sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Sultsinat

 Sultsinat ovat Pohjois-Karjalaista perinneherkkua parhaimmillaan ja se on ruoka jota syötiin hyvin useasti sunnuntaisin.
Kaikissa taloissa oli puuhellat kun olin lapsi ja sulstinat paisettiin puuhellan päällä jossa samalla  riisipuuro kypsyi.
Nyt kun elämme sähköliesi aikaa, niin sultsinat voi paistaa joko levyllä suoraan kun muistaa sen jokaisen sultsinan jälkeen puhdistaa, tai sitten kuten minä teen eli paksupohjaisella rautapannulla ja levyn pidän kutosella koko paiston ajan. 

Ensin kannattaa laittaa riisipuuro hautumaan ja sitten vasta tehdä sultsina taikina ja ajella kuoret/paistaa ne.

Riissipuuro

25g voita
12 dl maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa

Sulata teflon kattilassa voi ja lisää maito.
Sekoita koko ajan ettei maito ota pohjaan kiinni.
Kun maito on kiehumispisteessä lisää vähitellen riisit joukkoon koko ajan puuhaarukalla tai kauhalla sekoittaen.
Kun puuro alkaa kiehumaan sekoita sitä hyvin ja laita kattilan alle teräsritilä ja se on tämän näköinen.
Pienennä lämpö kolmoselle.
Hauduta puuroa 45 min.välillä sekoittaen.
Lisää suola lopuksi ja sekoita se hyvin.
Tällä välin kun puuro hautuu voit tehdä sultsina taikinan, ajella kuoret, paistaa ja voidella ne pehmenemään.

Taikina 
14-16 kpl koosta riippuen

2dl vettä 
3/4 tl suolaa 
3 dl gluteenittomia tummia jyttejauhoja

Jyttejauhot ovat tämän näköisessä pussissa.
 
Lisää vesi taikinakulhoon.
Sekoita suola hyvin veteen ja lisää jyttejauhoja vähitellen hyvin sekoittaen vispilällä.
Kun taikina alkaa olla paskuhkoa niin ota joko puuhaarukka tai tukeva muovilasta ja lisää jauhoja vielä hyvin sekoittaen niin että takinaaan muodostuu hieman sitkoa.
Yleiskone on tässä verraton väline, mutta näin pienen taikinan voi pyöräyttää ilman konettakin.
Leivo taikinasta pyöreä tanko ja leikkaa siitä 14-16 kpl saman kokoisia paloja.
Taputtele leivin alustalla jyttejauhoissa palat pieniksi kakkaroiksi ja ajele ne piirakka pulikalla tai kaulimella ohuiksi kakkaroiksi.
Kakkaroiden tule olla niin ohuita että leivinalusta näkyy läpi, eli ohuempia kuin karjalanpiirakoiden kuoret.
Paista kuumalla rautapannulla tai sähkölevyllä molemmilta puolilta niin että kuoriin tulee ruskeita pilkkuja molemmin puolin.
Voitele kuumalla voi-vesi seoksella jossa on hieman suolaa ja vaan toinen puoli jonka jälkeen asettele voipuolet vastakkain pehmenemään voipaperin ja leivinliinan alle.
Täytä hyvin haudutetulla riisipuurolla ja nauti ruuaksi. 

Tässä kuvasarja valmistus vaiheista.

4 kommenttia:

  1. Loistavan hyvä ohje GF-sultsinoista (GF=gluten free)! Kokeilen varmaan joskus, koska sultsinat ovat ah, ihania! Niistä muistaa aina ja ikuisesti Ilomantsin ja tädin paistamat naminami-sultsinat, jotka olivat harvinaista herkkua. Terkkuja siulle Joinsuuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti ihanasta kommentista Signora! ♥ Mä kokeilin jo viime kesänä tehdä GF- sultsinoita tällä kehittelemälläni ohjeella ja tulivat hurjan hyviä, mut se ohje jäi kirjoittamatta ja tänään päätin että nyt teen niitä ja kirjoitan ohjeen samalla, että muutkin keliaakikot saavat herkutella! :) Tuli oma äiti mieleen ja sen kanssa yhdessä tehdyt sultsinat. ♥ Kiitos terkuista! ♥

      Poista
  2. Kyllä näyttävät hyviltä, ihan "oikeen" näkösiä. Ihan rupes tekemään mieli noita :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Emilie kommentistasi! ♥ Näitä on vaan niin ihana lueskella! ♥ Nämä maistuvatkin ihan oikeilta alkuperäisiltä sultsinoilta. ;) Nyt vaan tekemään näitä herkkuja...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...