lauantai 3. tammikuuta 2015

Gluteenittomat Patongit



Mitä Durra on? 

Durra on afrikkalainen gluteeniton viljakasvi ja yksi maailman eniten käytetyimmistä viljelyskasveista. Durra eli sorghum- tai kaffelihirssi on kotoisin Keski-Afrikasta. Sitä on noin 60 lajiketta. Eräät niistä ovat erittäin hyvätuottoisia vähällä vaivalla. Tärkein on maissin näköinen heinäkasvi, jota viljellään trooppisessa Afrikassa ja trooppisen Aasian kuivissa osissa. Durra kasvaa lajikkeesta riippuen 0,5 - 4,5 metriseksi.

Durrasta valmistetaan pääasiassa puuroa, mutta kyllä sitä voi leivonnaisiinkin käyttää kun lisää muita jauhoja mukaan. Joitain lajikkeita käytetään oluen valmistukseen ja joidenkin makeaa vartta pureskeluruokoina.

Soitin tänään keliaakikko veljelleni joka asui ja teki töitä Ukandassa. 
Siellä sitä Durraa oli ja lähes ilmaista sellaista. 
Näin hän kuvaili Durrajauhoja: Erittäin hyvä puuro  ja leivontajauho.
Sanoi haudutelleensa usein puuroa ja sanoi että puuro oli samanlaista kuin (ruispuuro) eli tosi hyvää! 
Kertoi myös että paikalliset asukkaat tekivät olutta siitä joka oli ollut tosi maukasta, ja siitä oluen mäskistä sai sitten hyvää leipää. 

Löysin meidän facebookin keliakia ryhmästä ohjeen jonka eräs jäsen meille jakoi, ja se alkuperäinen ohje on otettu Friendly Bread kirjasta. 


Ohje kolmelle patongille:

3 dl vaaleita riisijauhoja
3 dl durrajauhoja
1 dl maissitärkkelystä
2 tl suolaa
0,5 dl psyliumia
2 rkl pofiberiä
2 rkl fibrexiä
50 g hiivaa
7 dl kädenlämpöistä vettä
1 munanvalkuainen
1 rkl rapsiöljyä tai rypsiöljyä
0,5 dl vaaleaa siirappia tai tummaa


Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää munanvalkuainen, öljy ja siirappi.
Sekoita.
Lisää kosteat aineet kuivien sekaan ja vaivaa taikinaa 5 min.
Kohota kulhossa 30 min.
Jaa taikina 3 osaan ja leivo patongeiksi, kohota 20 min.
Laita uuni 250 ja uuniin tyhjä patonki tai tavallinen pelti.
Kun patongit ovat kohonneet siirrä ne kuumalle pellille uuniin ja paista n. 30 min





 Patongeista tuli rapeakuorisia ja sisältä pehmoisia. Rakenne oli erittäin hyvä!
 Söin jo yhden patongin, sillä nämä ovat niin hyviä etten koskaan enkä mistään ole saanut näin hyvää gluteenitonta patonkia! 

Lopuksi vinkkejä:

Tuosta taikinasta voi tehdä myös leipiä tai sämpylöitä. 
Itse tein yhden sämpylän joka oli tosi maukas. 
Ajattelin kokeilla joku kerta leipäkoneella leipää tuosta taikinasta.












14 kommenttia:

  1. Odottelen innolla leipäkonekokemuksiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♥ Mä tein jo Durrasta puuroa ja seurvaaksi olis tarkoitus jonkinlaista leipää kokeilla kunhan tää flunssa helpottaa. :)

      Poista
  2. Hei! Patongit näyttävät herkullisilta! Tuleeko taikinaan tosiaan puoli desiä psylliumia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! ♥ Kyllä siihen tulee puoli desiä psylliumia. :) Patongit ovat herkullisia! :) Niitä voi täytellä mielensä mukaan ja syödä esim. kanapatonkia kuten mä tein, tai täyttää jo ennen uuniin laittoa vaikkapa yrttivoilla tai valkosipulilla. :)

      Poista
  3. Durrajauho odotti muutaman viikon leipomista. Eilen sitten tuumasta toimeen.
    Voi mikä yllätys,taikina oli ihana leivottava,ja patongit kohosi hyvin. Tätä minun tulee
    varmaan leivottua usein,vaikka jauhot ovat kalliita. Olen täältä löytänyt monta muutakin
    hyvää ohjetta. Kiitos siitä ,että jaat näitä muillekkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Durrajauhot ovat hyviä ja monipuolisia! :) Toki hiukan kalliita suomesta ostettuna, mutta yleensähän niitä ei käytetä pelkästään kuin puuroihin ja leivonnaisiin lisätään myös muita jauhoja, koska itse durrajauho on liian voimakas maultaan. Mukavaa lukea että olet löytänyt blogistani muitakin hyviä ohjeita, sillä jaettavaksi vartenhan minä suunittelen ohjeita blogiini. :)

      Poista
  4. päädyin tänne kun katselin viljaallegiselle lapsenlapselle erilaisia puuroja, tattariperunapuuroa ajattelin tehdäkin. muistan ihanan lanttupuuron lapsuudesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi Katya! ♥ Lanttupuuro, perunapuuro, lanttuperunahuttu jne. ovat edelleen hyviä ja niitä voi tehdä myös gluteenittomana.

      Poista
  5. Moi!
    Googlettelin tuossa yks päivä durrajauhoista ja löysin tämän reseptin.
    Iso kiitos kun jaoit tämän! Tulee aivan ihania patonkeja <3
    Modasin reseptiä sen verran, että laitoin munanvalkuaisen sijaan 1rkl Chiaa tuonne nesteeseen ja annoin turvota hetken :)

    t. Helinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Helinä kommentistasi! ♡ Mukavaa kuulla että olet sen oman tvistin lisännyt taikinaan ja Chiaahan on erittäin hyvä vatsalle! ♡ Kiva kuulla että olet saanut maistuvia patonkeja! :)

      Poista
  6. Löysin kaupasta durrajauhoja ja googlella tämän reseptin. Muutamia muutoksia tein, kun ihan kaikkea ei kaapista löytynyt, maissitärkkelyksen tilalle tapiokaa, kuituhiutaleiden tilalle gluteenittomia kaurahiutaleita ja kananmunan jätin pois (mut lisäsin hieman psylliumin ja tapiokatärkkelyksen määrää). Tosi hyviä patonkeja tuli. Ensin tein puolikkaan annoksen, joka syötiin heti ja piti tehdä illaksi vielä lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Marja A! ♡ Juuri noin sitä voi reseptiä muokata ja duunailla sitä mitä kaapista jo löytyy! ;) Ihanaa kuulla että patongeista on tullut noin maukkaita! ♡

      Poista
    2. Tuija kysyy: Hieno resepti durrasta ja mahtavia sovelluksia, mutta onko siirappia laitettava vai käykö sen tilalle jotain muuta? Ehkä jopa vähemmän.

      Poista
    3. Kiitos kommentista Tuija! ♡ Ei tarvitse välttämättä juuri siirappia laittaa mut sen tilalle jotain muuta makeaa esim. hienoa sokeria 2 rkl tai jos siirappia laitat niin laita puolet vähemmän. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...