Ohje:
2 ½ dl maitoa
50 g tuoretta hiivaa
1 muna
½ dl sokeria
½ tl suolaa
½ tl kardemummaa
7 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
200 g voita kaavilointiin
Munan rakenne vatkataan rikki ja joukkoon lisätään maitoa johon hiiva on liotettu.
Sokeri, suola, kardemumma ja lopuksi jauhot sekoitetaan nopeasti taikinaan.
Taikinan valmistuksessa on vältettävä liikaa sekoittamista, jotta sitkoa ei muodostu.
Taikina pannaan hetkeksi jäähtymään viileeään paikkaan.
Sokeri, suola, kardemumma ja lopuksi jauhot sekoitetaan nopeasti taikinaan.
Taikinan valmistuksessa on vältettävä liikaa sekoittamista, jotta sitkoa ei muodostu.
Taikina pannaan hetkeksi jäähtymään viileeään paikkaan.
Taikinan kaaviloidaan suorakaiteen muotoiseksi noin sentin paksuiseksi levyksi.
Jauhoja käytetään sen verran, ettei taikina tartu leivinalustaan.
Höylää juustohöylällä suoraan voipaketista voisiivuja taikinalevylle.
Voi lisätään yhdessä erässä 2/3 osalle taikinaa, ei aivan taikinan reunoihin saakka.
Rasvaton osa käännetään voin päälle siten, että puolet siitä peittyy.
Sen jälkeen kolmas osa tämän päälle.
Kuivat jauhot harjataan taikinakerrosten välistä pois.
Jos on aikaa anna taikinan levätä hetken viileässä.
Taikinalevyä pyöräytetään 90 astetta ja se kaaviloidaan alkuperäiseen muotoon ja kokoon.
Kaaviloidaan huolellisesti, jotta rasva ja taikinakerrokset pysyisivät erillään ja lopputuloksesta saataisiin lehtevä.
Lastan avulla painellen saadaan reunat pysymään suoraviivaisena.
Taikina taitetaan jälleen kolmeen osaan.
Kun rasva lisätään yhdessä erässä, kaaviloidaan taikina sen jälkeen kolmeen tai neljään kertaan.
Lepotauot kaavilointien välillä helpottavat käsittelyä ja parantavat lopputulosta.
Onnistuneessa viinertaikinassa voi selvästi nähdä rasva- ja taikinakerrokset erillisinä.
Taikina kannattaa ottaa erissä viileästä leivontaan.
Höylää juustohöylällä suoraan voipaketista voisiivuja taikinalevylle.
Voi lisätään yhdessä erässä 2/3 osalle taikinaa, ei aivan taikinan reunoihin saakka.
Rasvaton osa käännetään voin päälle siten, että puolet siitä peittyy.
Sen jälkeen kolmas osa tämän päälle.
Kuivat jauhot harjataan taikinakerrosten välistä pois.
Jos on aikaa anna taikinan levätä hetken viileässä.
Taikinalevyä pyöräytetään 90 astetta ja se kaaviloidaan alkuperäiseen muotoon ja kokoon.
Kaaviloidaan huolellisesti, jotta rasva ja taikinakerrokset pysyisivät erillään ja lopputuloksesta saataisiin lehtevä.
Lastan avulla painellen saadaan reunat pysymään suoraviivaisena.
Taikina taitetaan jälleen kolmeen osaan.
Kun rasva lisätään yhdessä erässä, kaaviloidaan taikina sen jälkeen kolmeen tai neljään kertaan.
Lepotauot kaavilointien välillä helpottavat käsittelyä ja parantavat lopputulosta.
Onnistuneessa viinertaikinassa voi selvästi nähdä rasva- ja taikinakerrokset erillisinä.
Taikina kannattaa ottaa erissä viileästä leivontaan.
Viinereiden leivonnassa voi käyttää apuna muottia, tällöin saadaan helposti samankokoisia ja muotoisia leivonnaisia.
Kun viinerit leivotaan levystä on sopiva levyn paksuus ½ senttiä.
Leivonnaiset erotetaan terävällä, sileäteräisellä veitsellä, jotta leikkauskohdat eivät lististy ja estä kohoamista.
Leivonnaiset erotetaan terävällä, sileäteräisellä veitsellä, jotta leikkauskohdat eivät lististy ja estä kohoamista.
