tiistai 27. lokakuuta 2015

Gluteenittomat Voirinkelit





Tämän ihanan ohjeen sain kummi tytöltäni joka oli leiponut ne vehnäjauhoihin, koska hänellä ei ole keliakiaa.
Leivoin ekan testierän jo eilen illalla mutta en ollut ulkonäköön vielä tyytyväinen, mutta maku ja rakenne oli jo kohdallaan.
Tämä on nyt toinen kerta kun leivoin näitä pienin muutoksin ja nyt oli maku, rakenne ja ulkonäkö kohdallaan.


Tästä taikina määrästä tulee voirinkeleitä noin. 22 kpl koosta riippuen.
Muokkasin hieman ohjetta vaivaamisen osilta koska huomasin että jos taikinaa vaivaa liian pitkään niin rinkelit repeilee jo leivottaessa ja viimeistään uunissa. 


Ohje

2½ dl maitoa
2½ dl vettä
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 ps kuivahiivaa
11 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
200g pehmoista voita 

 
Lämmitä maito ja vesi 42 asteiseksi.
Lisää psylliumi, sekoita se hyvin vispilällä ja anna sen turvota noin. 10 min.
Lisää suola, sokeri ja kuivahiiva nesteeseen.
Lisää jauhoista ensin 8 dl koko ajan hyvin sekoittaen joko kierrevispilällä tai käsin ja lisää sen jälkeen pehmeä voi joukkoon.
Lisää loput jauhoista ja sekoita taikinaa käsin tai koneella sen verran että taikina on tasaisen pehmoista. (Jos taikinaa sekoittaa tai vaivaa liian pitkään rinkeleitä on hankala leipoa ja ne repeilee viimeistään uunissa. )
Ota reilu ruokalusikallinen taikinaa ja pyörittele siitä kämmenissä pyöreitä pullia.
Tee pulliin reikä keskelle ja laita rinkelit kohomaan pellille leivinliinan alle huoneen lämpöön noin 30-minuutiksi.
Kun rinkelit ovat hyvin kohonneita paista ne 225 asteisessa uunissa 15 min.

 
Vinkki

Taikina on hyvin käsiteltävää voin ansiosta joten et tarvitse leivin alustaa etkä jauhoja käsiin, vaan voit pyöritellä taikina paloista käsissäsi pyöreitä pullia.
Itse käytin kertakäyttö hanskoja pullia pyöritellessä ja samalla tein etusormella reiän pullaan että sain niistä rinkelin muotoisia.
Levitin rinkeleiden reikiä vielä pellille laitettuani ettei ne kasva umpeen kohoessaan. 
Taikina määrän voi puolittaa halutessasi ja silloin siitä tulee 12 kpl voirinkeleitä.
Pakasta ylimääräiset voirinkelit heti kun ne jäähtyvät ja sulata joko mikrossa tai huoneenlämmössä.










 Mittasin yhden jauhopaketin sisällön ja siihen mahtui tasan 7 dl jauhoja.
Tarvitset siis vielä toisesta paketista 4 dl jauhoa.  


 Taikinan tulee näyttää tältä eli pehmoisen voiselta.

Otin ruokalusikalla taikinasta paloja kämmenelle ja pyörittelin pyöreäksi pullaksi.
Tein samalla reiän pullan keskelle että siitä muodostui rinkeli. 
  
Tässä kuvassa näette hyvin kohonneet voirinkelit.
  
Juuri uunista tulleet Voirinkelit.
  
Voirinkelit ovat ihanan rapeita päältä ja sisältä pehmoisen kuohkeita.















14 kommenttia:

  1. Hei Pörde! Hyvän näköisiä rinkeleitä näitä pitää tehdä. Olen tehnyt aina vesirinkeleitä, mutta tässäpä on vähän helpompi ohje, ei tarvitse keittää vedessä ensin, vaikka nekin on tosi hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ♥ Tämä ohje on helppo ja taikinasta tulee todella maukkaita voirinkeleitä! :) Täytyy mun vielä niitä vesirinkeleitäkin leipoa kun niitä on niin paljon pyydetty ja nekin ovat niin herkullisia. :)

      Poista
  2. Hei!Mie ku en nuita semperin jauhoja käytä niin millä määrällä ne voisi korvata? Käytän ihan pelkkää riisi- ja maissijauhoja, ja jonkin verran jyttea. Näitä kuolannu jo pari viikkoa, niin pakkohan tuo on kokeilla :) Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♥ Tarkkoja määriä en osaa sanoa kun käytän valmiita jauhoseoksia ja olen testannut nämä myös Schärin jauhoseoksella ja ne menevät yks yhteen Semperin jauhoseoksen kanssa. Vaalea Jyttejauho turpoaa jopa enempi kuin tumma ja jos käytät riisi ja maissijauhoja taikinan koostumus muuttuu, mutta uskon että tulee maukkaita rinkeleitä kun voi antaa niille hyvän maun. Tee löysähkö taikina varsinkin jos käytät pelkkää Jyttejauhoa ja jos taas riisi ja maissijauhoja niin pehmoinen taikina ettei rinkeleistä tule kovia.

      Poista
  3. Ihan resepti, tuli vihdoin kokeiltua. Hyviä!! Taikina tosi helppoa käsitellä. Näistä tuli uusi suosikki, kiitos =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♥ Sama juttu mulla eli tuntuu että näitä sais olla aina pakkasessa kun ne ovat niin hyviä teen, kahvin tai glögin kera. :D

      Poista
  4. Onnistuuko semperin MIX jauhoista? Ja onko määrä sama? Pakko olis saada näitä kokeilla vaan kaapissa ei tarpeeksi fin mixiä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentiastasi! ♥ Onnistuu kun olen siitä itsekkin leiponut pullaa,leipää,sämpylöitä ym. Ellen väärin muista niin menevät yks yhteen, mutta jos taikina on tosi löysää niin lisää jaujoha hiukan lisää. :)

      Poista
  5. Todella hyvän makuisia ja aivan ihana koostumus!! Kaiken lisäksi helppoja tehdä. Kiitos mahtavsta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati kommentistasi ja ole hyvä! ♥ Nämä ovat kyllä hyviä ja helppoja leipoa! :) Juuri syön Voirinkeliä ja juon teetä. :D

      Poista
  6. Hyvät hyssyrät miten hyviä ja kuohkeita. Olen maistellut jo 5 vein 97v tuttavalleni maistiaiset, hän tuumas,et vot,ihan ovat ko Kannakselaist pareskit. Suut vehnäselle,kyl ovat maullaan. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi Vehnästellään! ❤️ Oho että ihan viisi ja 97 vuotias tuttavasikin on tykännyt! Kylläpä tämä lämmittää leipurin sydäntä ja mieltä! ❤️

      Poista
  7. Löytyi ohjetta rinkeleihin. Pitää kokeilla. Jos vähentäisi vehnän käyttöä, vaikka ei keliakiaa olekaan. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa että rohkeasti kokeilet leipoa näitä maukkaita voirinkeleitä. Vehnän käyttö helpottaa lähes aina ilman keliaakiaakin jos on vatsn turvostusta, ilmavaivoja, kipua, tukalaa oloa tai ihoon ilmestyy rakkuoita/näppylöitä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...