maanantai 16. helmikuuta 2015

Gluteeniton vuokaleipä




Valmiita leipäsiivuja joista voi kasata vaikka pienen voielipäkakun.
 
Ohje on otettu Valion sivulta ja muokattu jauhojen ym. osilta.

1/2 l täysmaitoa tai vettä
50  g tuoretta hiivaa
1  tl suolaa
1  tl sokeria
1/2 dl perunasosejauhetta , esim. Mummon muusi
2  rkl juoksevaa kasvisöljy valmistetta
8  dl semperin mix jauhoseosta - white mixiä
(tai vaihtoehtoisesti 6 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta ellet siedä vehnäntärkkelystä ja maitoa)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola, sokeri, (gluteeniton) perunasosejauhe ja juokseva kasvisöljy valmiste.
Mittaa jauhot ja lisää taikinaan.
Vaivaa taikinaa sen verran, että se on tasaista.
Kaada taikina voideltuun, 2 1/5 litran suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan.
Anna kohota lämpimässä paikassa n. kaksinkertaiseksi (1/2 t).
Paista uunin alatasolla 200 asteessa 40 - 45 min tai kunnes kypsä.
Leipä kohoaa todella hyvin ja siitä tulee hyvin pehmoinen ja maukas.

Vinkki

Voit käyttää gluteenitonta vuokaleipää voileipäkakkuun.
Leikkaa ensin leivästä reunat/kuoret pois.
Leikkaa sitten sahateräisellä veitsellä poikittain max.1 cm:n paksuisiksi levyiksi / paloiksi.
Leipä saa olla tällöin edellisenä päivänä valmistettua.
Tästä leivästä tulee myös oikein maukkaat köyhät ritarit!

Semperin white mix

Semper gluteeniton jauhoseos sopii erinomaisesti leipien, pullien, korppujen ja kakkujen leivontaan. Jauhoseosta voi käyttää myös ruoanvalmistuksessa esim. kastikkeiden ja muhennosten suurustamisessa. Pääaineksena on gluteeniton vehnätärkkelys. Huom. aineksena on myös maitoa. Sen ansiosta tällä jauhoseoksella valmistuu mm.parhaat pantongit, pullat ja vaaleat leivät. Maito antaa hyvää makua ja väriä leivonnaisiin.

Ainekset: gluteeniton vehnätärkkelys, rasvaton maitojauhe, sokeri, sakeuttamisaineet (E412, E464), nostatusaineet (E575, E500), kivennäisaine (rauta), vitamiinit (tiamiini, riboflaviini, niasiini, B6, foolihappo).

 Hyvin kohonnut leipä.
 Valmis kypsä leipä.
 Ihanan rapea kuori.
 Kuohkean pehmoinen sisus.
 Leipä kannattaa siivuttaa joko siivutuskoneella tai sahateräisellä veitsellä ettei leipäviipaleet mene kasaan.
 Sopii hyvin voileipäkakkuun kuohkeutensa ansiosta eikä vaadi liikaa kostutusta.
Leipä ei tarvitse muuta kuin sipaisun voita ja ah mikä maku nautinto! ♥




12 kommenttia:

  1. en tiä mikä näissä vuokaleivissä mättää mutta ei onnistunut tämäkään. Komeelta näytti vielä uunissa, mutta kun otin pois niin lässähti koko komeus ja aivan kuin taikinaa....uunissa kuitenkin 45 min..eipä taas tarvi vuokaleipää hetkeen kokeilla.

    tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuija ja kiitos kommentistasi! ♥ Voi kuinka ikävä juttu että leipäsi on lässähtänyt. :( Käytikö noita Semperin jauhoja ettet vaan käyttänyt Sunnuntain jauhoja? Kaikki jauhoseokset käyttäytyvät niin eri tavalla, uunien lämmöissä on eroja ja leipävuuissakin. :)

      Poista
  2. Pakkohan sitä oli uudelleen kokeilla..tein juurikin noista jauhoista ja hurraa, tuli niin muhkea ja kuohkea leipä ettei koskaan ennen. Ja ihanan makuinen,nams! Hyvä etten luovuttanu. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa Tuija! ♥ Koskaan ei kannata luovuttaa eikä omin päin mennä vaihtamaan jauhoja, sillä silloin epäonnistumisen riski kasvaa ikävä kyllä. ;) Tuosta tulee todella kuohkea leipä, sämpylät ja mä tein noista leipäviipaleista köyhiä ritareita ja jo vain tuli maukkaita! :)

      Poista
  3. Onpa hyvän ja kuohkean näköinen leipä, paljon paremman näköinen kuin nuo kaupan linttanat leivät. Täytyykin heti huomenna kokeilla, kiitos reseptistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! ♥ Toivottavasti sait yhtä kuohkean leivän kun minäkin? ;) Kaupan leivät ovat usein littanoita ja tolkuttoman kalliitakin! :)

      Poista
  4. Toimisikohan tämä resepti Jytte-jauhoilla? Itse kun käytän vehnäallergikkona normaalisti niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei LeenaH ja kiitos kommentistasi! ♥ Resepti voisi toimia myös Jytte-jauhoilla mutta täytyy muistaa että ne turpoavat tosi hyvin, eli jauhojen määrää täytyy vähentää ja sokeri jättää pois taikinasta. :)

      Poista
  5. Kiitos Pörde ohjeesta. Sain minäkin syödä hyvää voileipäkakkua, jossa leipä maistui myös hyvälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! ♥ Tästä leivästä saa todella maukkaan ja pehmoisen voileipäkakun! :)

      Poista
  6. Hei! Voisiko saada jonkun gluteenittoman reseptin jossa käytetään esim auringonkukan tai kurpitsan siemeniä ja kaurahiutaleita, kun makua olisi hyvä saada keliaakokonkin leipiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitti kommentistasi liisastiina! ♥ Onhan toki mahdollista kehtellä sellainenkin resepti! :) Oma vatsa ei kestä siemeniä eli ne ei vaan sula siellä, mutta testaan ja leivon mielelläni lukijoiden toivomuksesta! ♥

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...