria. Sopii sekä suolaisiin, että makeisiin leivonnaisiin. Säilöntä- ja lisäaineeton.

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1333 kJ, 318 kcal
Proteiinia 6 g
Hiilihydraattia 75 g
josta sokeria 3,5 g
Rasvaa 0,8 g,
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,1 g
Ravintokuitua 5,1 g
Natriumia < 0,1 g
 


Saatavuus: Viljatuote, Prismat ja S-marketit ympäri Suomen, 
Keskon valikoimissa ja on tilattavissa kaikkiin K-ryhmän kauppoihin
Hinta Viljatuotteella 500 g/paketti: 2,80 euroa

Ohje löytyy täältä Sämpylät


 Päivä oli oikein ihania ja sain uusia ystäviä lisää! :)

Kiitos kaikille ahkerille leipojille ja ystävälleni joka kutsui kotiinsa meidät leipomaan! 






<3 comment-3--="">

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...