tiistai 23. huhtikuuta 2013

Munkkirinkilät



5 dl maitoa tai sama määrä wissyvettä
50 g tuoretta hiivaa (2 ps. kuivahiivaa)
 2 tl psylliumia
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa

 11 ½ dl gluteenitonta semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
  1 dl sulatettua voita tai margariinia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. (37 astetta)
Murenna tuore hiiva joukkoon, sekoita hyvin ja lisää sen jälkeen psyllium. 
Anna psylliumin turvota noin. 10 min.
(Jos käytät kuivahiivaa maidon tulee olla 42 asteista ja lisää kuivahiiva tällöin jauhoseokseen.)
Lisää joukkoon muna, sokeri ja suola hyvin vatkaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja voisula.

Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
 Leivo taikinasta jauhotetulla leivinalustalla, tai kierrittele käsissä pieniä pyöreitä pullia tai rinkilöitä ja anna kohota ne kaksinkertaiseksi joko kuuman vesihöyryn päällä leivinliinalla peitettynä tai huoneen lämmössä.
Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
(Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa ja jos se nousee heti pintaan se on sen merkki että öljy on tarpeeksi kuumaa.)

Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan. 
Sokeroi munkkeja sen verran minkä aiot syödä ja loput jäähdytä pakastamista varten ilman sokeria. 
Munkit on kätevä sulattaa ja lämmittää esim. mikrossa ja sokeroida sitten vasta. 
 

Vinkkejä: Tästä taikinasta voit tehdä myös munkkipossuja tai hillomunkkeja.
 Olen joskus markkinoilta ostanut tälläisen munkkimuotin joka näkyy kuvassa.
Sillä on eritäin kätevä tehdä reikämunkkeja.  
Wissyveteenkin olen tehnyt monet kerrat munkkeja ja ne ovat tosi kuohkeita ja maukkaita! ;) 







6 kommenttia:

  1. Täällä odotellaan vappua kuin kuuta nousevaa.. Oon muutaman vuoden aina tehnyt samalla munattomalla/kaikettomalla perusohjeellani munkit -jospa tänä vuonna lisäisin hilloa keskelle :) Ja jospa tekisin aikuisille omat versiot -oon ollut laiska, että kaikki on syöneet samoja :) Nuo munkkipossutkin näyttää niin hyviltä! -ei parane miehelle näyttää kuvia! Ihanaa Vapun aikaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun käväisit Anne! <3 Vappua on kiva odottaa kun tulee jotenkin selllainen kevät fiilis kun juo simaa ja syö munkkeja ym. vappuherkkuja. Hillo on niin hyvää siellä munkin sisällä ja sitten kun vielä laittaa tuota vaniljakreemiä niin nams että ovat hyviä! :) Oikein ihanaa vappua koko perheelle! <3

    VastaaPoista
  3. Mulla on pari kertaa käynyt niin, että kun olen psylliumin turvottanut nesteeseen, niin ei ole enää hiiva siihen lieunnut. Olen sitten ensin laittanut hiivan ja vasta sen jälkeen psylliumin. Onko sulla ikinä käynyt näin? Munkkeja tässä alkamassa leipoon ja mietin, että miten tekis. :)

    VastaaPoista
  4. Soili ei mulle ole koskaan noin käynyt eli turvotan aina vähän aikaa psylliumia tai sit monesti lisään hiivan yhtä aikaakin enkä ole mitään eroa huomannut... ;) Lisää hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää sitten taikina nesteeseen, jos epäilet ettei se toimi psylliumin jälkeen. :)

    VastaaPoista
  5. Tein nyt taikinan tuon sun ohjeen mukaan, eli turvotin ensin psylliumin. Eihän se hiiva yhtä hyvin liukene kuin pelkkään nesteeseen, mutta liukeni kuitenkin. Mietin, että jos psylliumia laittaa "liikaa", niin silloin siitä tulee semmosta puuroa, ettei siihen mikään liukene. ;) Nyt kuitenkin taikina onnellisesti yleiskoneessa.

    VastaaPoista
  6. Psylliumia ei pidä laittaa liikaa koska se turvotessaan on kuin löysää puuroa ja siihen ei liukene ainakaan tuore hiiva, jolloin suosittelenkin kuivahiivan käyttöä. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...