sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Gluteenittomat Hillomunkit tai munkkirinkilät






Kohti lämpöisempää kevättä ollaan menossa ja vappukin lähestyy.
Vappuun liityy aina kuohkeat ja maukkaat munkit, rosetit tai tippaleivät sekä kylmä raikas sima.
Tässä tulee linkki vappu siman tekoon. Sima. 


Ohje

 (noin 22 kpl koosta riippuen)

2 ½ dl maitoa tai vissyvettä 

25 g (puoli palaa) tuoretta hiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
1 tl psylliumia
1 muna
3/4 dl sokeria
1 tl suolaa
½ dl sulatettua voita tai margariinia
  5-6 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta







Lämmitä maito tai vissyvesi kädenlämpöiseksi.

Lisää nesteeseen hiiva ja sekoita hyvin. 
Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 min.
(Jos käytät kuivahiivaa nesteen tulee sen olla 42 asteista ja lisää kuivahiiva tällöin jauhoseokseen.)
Lisää joukkoon muna, sokeri ja suola hyvin vispaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja voisula.

 Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
 Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pyöreitä pullia ja kohota kuuman vesihöyryn päällä tai huoneen lämmössä leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista pyöreät munkit siinä.
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Laita pursottimeen hilloa tai marmelaadia ja (pitkänokkainen) tylla paikoilleen.
Pursota hilloa tai marmelaadia kypsän munkin sisään.
Pyörittele munkit hienosssa sokerissa tai tomusokerissa.







Jos teet taikinasta munkkirinkilöitä niitä tulee tuosta taikina määrästä 11 kpl.

Helpoin tapa rinkilöitä on tehdä niin että pyörität ensin jauhotetuin käsin pyöreän pullan ja sitten painat peukalo-etusormella reiän keskelle. 
Muista myös sitä reikää suurentaa riittävästi koska se kohotessaan ja keittäessään muuten menee umpeen. 
 Itselläni on munkkimuotti jonka joskus olen ostanut markkinoilta.
Jos haluatte oikein kauniita ja tasakokoisia munkkeja niin kaaviloikaa leivinalustalla taikinalevy jonka paksuus saa olla noin 1 1/2 senttiä ja painakaa muotilla valmiita munkkirinkilöitä.





 
Itse käytän hillomunkeissa vadelma ja mansikkamarmelaadia, koska kaupan hillot ovat liian löysiä hillomunkkeihin.
 Jos pakastat osan munkeista laita ne ilman sokeria pakkaseen.
Kun sulatat munkkeja/lämmität niitä esim. mikrossa sokeroi ne sen jälkeen vasta!  











8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitto Kaisa komentistasi ja oleppa hyvä! ♥

      Poista
  2. Ihanan näköisiä munkkeja! Ihan jo sormet syyhyä päästä vappuisiin leipomuksiin käsiksi. Meilläkin on ollut suunnitelmissa tehdä tänä vuonna hillomunkkeja, kiva että että niiden väsäilyyn sai kuin tilauksesta vinkkejä. Vaikka rinkilöiksi menee mikäli jostain löydän tuollaisen munkkimuotin. On todella diiva peli! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaverin mamma mukavasta palautteesta! ♥ Nuo rinkilämunkit tuossa kakkulautasella on tehty ihan pyöreestä munkista ilman munkkimuottia. :) Pitihän sitä testata osaako sitä vielä tehdä ilman muottia nättejä rinkuloita. :D Osan tein tuolla muotilla kun se on niin kätevä. :) Torikauppiaalta sen aikanaan ostin, mutta luulisin että hyvin varastetuissa isoissa tavarataloissa ehkä vois olla noit muotteja myytävänä...

      Poista
  3. Tosi hyviä tuli tällä ohjeella, kun laitoin nesteeksi hiilihapotettua vettä. Ekan kerran munkit onnistu ja niistä tuli kuohkeita. Kiitos ohjeesta ja gluteenittomaan leivontaan kannustavasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista Else! ♥ Hiilahapotettu vesi käy oikein hyvin näiden munkkien nesteeksi. :) Mukavaa kuulla että munkit ovat onnistuneet! :)

      Poista
  4. Niin mitä öljyä paistamiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki sellaiset öljyt käyvät jotka kestävät uppopaistamisen esim. rypsi tai rapsi öljy. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...