keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Gluteeniton Vappulohi




Ohje

1 prk rahkaa
1 prk kermaviiliä
150-200 g kylmäsavulohta
150-200 g graavilohta
1 sipuli tai pala purjoa
noin. 1/2 dl silppua tilliä tai ruohosipulia
2 rkl sokeria
1 tl sitruunapippuria
ripaus valkopippuria
2 dl kuohukermaa

Koristeeksi

Muutama viipale lohta, ruohosipulia ja sitruunanlohkoja.

Leikkaa molemmat lohet lohet ensin ohuiksi viipaleiksi ja siitä edelleen pieniksi kuutioiksi.
Jätä muutama viipale koristeluun.
Hienonna sipuli sekä tilli.
Sekoita ainekset rahka-kermaviiliseokseen, mausta sokerilla, sitruuna ja valkopippurilla.
Lisää lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma.
Anna maustua kylmässä 1-2 tuntia tai pidempään. 
Tarjoa esim. uusien perunoiden kanssa.


Tämä ohje on todella vanha enkä edes muista mistä olen sen kirjoittanu ruutupaperille.
Olen lähes joka vuosi tätä tehnyt, mutta koskaan en ole muistanut ohjetta blogiini kirjoittaa ja kuvaa ottaa.
Nyt saatte reseptin kuvien kera.


















maanantai 27. huhtikuuta 2015

Gluteenittomat Rosetit





3 munaa
1 dl sokeria
vaniljasokeria
2 ½ dl kermaa tai maitoa
2 ½ dl fin mixin gluteenitonta hienoa jauhoseosta
2 rkl perunajauhoja

Munat ja sokeri sekoitetaan sekä maustetaan vaniljasokerilla.
Kerma ja jauhot lisätään.
Öljy kuummenetaan ja siinä kuummennetaan myös rosettirauta.
Rosettirauta kastetaan taikinaan.
Kun taikina on kuivahtanut raudan pinnalla, painetaan se kuumaan öljyyn.
Vaalean ruskeaksi kypsyneet rosetit nostetaan reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään ja lopuksi sirotellaan siivilän läpi tomusokeria.

Tämä ohje on mun omasta Kotiruokakirjasta otettu vuodelta 1979.
Olen aina tällä ohjeella tehnyt vapuksi rosetit ja lähes aina kerma taikinan.
Tällä ohjeella tulee todella hyvän makuisia ja rapeita rosetteja.








Itselläni on tälläinen rosettirauta.


















Gluteenittomat Tippaleivät






Ohje 17 kpl

3 munaa
1  rkl sokeria
2/3  tl suolaa
1 1/2  dl laktoositon maitojuomaa
3 1/4  dl  gluteenitonta semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
1  tl  raastettua sitruunankuorta

Paistamiseen
ruokaöljyä

Sekoita taikinan ainekset kulhossa.
Pursota kuumaan öljyyn muotin sisälle taikinaa nauhaksi ja kypsennä kauniin kullan ruskeaksi.
Laita jäähtymään talouspaperin päälle ja lopuksi sirottele tomusokeria sihdin läpi pinnalle.
Tippaleipiä tehdessä on hyvä olla vaikka tälläisiä leivosmuotteja joita laitat kuumaan öljyyn ja sitten pursottelet ohutta nauhaa takinasta muotin sisäpuolelle.


 


   Toinen helppo tapa on esim. tyhjästä ananaspurkista ottaa pohja pois, paperit ympäriltä ja se kuumaan öljyyn. Ps. Muistakaa pestä ensin peltipurkit ja kuivatkaa huolellisesti. Kun tippaleipä saa väriä voi teräksisellä grillihaarukalla ottaa sen purkin pois ja kääntää reikäkauhalla tippaleivän toisin päin että se kypsyy tasaisesti kauniin kullan ruskeaksi.



Vinkit paistoöljyn käyttämiseen

Kypsennykseen käytettävän öljyn määrä riippuu padan koosta. 

  Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä.
Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon.
Säilytä jääkaapissa. 
Voit käyttää samaa öljyä 2 - 3 paistokertaan.
  Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin vaan kaada se biojätteisiin.













 

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Gluteenittomat Kanelimunkit






Moni keliaakko ei siedä hiiva leivonnassa, niin tässä tulee hiivaton kanelimunkkien ohje.
Leivoin aikasemmin jo yhden erän munkkeja, mutta en ollut taikinan rakenteeseen ja ulkonäköön tyytyväinen, vaikka maku olikin juuri sitä mitä sen pitikin olla. 
Nyt leivoin toisen erän munkkeja pienillä muutoksilla ja nyt on rakenne, ulkonäkö ja maku kohdallaan.
Munkkien sokeroimiseen käytän Siro erikoishienoa sokeria joka on tämän näköisessä pussissa.





Gluteenittomat kanelimunkit 10 kpl

 2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita tai margariini sulaa
½ dl maitoa
1 tl psylliumia
4 1/2 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta

1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta

Keittämiseen

Esim. rypsiöljyä

 Sokeroimiseen
 Siro erikoishienoa sokeria

Ohje

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.
Lisää joukkoon sulatettu rasva, maito ja lopuksi psylliumi hyvin sekoittaen ja anna sen turvota viisi minuuttia.
Sekoita jauhoihin kaneli, suola ja leivinjauhe ja lisää se taikinaan.
Sekoita taikina hyvin, mutta älä vaivaa.
Ota taikinasta ruokalusikalla taikinapalloja käteen, ja pyörittele niistä kämmenissä pyöreitä munkkeja.
Tee peukaloilla kuvan mukaiset reiät munkkien keskelle.
Kuumenna rypsiöljy 170-180 asteiseksi ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.

(Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa ja jos se nousee heti pintaan se on sen merkki että öljy on tarpeeksi kuumaa.)
Nostele munkit talouspaperin tai leivinpaperin päälle.
Sokeroi munkit siro erikoishienolla sokerilla.
Laita sokeroidut munkit tarjoiluvadille ja peitä joko kelmulla tai laita tarjoiluvati muovipussin sisään.
Munkit säilyvät huoneen lämmössä useamman päivän ilman että ne kuivaisivat tai maku muuttuisi.
Munkit ovat maultaan pehmoisia, murotaikina tyyppisiä ja kaneli antaa niihin hyvän twistin.
Jos et tykkää kanelista sen voit jättää poiskin ja laittaa tilalle esim. kardemummaa saman määrän.
Jos teet useamman annoksen munkkeja pakasta niistä osa ilma sokeria.
Sokeroi munkin vasta sulatettuna.


















lauantai 18. huhtikuuta 2015

Gluteenittomat Porkkanasämpylät





Sain viime syksynä Semperiltä hyvin mieluisen paketin jossa oli kaikkea mahdollista jauhoista pastaan ja olen pikkuhiljaa testaillut niistä jos jonkinlaista herkkua.
Semperin jauhoseoksista käytin tällä kertaa karkeaa jauhoseosta näihin porkkanasämpylöihin.
Porkkan raastoin ihan käsiraastimella hyvin hienoksi raasteeksi. 
 Porkkanaraaste antoi hyvän maun sämpylöihin ja sellaisen mukavan kosteuden.
Taikinasta tulee 15 kpl reilun kokoisia sämpylöitä.


Ohje

4 dl maitoa tai vettä
1rkl psylliumia
50 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
5 dl porkkanaraastetta
0,5 dl tattarilesettä
8 dl semperin karkeaa jauhoseosta
0,5 dl öljyä (itse käytin rypsiöljyä)




Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää psylliumi ja anna turvota 10 minuuttia.
Lisää muut aineet ja alusta taikina.
Leivoi sämpylät jauhojen avulla leivonta-alustalla tai kämmenissä pyöreiksi tai soikeiksi sämpylöiksi ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Laita sämpylät kuumaan vesihöyryn päälle kohomaan.
Kohota sämpylöitä noin 30 min ja paista 225 asteisessa uunin lämmössä noin. 15 minuuttia.



