perjantai 30. syyskuuta 2016

Gluteenittomat hapan Reissarit




 Gluteenittomat Reissarit.


Ajatus lähti näistä leivistä siitä kun minulla oli litran tiivissä lasipurkissa Vuohelan Herkun Farinan tummasta leipäjauhoseoksesta hapatettua leipäjuurta.
Se piti käyttää pois koska en halunnut sitä pakastaa ja Farinan tummaa leipäjauhoseosta ei ollut enää kuin vajaa pari pakettia jäljellä, niin päätin nekin sitten käyttää pois.
Niin sitten ryhdyin toimeen heti aamusta eli otin juuritaikinan jääkaapisa esille ja lisäsin siihen vettä hiukan ja leipäjauhoseosta jonka jälkeen sekoittelin sitä päivän aikana useita kertoja ja juuri olikin jo illalla valmis.
Pieni herättely riitti jo valmiiseen hapanjuureen jota olin säilyttänyt jääkaapissa reilun viikon tiiviissä lasipurkissa.
Itse tykkään hapaneleivästä todella paljon koska olen sitä syönyt ikäni jo ennen keliakiaa ja senkin jälkeen alkuun ostin gluteenittomien leipomoiden hapanleipiä.
Koska tykkään itse leipoa ja tuotekehitellä uusia reseptejä niin olen nyt viime vuosina alkanut panostamaan/perehtymään hapanleivän leivontaan ja sen saloihin.
Olen toki leiponut pienen ikäni hapanleipää ja tiedän miten sitä tehdään, mutta gluteeniton taikinajuuri käyttäytyy hiukan eri tavalla minusta ja tässä oli mulla uuden oppimista.
Nyt alan olla jo sinut hapanleipäjuuren teossa ja siitä leivottavissa leivissä.
Aion toki testailla pikkuhiljaa lisää eri jauhoja ja jauhoseoksia hapanleipäjuurien tekoa varten.
Blogissani on jo ohjeita miten tehdään/leivotaan vaaleata leipää hapanleipäjuuren ja tummiakin hapanleipäreseptejäkin löytyy jo useampi ja lisää tulee...
  
Tästä gluteeniton hapanjuuri linkistä pääset hapantaikina juuren ohjeeseen.


Ohje: 

Aamulla:

1/2 dl kädenlämpöistä vettä
vajaa 1/2 dl farinan tummaa leipäjauhoseosta

Sekoita jäljelle jääneeseen hapanjuuren vesi ja jauhoseos ja säilytä lämpöisessä paikassa.
Sekoittele sitä pitkin päivää niin juuri on jo illalla valmis. 

Illalla: 

4 dl hapanleipäjuurta
9 dl kädenlämpöistä vettä
8 dl farinan tummaa leipäjauhoseosta

Lisää hapanleipäjuuri ja kädenlämpöinen vesi leivontakulhoon.
Sekoita jauhot joukkoon, sekoittele taikinaa silloin tällöin ja jätä se yöksi huoneenlämpöön happanemaan 14-tunniksi.

 
Aamulla:

1 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
6 dl viljatuotteen rouheista jauhoseosta


Varaa leivontaa varten 1 1/2 -2 dl gluteenittomia jauhoja esim. Viljatuotteen rouheista jauhoseosta

Tästä taikina määrästä tulee Reissareita noin. 24 kpl.

Lisää kädenlämpöinen vesi ja suola taikinan joukkoon ja sekoita hyvin.
Kaada jauhot vähitellen taikinaan ja alusta taikinaa samalla joko sähkövatkaimien taikinakoukuilla tai yleiskoneella 3-4 minuuttia.
Anna taikinan turvota 10 minuuttia.
Ripottele leivinalustalle jauhoja ja kaada taikina siihen. 
Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja leivo kummastakin kaksi yhtä pitkää taikinatankoa.
Jaa kumpikin tanko kahteentoista yhtä suureen osaan.
Pyörittele ne ensin pyöreiksi palloiksi ja taputtele ne jauhotetuin käsin leipäsiksi.
Nostele leipäset leivinpaperoidulle pellille ja kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla 1-1 1/2 tuntia.
Pistele haarukalla pinnat ja paista 225 °C:ssa 20-25 min. 
Kun leipästen pohjat ovat kauniin kullan ruskeita ja kumisevat hiukan koputtaessa tiedät että ne ovat kypsiä.

Reissarit ovat rapeita alta ja päältä mutta sisältä ihanan kuohkeita/pehmoisia.
Jos haluat pinnalta pehmeitä reissareita laita ne leivinliinan alle pehmenemään.
Kun reissarit ovat jäähtyneet voit ne halutessasi halkaista sahaterä veitsellä kahtia ja pakastaa valmiiksi halkaistuina.
Resissareita voit sulattaa joko huoneenlämmössä, mikrossa sulattaen/lämmittäen tai suoraan jäisenä paahtaa ne leivänpaahtimessa rapeaksi. 

 Hapanleipäjuuri jonka olen tehnyt Vuohelan Herkun Farina tummasta leipäjauhoseoksesta.

 Hapanleipäjuuri ja kädenlömpöinen vesi sekoitetaan.



Tässä kuvassa näet miten hapanleipäjuuri johon on lisätty kädenlämpöinen vesi ja tumma leipäjauhoseos alkaa kuplia ja hapata lisää.


 Tässä kuvassa näet pehmoisen hyvin vaivatun taikinan.

 Hyvin alustettu taikina joka saa turvota leivinliinan alla.


 Puolet taikinasta jauhotetulla leivinalustalla.

 Taikinatanko.

 Taikinatangosta leikatut taikinapalat.

 Leivo taikinapalat pyöreiksi palloiksi ja taputtele ne leipäsiksi.

 Kohota Reissarit leivinliinan alla ja pistele ne haarukalla ennen uuniin laittoa.




 Valmiit Reissarit ovat rapeita päältä ja alta mutta ne pehmenevät leivinliinan alla. 




 Reissarin puolikkaat.


 Paahdetut Reissarin puolikkaat ovat erittäin maukkaita. 

Nämä Reissarit säilyvät myös huoneenlämmössä seuraavaan päivään asti kun muistat ne säilyttää muovipussissa ettei ne pääse kuivahtamaan.













4 kommenttia:

  1. Mitähän mahdoin tehdä väärin, kun prikulleen samoja aineksia käyttämällä sain leivistä kivikovia, jotka eivät pehmenneet edes pussissa? :/ Eipä siinä, hyvin maistuu näkkärikin... Kuinka paksuja sinun leipäset olivat ennen uuniin menoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♡ Oho, miten tuo voi olla mahdollista? Mulla oli kuten kuvasta näet löysähkö taikina ja minulla ne leipäset olivat vaan pinnalta hiukan rapeita ja kun liinan alla pehmenivät niin halkaisin sitten vasta ne. Leipäset olivat ennen uuniin menoa noin. 3,5 senttisiä. Eikun uusi yritys! ;)

      Poista
  2. Millä jauholla voisi korvata viljatuotteen rouheisen, jos juuri tätä ei löydy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♡ Sen voit korvata esim. viljatuotteen tummalla/vaalealla jauhoseoksella, tummalla jyttejauholla tai tattarijauhoilla mut ne niin jytte kuin tattarijauhotkin turpoaa eli se pitää ottaa huomioon. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...