Pohjois-Karjalaiset Vatruskat
Perunataikina:
1,5kg kuorittuja perunoita
1 ½ dl vaaleata tai tummaa jyttejauhoa
1kpl kananmunaa
0,5 rkl suolaa
Täyte:
1,5dl puuroriisiä.
Keitä riisit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä noin 30-40 min.
Siivilöi vesi pois ja laita riisit takaisin kattilaan jonka joukkoon lisää voita noin 25g.
Keitetyt perunat survotaan tai soseutetaan yleiskoneella.
Lisää kananmuna, suola ja jauhot joukkoon.
Sekoita taikinaksi.
Leivo taikinasta paksuhko pötkö ja leikkaa se paloiksi.
Pyöritä niistä käsissä pyöreitä "pullia" ja taputtele ne leivinpöydällä tai alustalla jauhojen kanssa litteiksi kakkaroiksi.
Laita kakkaran toiselle reunalle riisitäytettä.
Taita toinen reuna päälle.
Sulje reunat tiiviiksi lautasen reunalla rullaten tai ihan sormenpäillä painellen.
Paista puolikuun muotoisia vatruskoita 225 - 250C* n. 15-20min.
Voitele voisulalla ja tarjoa munavoin kanssa lämpimänä.
Sopivat hyvin pakastettaviksikin.
Vinkki:
Tein tällä kertaa vatruskat muotilla, eli otin muotin pohjalla kaulitusta taikinasta pyörylän jonka laitoin muotin sisäpuolelle.
Riisitäytettä pyörylän päälle ja muotti kiinni.
Keitä riisit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä noin 30-40 min.
Siivilöi vesi pois ja laita riisit takaisin kattilaan jonka joukkoon lisää voita noin 25g.
Keitetyt perunat survotaan tai soseutetaan yleiskoneella.
Lisää kananmuna, suola ja jauhot joukkoon.
Sekoita taikinaksi.
Leivo taikinasta paksuhko pötkö ja leikkaa se paloiksi.
Pyöritä niistä käsissä pyöreitä "pullia" ja taputtele ne leivinpöydällä tai alustalla jauhojen kanssa litteiksi kakkaroiksi.
Laita kakkaran toiselle reunalle riisitäytettä.
Taita toinen reuna päälle.
Sulje reunat tiiviiksi lautasen reunalla rullaten tai ihan sormenpäillä painellen.
Paista puolikuun muotoisia vatruskoita 225 - 250C* n. 15-20min.
Voitele voisulalla ja tarjoa munavoin kanssa lämpimänä.
Sopivat hyvin pakastettaviksikin.
Vinkki:
Tein tällä kertaa vatruskat muotilla, eli otin muotin pohjalla kaulitusta taikinasta pyörylän jonka laitoin muotin sisäpuolelle.
Riisitäytettä pyörylän päälle ja muotti kiinni.
:) Ai että.. Tutkin Jaakkimalaisia lapasia ja päädyin Helkan keittiöön!
VastaaPoistaKiitti kommentistsi ja hauskaa kun olet päätynyt tänne. ♡
PoistaHelka, tämä ohje tulee huomenna kokeiluun ja varmasti on jouluna suut messingillä ��
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Laura! ♡ Toivottavasti suut oli messingillä...
PoistaKäykö kaurajauho😊
VastaaPoistaKiitos kommentista! ♡ Eiköhän se käy mutta maku ei tietty ole sitten alkuperäisen makuinen. En ole testannut kaurajauhoista niin määrää en osaa sanoa. 😊
PoistaKiitos hyvistä ohjeista, tätä vois yrittää leipoa. Lähdin ettiin edullisia reseptejä, ja tämähän on sellainen.
VastaaPoistaKiitos kommentista! ♡ Vatruskat ovat edullisia ja maukkaita perinne leivonnaisia.
PoistaOlen iloinen, että löysin sivustosi! Aion kokeilla gluteenittomia vatruskoita. Hienoa, että jaat muillekin ohjeitasi! Kiitos siitä!
VastaaPoistaKiitos kommentista! ♡ Ihanaa kun olet löytänyt blogini ja kiitos! Minusta hyvät ohjeet täytyy aina jakaa että muutkin saavat maukkaita gluteenittomia leivonnaisia!
Poista