maanantai 23. helmikuuta 2015

Gluteeniton Kaurapeltileipä




 Kokeilin viime syksynä gluteenittoman pelttileivän tekemistä ensimmäistä kertaa ja en ollut silloin tyytyväinen rakenteeseen ja makuun, joten annoin ajan kulua ja muhittelen asiaa päässäni.
Tänään oli sitten sellainen päivä että nyt tai ei koskaan se joko onnistuu tai sitten ei! :)
Peltileipäähän voi leipoa erilaisista jauhoista tai jauhoseoksista ja lisätä niihin esim. pellavarouhetta, siemeniä, kuivattuja marjoja, hedelemiä ihan mitä kaapista löytyy...
Omasta kaapistanikin olisi löytynyt siemeniä ym. mutta nyt halusin oikein kauraista peltileipää joka on tehty kaurajauhoseoksesta.
Peltileipä on helppoa tehdä jos omistaa yleis tai monitoimikoneen jossa on taikinakulho ja taikinakoukku.
Nesteenä voi käyttää maitoa tai vettä ja sitten vaan kaikki ainekset sekaisin, kunnon vaivaus riippuen jauhoseoksista tai jauhoista ja taikina pellille kohoamaan. 
Käytin peltileipään tällä kertaa Provenan Gluteenitonta Kauraleipämix jauhoseosta joka on tämän näköisesssä pussissa eli pakkaus on muuttunut. 





Tästä gluteenittomasta seoksesta leivot muhkeita leipiä, viljaisia sämpylöitä tai vaikka suolaisia muffinsseja, jotka maistuvat kaikille. Jopa 61% kauraa.

Gluteeniton, maidoton, runsaskuituinen jauhoseos.
Ainesosat
Kaura 61% (jauhona ja hiutaleena), perunatärkkelys, auringonkukansiemen, sokeri ja nostatusaineet. 

Ohje:

7 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
12 dl provenan gluteenitonta kauraleipämixiä

Lisää lämpimään (+42 astetta) veteen
psyllium, suola, siirappi ja anna turvota noin 10 min.
Lisää jauhot joihin on kuivahiiva sekoitettu vähitellen ja alusta taikina hyvin joko yleiskoneella tai käsin.
Taikina saa jäädä pehmoiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja levitä tasaisesti jauhotetuin käsin.
Peitä pelti liinalla ja anna taikinan kohota kuuman vesihöyryn päällä noin puoli tuntia.
Pistele haarukalla pinta ja leikkaa leivinpyörällä kevyesti (ei ihan pohjaan asti) 16:toista yhtä suureen osaan.
Paista 225 asteisessa uunin lämmössä keskitasolla 20-30 min. kunnes pohja ja pinta on kullanruskea. 

Hyvin kohonnut peltileipä.
Valmis peltileipä menossa uuniin.
Kypsä peltileipä.










4 kommenttia:

  1. Onnistuskohan tällä ohjeella, jos pyöräyttäs nää sämpyiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista lea-maarit kärkkäinen! ♥ Sämpylät onnistuvat tästä taikinasta oikein hyvin! :) Jos taikina tuntuu liian löysältä niin lisää jauhoja lisää.

      Poista
  2. Joku joskus sanoi että edullisia kaurajauhoja saa kun jauhaa kaurahiutaleita tehosekoittimessa. Eipä ole vielä tullut kokeiltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Riitta ja kiitti kommentistasi! ♡ Kaurajauhoja saa toki noinkin mutta nyt on markkinoilla Helsingin Myllyn edullisia kaurajauhoja ym. joten jauhaminen ei taida enää kannattaa. :) Tuo jauhoseos jota käytin peltileipään sisältää muutakin kuin kauraa ja on hyvin terveellinen. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...