lauantai 1. helmikuuta 2014

Gluteenittomat Juustosämpylät




Ohje:


8-9 sämpylää

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuoretta hiivaa
1 tl psylliumia
1 muna
 1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl risentan riisijauhoja
1 dl juustoraastetta
4 dl fin mixin hienoa jauhoseosta


Murenna hiiva, lisää kädenlämpöinen vesi, psyllium ja sekoita hyvin.
Anna psylliumin turvota noin 10 min.
Lisää muna, suola, sokeri, riisijauhot ja juustoraaste hyvin sekoittaen joko vispilällä tai yleiskoneella.
Lisää vähitellen jauhoja koko ajan taikinaa sekoittaen ja lopuksi alustaen.
Itse laitoin 3,5 dl jauhoja koska tykkään hyvin pehmoisesta taikinasta.
Pyörittele jauhotetuin käsin 8-9 sämpylää ja anna niiden kohota 20-30 min.
Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 min uunista riippuen.

Sämpylät sopivat hyvin aamiais sämpylöiksi, välipalalle, eväs-sämpylöiksi, pulled porkille, hampurilais-sämpyläksi ja ilta palaksi.











10 kommenttia:

  1. Kiitos aivan ihanasta ohjeesta!! <3 Meillä ruvettiin heti näitä kokeilemaan, kun facebookista nämä ensin bongasin. Hiukan muunnettiin, että saadaan meidän neidillekin sopivia (neidille kun ei käy maito missään muodossa, oli helppo muokata meille sopivaksi). Juustoraastetta laitetaan ainoastaan mun sämpylöiden päälle. Niitä täällä kovasti jo odottelen, kun kohta saa uuniin laittaa. ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailustasi! ♥ Kommentteja on aina kiva lukea. ♥ Onneksi ohjeet ideoin niin että niitä voi muokata esim. maidottomaksi. :) Itselle voi sitten juustoraastetta laittaa sämpylän päälle, kuten sinä olet tehnyt. :)

      Poista
  2. Pulled pork suomennetaan nykyisin sanalla nyhtöpossu, joka on aika suloinen nimitys melkein itsestään hajoavalle possunlihalle. Sämpylöistä: Millä korvaisit käyttämäsi valmiin jauhoseoksen? Suhtaudun epäilevästi kaikkiin valmiisiin jauhoseoksiin, koska niihin on usein lisätty kaikenlaista muutakin kuin puhtaasti luonnosta suoraan tulevaa - ainakin Semperin jauhoseokset ovat täynnä lisäaineita. Kuinka on FinMixin jauhoseosten laita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailusta ja komentistasi! ♥ Nyhtöpossusta puhunkin usein perheen kesken ja kavereiden etteivät ihmettele mitä se Pulled pork oikein on. :) Tuo mainitsemasi Fin Mixin jauhoseos on juuri se Semperin hieno jauhoseos. :)

      Ainekset: Maissitärkkelys, riisijauho, perunajauho, modifioitu perunatärkkelys, sokeri, sakeuttamisaineet (E412, E464, E401, E440), nostatusaineet (E575, E500), kivennäisaine (rauta), vitamiinit (tiamiini, riboflaviini, niasiini, B6, foolihappo).

      Aineksena ei ole maitoa, luontaisesti gluteeniton.

      Markkinoilta löytyy toki pelkkiä jauhojakin esim. Jyttejauhot, Teff jauhot, Tattarijauhot, Kaurajauhot ym ym. joita käytän myös leivonnassa. :) https://www.hyvinvoinnin.fi/gluteenittomat-jauhot täältä taas löytyy luomuna monenlaisia jauhoja jotka eivät ole jauhoseoksia. :)

      Toivottavasti näistä tiedoista oli sinulle apua. ♥

      Poista
    2. Kiitos. E412 on guarkumia, joka on valmistettu palkokasvin siemenistä ja joku näistä on valmistettu sitrushedelmien kuorista. Sain siis vahvistuksen, miksi ko. jauhoseokset eivät sovi moniallergiselle. Käytän itse pääasiassa riisi-, maissi- ja perunajauhoa, koska tattari suurina määrinä eikä kaura ollenkaan sovi myöskään, mutta en kyllä leivo juuri siksi, että on vähän liian vaikeaa ja suuritöistä etsiä sopivat jauhot ja kehittää noiden jauhojen sitkottomuudella kasassa pysyviä leivonnaisia. Onneksi on myös valmistuotteita ja kotileipomoita, jotka jaksavat muistaa moniallergisia.

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi! ♥ Tuo moniallergisuus on ikävä asia. :( Tiedän sen kokemuksesta, mutta onneksi markkinoilta löytyy vielä sellaisiakin jauhoja joita sinäkin voit käyttää. ♥ Itse käytän myös kyseisiä jauhoja leivonnassa ym. :) Onneksi tänä päivänä jo teollisuus ja jotkut kotileipomotkin ottavat moniallergiset huomioon. ♥

      Poista
    4. Kiva, että olet niin hyvin paneutunut asiaan. Kiitos sinulle. Terveisiä taas Joinsuuhun.

      Poista
    5. Tuhannet kiitokset terkuista ja kiitos itsellesi! ♥ Kun itselläni on keliakia ja allergioita vaikka muille jakaa niin tietoa täytyy hakeaa ja perehtyä asioihin koko sydämellä. ♥

      Poista
  3. Hei kiitos reseptistä, nämä menee kokeiluun nyt! Olin ostanut grilli-iltaa varten Semperin minipatonkeja ja ne olivatkin homeessa jo avaamattomassa pakkauksessa (24.10.14 päiväys), pakko kehittää jotain tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! ♥ Itse tykkään tästä kehittelemästäni reseptistä ja keliaakikot ovat näitä ahkerasti leiponeet. :) Voi kuinka ikävää nuo minipatongit kun ovat olleet homeessa. :( Nyt vaan palautetta Semperille, niin saat kunnon hyvitykset. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...