perjantai 8. elokuuta 2014

Kanelikorput

 Pullataikina 
(korppuja varten) 

34 kpl

2,5 dl maitoa
1 tl psylliumia 
25 g tuoretta hiivaa
1 munaa
3/4 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
noin. 7 dl semperin fin mix gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
75 g voita tai margariinia sulatettuna

Voiteluun kananmunaa jota on ohennettu hiukan vedellä.

  Murenna hiiva kädenlämpoiseen maitoon ja sekoita.
Lisää psyllium joukkoon ja anna sen hetken turvota.
 
Sekoita munat, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää jauhoja pikkuhiljaa ensin käsin vatkaten ja sitten hyvin alustaen joko käsin tai koneella.
Lisää lopuksi sulatettu voi tai margariinisula ja alusta taikina hyvin.
Leivo taikinasta kaksi samanpituista tankoa ja kohota ne kaksinkertaiseksi kuuman vesihöyryn päällä leivinliinan alla tai lämpimässä vedottomassa paikassa.
Voitele kananmunalla ja sirottele hienoa sokeria päälle.
Paista 225 asteissa uunissa noin.15-20 min. 
Anna niiden jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Kanelikorput

Vanhan perinteen mukaan korput tehtiin pullapitkoista jotka olivat jo hiukan kuivahtaneet, koska silloin ei ollut pakasteita ja pullat säilytettiin joko ruokahuoneissa tai tuvan alla olevassa maakellarissa. 
Lapsena sitä oikein odotti että pullapitkoja olisi jäänyt kuivahtamaan niin äitini olisi tehnyt niistä korppuja. ♥
Meillä tosin harvoin niin kävi koska pullatpitkot tuli syötyä heti joko sellaisenaan tai äidin tekemän omenahillon kera.
Jos niitä ei jäänyt äiti teki erikseen pullataikinan josta sitten leipoi pitkoja ja niistä korppuja. 
Nyt hiukan helpotan korppujen tekoa koska kyseessä on gluteeniton taikina.
Nyt en tehnytkään pitkoja vaan tankoja taikinasta.

Laita uuni kuumumaan 150 asteeseen.
Leikkaa jäähtyneestä tangosta noin 1 ½ - 2 senttiä paksuudeltaan olevia pullaviipaleita.
Sulta 75 g voita kattilassa ja voitele pullaviipaleeet molemmilta puolilta ja kierrittele kanelisokeri seoksessa tai ripottele valmista kanelisokeri seosta suoraan viipaleiden päälle.
Tein tarkoituksella kapeita pötköjä pellille, että korpuista tulisi pieniä. 
Kaupasta ostetut korput ovat yleensä aika suuri kokoisia ja mahtuvat vain mukissa kostuttamiseen, mutta näitä korppuja voi kahvikupissakin kostuttaa.

Vinkki:
Itse teen aina isoon tyhjään kanelipurkkiin valmista kaneli-sokeri seosta jonka laitoin syvälle ruokalautaselle jossa kierrittelin voidellut pullaviipaleet molemmin puolin.

Kuivata korput leivinpaperilla päällystetyllä pellillä ensin 150 °C niin kauan kunnes korput alkavat saada väriä ja pinta kuivahtaa eli noin. 30 min. 
Tiputa lämpötila 100 °C ja anna korppujen kuivua vielä noin 2 tuntia, niin että ne ovat kuivia ja rapeita molemmilta puolilta.
Halutessasi voit laittaa uunisuu luukun väliin teräksisen veitsen niin korput saavat ilmaa ja kuivuvat nopeammin.
Säilytä korput peltirasiassa tai lasipurkissa ettei ne pehmene.
 Hyvin kohoneet ja voidellut pullatangot.
 Uunista otetut pullatangot.
 Valmiiksi leikattuja pullaviipaleita.
 Voilla voideltuja ja kaneli-sokerissa kierriteltyjä pullaviipaleita menossa uuniin kuivumaan korpuiksi.
Valmiit korput.



8 kommenttia:

  1. Siis taar kerran niin ihanan näköisiä, teen noita kunhan helteet helpottavat eli varmaankin ens viikolla.:)
    terveisin Marjut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjut kommentistasi! ♥ Mun olis pitänyt tehdä kilon taikina ja siitä korppuja koka olen syönyt kohta kaikki korput. :D Laitoin reilusti kaneli-sokeri sekoitusta niin maku on mitä mainioin! :)

      Poista
  2. Kiitos gluteenittoman pullataikinan ohjeesta. kokeilin ensimmäistä kertaa ja ihan hyvin onnistui. Tuore hiivaan olisi varmaan noussut paremmin, tein kuivahiivaan. korputkin näyttävät herkullisilta :)
    terveisin: iida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Iida! ♥ Kyllä se kuivahiivakin kohottaa hyvin pullat, mutta tuore hiiva vielä paremmin ja korput ovat niin hyviä, kun ne tekee kunnon pullataikinaan. :)

      Poista
  3. Oh no, mitä silmäni näkevätkään! Olen aina ollut korppufani. Eniten harmittaa tässä vehnättömyydessä että en saa enää sellaisia sämpyläkorppuja. Näitä on varmaan pakko joskus kokeilla. Kuinka kauan tällaiset säilyy (siis jos en syö niitä nopsaan) ja missä ne tulisi säilyttää, paperipussissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Heidi kommentistasi! ♥ Kyllähän niitä sämpylä korppujakin saa kun leipoo pullataikinasta sämpylöitä ja halkaisee ne sitten kun ovat kunnolla jäähtyneet. :) Tuolla ohjeessa jo kirjoitinkin että säilyvät hyvin peltirasiassa tai lasipurkissa, mutta jos sulla on paperipusseja niin siinäkin ne säilyvät tosi rapeina! :) Eikun korppuja tekemään! ;)

      Poista
  4. Hei! Minun on jo kauan tehnyt mieli korppuja, kaupan korput ei oikein maistu.Nämä näyttivät niin ( oikeilta korpuilta),että päätin kokeilla ja kyllä kannatti. Olivat todella hyviä, että eivät varmaan kauan kestä,mutta saahan näitä aina lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja mukava kuulla että korput ovat maistuneet hyville! ♥ Korput on kyllä niin hyviä ettei ne kauan mullakaan kestä kun rasia on jo tyhjä. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...