torstai 7. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat Hillomunkit





llä ohjeella tulee noin 34 kpl hillomunkkeja tai munkkirinkeleitä.


Kuvassa hillomunkkeja.


Ohje

5 dl maitoa, vettä tai wissyvettä
50 g hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)

2 tl psylliumia
1 tl suolaa

1-2 tl kardemummaa 
1,5 dl sokeria
2 munaa
13 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
90 g pehmoista voita tai margariinia 




Lämmitä maito, vesi tai wissyvesi kädenlämpöiseksi. (37 asteiseksi)
Lisää nesteeseen hiiva ja sekoita hyvin.
 Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 min.
(Jos käytät kuivahiivaa nesteen täytyy olla 42 asteista ja lisää kuivahiiva tällöin jauhoseokseen.)
Lisää joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma hyvin vispaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja pehmoinen voi.
 Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
 Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pyöreitä pullia ja kohota kuuman vesihöyryn päällä tai huoneen lämmössä leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

(Jos teet munkkirinkeleitä leivo ensin pyöreät pullat ja tee peukalo-etusormi otteella reikä keskelle ja venytä varoavsti sitä reikää suuremmaksi ettei se kasva umpeen kohotessaan.)
Kuumenna paistonkestävä öljy 170-180 asteiseksi ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa ja jos se nousee heti pintaan se on sen merkki että öljy on tarpeeksi kuumaa.

 
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Laita pursotinpussiin mansikka, vadelma tai omenahilloa tai marmeladia ja pitkänokkainen munkkitylla paikoilleen.
Pursota hilloa kypsän munkin sisään.
Pyörittele munkit siro erikoishieno sokerissa tai tomusokerissa.

(Itse käytän paiston kestävää marmeladia hillomunkeissa koska se pysyy paremmin munkin sisässä.)


Tästä samasta taikinasta voi leipoa myös munkkirinkeleitä, munkkipossuja tai kermamunkkeja. 
Kermamunkit ovat helppoja tehdä kun leivoit taikinasta tangon ja pätkit sen noin 11-12 cm paloihin.
Jäähtyneenä halkaistaan niin että munkki jää kiinni vastakkaisesta puolesta. 
Sisään voi laittaa hilloa ja pursottaa kermavaahtoa.


Kermamunkki.
 Hillomunkkeja.
Munkkirinkeleitä.



Munkkitylla on tämän näköinen ja niitä saa hyvin varustetuista tavarataloista tai tilaamalla esim. tästä munkkitylla verkkokaupasta.

   






Siro erikoishieno sokeri on tämän näköisessä pussissa.





Sokeroi munkkeja sen verran minkä aiot syödä ja jäähdytä loput pakastamista varten ilman sokeria. 
Munkit on kätevä sulattaa ja lämmittää esim. mikrossa ja sokeroida sitten vasta.  

Lopuksi vielä Vappusiman teko ohjeeseen linkki. Vappusima















14 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta,tätä juuri odotin:)Maidoton/Laksootiton munkki erä on tehty.Nyt eka kertaa yritän Gluteenitonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista Kaija ja oleppa hyvä! ♥ Gluteenittomia munkkeja on ihan helppo tehdä kun noudattaa ohjetta. :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ymmärsin kyllä heti mitä olit kirjoittanut! ;)

      Poista
  3. Munkit onnistui hyvin sinun reseptillä,helppoja oli todellakin tehdä.
    Kaveri joka voi syödä ihan mitä vaan,maistoi ja kehui kuinka hyviä ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista Kaija! ♥ Mukava kuulla että munkit ovat onnistuneet ja olivat helppoja leipoa. Gluteenittomat munkit ovat kuohkeampia kuin tavalliset ja maku eroa näistä kahdesta ei kukaan huomaa! ;)Kiva kuulla että kaverillekkin maistui. ♥

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hannamari ja kiitos kommentista! ♥ Vastaus tulee nyt myöhässä mutta kun keittää pyöreitä munkkeja sinne sisään voin hillon tavoin pursottaa esim. vaniljarahkaa tai mitä tahansa kiinteää rahkaa. :) Toki munkkeja voi leipoa silloin kun niitä mieli tekee.

      Poista
  5. Jess! Onnistui. Aika monta muuta ohjetta olen testannut, mutta näistä tuli oikeasti hyviä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos LeenaH kommentista! ♥ Mukavaa kuulla että olet onnistunut ja munkeista on tullut hyvän makuisia. :)

      Poista
  6. Kiitos ohjeesta!! Olet kesyttänyt gluteenittoman taikinan ja se on kyllä hatun noston arvoista. =) Saanen jakaa ohjeesi sivullani? Kiitos jo etukäteen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Una R kommentista ja oleppa hyvä! ♥ Aivan mahtavaa että olet kesyttänyt gluteenittoman taikinan!! Onnea sinulle! ♥ Ohjetta saa jakaa ihan missä vaan sillä ohjeeni ovat julkista riistaa! :)

      Poista
  7. Hei. Ohjeesi ovat ihania ja "idioottivarmoja", kiitos niistä. Esim ihan oikeat lihapiirakat, lihikset, nam. En oo oikein tykänny noista Semperin jauhoista vaan olen käyttänyt vehnätärkkelystä (ja psylliumia). Nyt kuitenkin tilasin Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta 5kg pussin, niin tuliskohan sama lopputulos, jos jätän psylliumin pois ja laitan saman määrän noita jauhoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi. ♡ Vastaus tulee nyt myöhässä kun olin kuumeessa pitkän ajan. Virtasalmen Viljatuotteen vaalea jauhoseos on todella hyvää mutta se on karkeeaa joten sitä täytyy vähemmän laittaa ettei tule kovia munkkeja. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...