Viineri voi olla neliö, kolmio, jne.
Kun viinerit leivotaan suikaleista saa taikinalevy olla paksumpi noin 1½ senttiä, suorakaiteen sopiva leveys noin yksi sentti.
Suikaleet pyöräytetään kierteelle ja muotoillaan solmuksi, ässiksi tai rinkiläksi.
Viinereiden täyte lisätään leipomisvaiheessa tai kampaviinereihin sisälle, muihin leipomismalleihin vasta voitelun jälkeen.
Täytteen on oltava riittävän kiinteää oli se sitten marmelaadia tai vaniljakiisseliä.
Kun viinerit leivotaan suikaleista saa taikinalevy olla paksumpi noin 1½ senttiä, suorakaiteen sopiva leveys noin yksi sentti.
Suikaleet pyöräytetään kierteelle ja muotoillaan solmuksi, ässiksi tai rinkiläksi.
Viinereiden täyte lisätään leipomisvaiheessa tai kampaviinereihin sisälle, muihin leipomismalleihin vasta voitelun jälkeen.
Täytteen on oltava riittävän kiinteää oli se sitten marmelaadia tai vaniljakiisseliä.
Kohottaminen
Viinerit kohotetaan viileässä paikassa, jotta rasva pysyisi taikinakerrosten välissä.
Leivonnaiset voi pakastaa leivottuna ja kohottaa vasta pakastamisen jälkeen ennen kypsentämistä.
Pakastamista varten viinerit pannaan laakealle alustalle vieri viereen, jäädyteään ja pakataan jäisinä tiiviiseen pakkaukseen.
Leivonnaiset voi pakastaa leivottuna ja kohottaa vasta pakastamisen jälkeen ennen kypsentämistä.
Pakastamista varten viinerit pannaan laakealle alustalle vieri viereen, jäädyteään ja pakataan jäisinä tiiviiseen pakkaukseen.
Kypsentäminen
Kohoneet leivonnaiset voidellaan munalla, varoen leikkauskohtien voitelua, jotta ne kohoaisivat.
Paistolämpötila pienillä viinereillä on 250 astetta ja kypsymisaika noin 10 minuuttia.
Paistolämpötila pienillä viinereillä on 250 astetta ja kypsymisaika noin 10 minuuttia.
Onnistunut viineri
Onnistunut viineri on rakenteeltaan lehtevä, pinnaltaan rapea, se on kypsä, hyvänmakuinen ja muoto on toivottu.
Onnistunut viineri on rakenteeltaan lehtevä, pinnaltaan rapea, se on kypsä, hyvänmakuinen ja muoto on toivottu.
Viinerit voi koristella sokerivesikuorrutuksella tai pinnalle voi sihdata pölysokeria juuri ennen tarjoamista.
Täyte
Vadelma tai mansikkamarmelaadia ja vaniljakiisseliä.
Vaniljakiisseli
1 ½ dl laktoositonta maitojuomaa
1 pussi ekströmsin vaniljakastikejauhetta
1 pussi ekströmsin vaniljakastikejauhetta
Sekoita ainekset hyvin ja laita jääkaappiin noin 10 minuutiksi tekeytymään.
Löysin gluteenittomien viinereiden ohjeen ja aion kokeilla heti palattuani kotiin mökiltä Posiolta. Mieheni on keliaakikko ja haluan ilahduttaa häntä uudella kahvileivällä. Rouskutan itse täällä mökillä kanelikorppuja ja hän kuolaten katsoo. Jospa löydän gl korppujenkin ohjeen.
VastaaPoistaHei Anneli ja kiitti kommentistasi! ♡ Ihanaa kun huomioit miestäsi leipomalla hänelle näitä herkullisia viinereitä. Gluteenittomien korppujen ohjeita löytyy blogistani kun kirjoitat hakukenttään Kanelikorput tai Gluteenittomat Donitsikorput. :)
PoistaEn tiedä mikä meni vikaan, mutta taikina oli huonoa kaaviloida
VastaaPoistaTarttui kiinni vaikka käytin jauhoja
Hei kiitti kommentistasi! ♡ Mikähän siinä on mennyt vikaan kun tuo taikina on aina ollut hyvä kaaviloida. Eihän taikina ollut liaan lämmin?
Poista