 Yläkuvassa näette hyvin kohonneet Porkkasämpylät.


Uunista juuri otetut kypsät porkkanasämpylät. 


Ekan pellillisen tein pyöreitä sämpylöitä kuten kuvasta näkyy.

Toisen pellillisen tein soikeita sämpylöitä.











sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Gluteenittomat Hillomunkit tai munkkirinkilät






Kohti lämpöisempää kevättä ollaan menossa ja vappukin lähestyy.
Vappuun liityy aina kuohkeat ja maukkaat munkit, rosetit tai tippaleivät sekä kylmä raikas sima.
Tässä tulee linkki vappu siman tekoon. Sima. 


Ohje

 (noin 22 kpl koosta riippuen)

2 ½ dl maitoa tai vissyvettä 

25 g (puoli palaa) tuoretta hiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
1 tl psylliumia
1 muna
3/4 dl sokeria
1 tl suolaa
½ dl sulatettua voita tai margariinia
  5-6 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta







Lämmitä maito tai vissyvesi kädenlämpöiseksi.

Lisää nesteeseen hiiva ja sekoita hyvin. 
Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 min.
(Jos käytät kuivahiivaa nesteen tulee sen olla 42 asteista ja lisää kuivahiiva tällöin jauhoseokseen.)
Lisää joukkoon muna, sokeri ja suola hyvin vispaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja voisula.

 Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
 Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pyöreitä pullia ja kohota kuuman vesihöyryn päällä tai huoneen lämmössä leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista pyöreät munkit siinä.
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Laita pursottimeen hilloa tai marmelaadia ja (pitkänokkainen) tylla paikoilleen.
Pursota hilloa tai marmelaadia kypsän munkin sisään.
Pyörittele munkit hienosssa sokerissa tai tomusokerissa.







Jos teet taikinasta munkkirinkilöitä niitä tulee tuosta taikina määrästä 11 kpl.

Helpoin tapa rinkilöitä on tehdä niin että pyörität ensin jauhotetuin käsin pyöreän pullan ja sitten painat peukalo-etusormella reiän keskelle. 
Muista myös sitä reikää suurentaa riittävästi koska se kohotessaan ja keittäessään muuten menee umpeen. 
 Itselläni on munkkimuotti jonka joskus olen ostanut markkinoilta.
Jos haluatte oikein kauniita ja tasakokoisia munkkeja niin kaaviloikaa leivinalustalla taikinalevy jonka paksuus saa olla noin 1 1/2 senttiä ja painakaa muotilla valmiita munkkirinkilöitä.





 
Itse käytän hillomunkeissa vadelma ja mansikkamarmelaadia, koska kaupan hillot ovat liian löysiä hillomunkkeihin.
 Jos pakastat osan munkeista laita ne ilman sokeria pakkaseen.
Kun sulatat munkkeja/lämmität niitä esim. mikrossa sokeroi ne sen jälkeen vasta!  











sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Gluteeniton Persikka Rahkapiirakka





 Päivitetäämpäs resepti ajantasalle.

Vinkkejä: 

Leivoin tänään tämän piirakan ja puolitin ohjeen.
Vuorasin piirakkavuuan leivinpaperilla.
Käytin kokonaisen purkin persikkaviipaleita jotka laitoin rahkan päälle enkä alle, että lopputulos olisi kauniimpi!   


 Pohja:

150g voita
1 dl  sokeria
1 muna
3 dl  semperin fin mixin gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 tl   leivinjauhetta
 
Täyte:

1 prk rahkaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
1/4 dl hienoa sokeria
415 g ( 1 purkki ) persikkaviipaleita
 

Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää muna hyvin vatkaten.
Lisää jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Painele taikina jauhotetuin käsin voidellun piirakkavuuan pohjalle ja lisää persikkaviipaleet auringon säteen muotoiseksi taikinan pinnalle.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada seos persikka viipaleiden päälle.
Paista 200 asteessa noin 30 min. 


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...