torstai 12. lokakuuta 2017

Gluteenittomat Lihapiirakat






Ensimmäiset gluteenittomat lihapiirakat leivoin vuonna 2009 mutta itse resepti on nyt jo yli 20-vuotta vanha jota olen muokannut moneen kertaan.
Tänään tein siitä alkuperäisestä gluteenittomasta reseptistäni ihan uuden ja mittasin jauhoseoksen ensin vaalla ja sitten deseissä että se helpottaisi meitä kaikkia leipojia.
Suolan määrä on yleensä aina vanhemmissa resepteissä aika suuri joten muutin senkin määrän sopivaksi. 
Poistin vanhan reseptin kokonaan pois blogistani ja nyt tulee täysin uusittu ja toimiva resepti. 

Tästä taikinamäärästä tulee 15 kpl lihapiirakoita jotka ovat halkaisijaltaan 13,5 senttiä.
Itselläni on muotti jonka olen joskus markkinoilta ostanut ja sen halkaisija on juuri sopiva eli tuon 13,5 senttiä. 



Täyte:


1 ½ dl  puuroriisiä (esim. risella riisiä)
1 1/2 l  vettä
1 tl  suolaa
1 isohko sipuli tai kaksi pientä sipulia hienonnettuna
1  lihaliemikuutio
500 g  naudan jauhelihaa
suolaa maun mukaan
valkopippuria, mustapipuuria tai pippurisekoitusta maun mukaan
gluteenitonta soijakastiketta maun mukaan


Huuhdo riisit lävikön läpi juoksevalla vedellä niin pitkään kunnes vesi on kirkasta. 
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi noin. 40 minuuttia. 
Freesaa jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla. 
Lisää kuumaan jauheliha-sipuli seokseen lihaliemikuutio ja sekoittele seosta niin että se sulaa sinne hyvin. 
Kaada kypsät riisit lävikön läpi ja laita ne takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon jauheliha-sipuli seos, hienonnettua valkopippuria, mustapippuria tai pippurisekoitusta maun mukaan, soijakastiketta ja tarvittaessa suolaa. 
Maista välillä seosta ja tee seoksesta täyteläisen makuista.


Taikina:

1/2 l kädenlämpöistä maitoa tai vettä (37 asteista)
50 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa


Lisää lämmitettyyn maitoon hiiva, suola ja sekoita jauhoja pikkuhiljaa niin ettei tule paakkuja ja alusta taikina lopuksi joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella.
(Älä kohota taikinaa vaan leivo siitä heti lihapiirakat.)
Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla tai muulla vastaavalla noin 13,5 cm halkaisijaltaan olevia pyöreitä pyörylöitä.
Voit mys leipoa taikinasta tangon ja paloitella sen 15 osaan jonka jälkeen pyörittele niistä pyöreitä pullia, litistele ja kauli ne pyöreiksi pyörylöiksi. 
Kostuta pyörylöiden reunat vedellä ja laita noin 2 rkl täytettä toiselle puolella pyörylää jonka jälkeen taita pyörylät kahtia ja ummista reunat hyvin joko sormella painellen tai taikinapyörän reunalla.
Kohota hyvin leivinliinalla peitettynä noin. 30 minuuttia.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. 
Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät, että öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudottamasi taikinanokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.
Pistele kohonneet lihapiirakat haarukalla ja keitä öljyssä kypsiksi.









 Kuvassa täyte, taikina ja muotti.




 Tässä kuvassa olen tehnyt muotilla valmiit pyörylät kaaviloidusta taikinalevystä. 
 Tässä kuvassa näette täytteen määrän.
 Tässä kuvassa on ensimmäinen lihapiirakka täytetty ja ummistettu.



Leikkasin ensin taikinatangosta paloja jotka pyörittelin kämmenissä pyöreiksi pulliksi. Sen jälkeen taputtelin litteiksi ja kaaviloin pyöreiksi pyörylöiksi.


 Täytettyjä lihapiirakoita menossa kohomaan leivinliinan alle.

 Kuuma öljy ja alakuvassa hyvin kohonneet lihapiirakat.

 Keitin lihapiirakat paksupohjaisessa teräskattilassa kummaltakin puolelta kauniin kullan ruskeiksi.
 Nostelin teräksisellä reikäkauhalla lihapiirakat kuumaan öljyyn ja käänsin välillä että ne kypsyvät sisältä kypsiksi.
 Yläkuvassa näette halkaistun kypsän lihapiirakan.















9 kommenttia:

  1. Hei, onkohan taikinohjeessa virhe? Puoleen litraan nestettä vain 7dl jauhoja? Testasin ja taikina on aivan nestemäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentistasi! ♡ Minä olen laittanut vaan sen 7 dl jauhoseosta kun se on karkeaa ja turpoaa tosi hyvin jo vaivaus vaiheessa eli hyvin riittää. Käytitkö tuota Virtasalmen Viljatuotteen vaalea jauhoseosta? :)

      Poista
  2. Menne kokkeiluun, näyttää hyvältä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ❤️ Nämä ovat todella maukkaita eli susosittelen lämpöisesti kokeilemaan ja ehkäpä oletkin jo leiponut kun vastaus tulee myöhässä. ;)

      Poista
  3. tein just ohjeen mukaan tunnin nostatin kun ei noussut lihikset. en saanut myöskään paistossa väriä. mitähän teen väärin? maultaan kyllä oli todella hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin muokkasin taikinaa kun tein veteen lisäsin siihen vähän sokeria nyt nousi taikina ja lihapiirakat otti väriäkin :). kiitos ihanasta ohjeesta

      Poista
    2. Kiitos kommentista ja ihanaa että lihapiirakat ovat vihdoin onnistuneet! ❤️

      Poista
  4. Hei onko gluteeniton jauhot sama kui tavalliset jauhot eli 1dl/1dl

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♡ Kaikki gluteenittomat jauhot tai jauhoseokset eivät mene yksi yhteen. Semperin gluteeniton hieno fin mixin jauhoseos menee yks yhteen eli sitä voi käyttää saman määrän mitä käyttäisit vehnäjauhoja. Sitten on erikseen sellaiset jauhoseokset jotka ovat karkeita ja ne turpoaa taikinoissa aika paljon eli niitä ei voi laittaa yhtä paljon kuin vehnäjauhoja.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...