sunnuntai 3. elokuuta 2014

Lihakukko

Kukkotaikinan ohje:
 
5 dl (42 asteista vettä)
1 tl suolaa
1 pussia kuivahiivaa (tai 50g tuoretta hiivaa)
2 rkl juoksevaa margariinia
noin. 400 g viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa leipäjauhoseosta


Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen (noin 42 astetta) suola ja pienessä jauho määrässä sekoitettu kuivahiiva.
(Jos käytät tuoretta hiivaa se murennetaan kädenlämpöiseen 37 asteiseen veteen)
Lisää vähitellen jauhoja ja kun taikina on sakeahko lisää juokseva margariini ja loput jauhoista alustaen hyvin taikinaa samalla joko käsin tai koneella.
Taikina on silloin hyvin vaivattua kun se irtoaa taikinakulhon reunoista.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuni pellille johon olet ensin ripotellut hieman jauhoa.
Taputtele joko käsin tai kaulitse pellin kokoinen soikeahko taikinalevy.

Täyte:

Possun kylkeä, kassleria tai etuselkää viipaleina tai paloina noin. 700g. 
Naudanlihaviipaleita, paloja tai valmiita suikaleita 400 g.
  Suolaa lihat edellisenä iltana.

 Tee aamulla taikina ja taputtele tai kaaviloi se suoraan leinpaperilla päällystetylle uunipellille soikeaksi levyksi. 

Jätä sämpylän kokoinen pala taikinaa jos kukko vuotaa, niin saat paikaittua sen taikinapalalla. 
Täytteet lisätään niin että ensin possunlihaa sitten naudanlihaa, taas possun lihaa, naudanlihaa ja päällimänen kerros possunlihaa.
 Seuraavaksi alkaa kukon yhdistäminen sillä perinteisellä tavalla, josta kuvasarja alla.

 Kun molemmat reunat ovat keskellä yhdistä ne veteen kostutetuilla käsillä hyvin ettei saumakohta petä paistuessa. 
Anna kukon kohota sen aikaa kunnes uuni lämpenee 250 asteeseen ja pistele haarukalla pinta ennen uuniin laittoa.
Uunissa kukko saa kuortua sen aikaa kunnes pinta saa kauniin kullan ruskean värin kuten kuvasta näkyy.
Kuortumis aika on noin. 45 min.

 Tiputa uunin lämpötila 150 asteeseen.

Nosta kuortunut kukko leivinpaperin päälle jonka alla on ensin voipaperia ja pohjalla paksua foliota.

Voitele kukko voilla ja kääri se hyvin nyyttiin. 

Laita kukko takaisin uuniin hautumaan ja hauduta sitä vielä kolmisen tuntia kukon koosta riippuen. Sen jälkeen kukko on valmista syötäväksi.  
Anna kukon jäähtyä ennenkuin leikkaat sitä, muuten kaikki lihasnesteet valuvat kukosta pois, tai leikkaa kukon "kantta" palanen ja ota täytettä mukaan lautaselle ellet malta jäähdyttää. :) 

Laitan tähän samaan myös tavallisen kukkotaikina pohja ohjeen.



Kukkotaikina

5 dl vettä
50 g tuoretta hiivaa (tai 1 pussi kuiva hiivaa)
2 tl suolaa
2 rkl voi tai margariinisulaa
noin 13 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota hiiva käden lämpöiseen vesitilkkaan, lisää loppu vesi ja suola.
Vatkaa hiivaleipävehnäjauhot joukkoon, lisää voisula ja alusta taikina pehmeäksi.
Ripota taikinan pinnalle hiukan jauhoja ja kohota hyvin.

Taputtele tai kaulitse kohonneesta taikinasta kukkopohja. 
 Täytä ja paista yllä olevien ohjeiden mukaan.

4 kommenttia:

  1. Kova työ lihakukon tekemisessä näyttää olevan, mutta vaikuttaa myös kaiken vaivan arvoiselta! Pitäisikin haastaa itseni ja koittaa välillä tehdä tällaista, vähän muita juttuja kuin leivonnaisia :) Olet niin taitava <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Nora kommentistasi! ♥ Kyllähän se jonkin verran työtä vaatii, mut mulla se menee jo rutiinilla. :D Kyllä kukkojen teko kuten piirakoidenkin ovat vaivan arvoisia. ♥ Aina kannattaa haastaa itsensä ja yllättyä lopputuloksesta! :) Sinä olet todella hvä leipomaan vaikka mitä joten kukon teko menee sulta jo rutiinilla! ♥

      Poista
  2. Heipsistä hei Pörde !
    Jo pitkään on blogisi ollut kirjanmerkeissäni ja piipahtelen täällä päivittäin etsimässä jos jotakin vinkkiä ja ohjetta. Olen antanut osotteen myös tytöilleni. Alkuun olin ihmeissäni kuinka KAIKEN voikin tehdä gluteenittomasti eikä mistään tarvii jäädä paitsi. Kiitos tästä ihanasta blogistasi jossa saa vierailla ihan vapaasti !!
    Mistä sinä hankit nuo gluteenittomat tuotteet ... mulla kun on ollut joskus todella vaikeeta löytää mitä haluisin ?
    Oikein ihanaa Elokuuta Pörde !! Minä piipahdan vielä hetken vattupuskissa !
    terveisin hanne !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Hanne ja tuhannet kiitokset kommentistasi! ♥ Mukavaa että käyt blogissani ja löydät täältä vinkkejä ja ohjeita. ♥ Silloin kun mulle tuli keliakia päätin etten jää mistään herkuista paitsi ja aloin pitämään blogia. On ollu ihanaa saada suunnitella ja ideoida uusia reseptejä kaikille lukijoilleni. ♥

      Gluteenittomat jauhot, psylliumi, ksantaani ym. gluteenittomat tuotteet hankin lähikaupoista eli S ja K-Marketeista. Cittareissa ja Prismoissa on kaikista paras valikoima glut. tuotteita kautta maan. Oi tuoreet vadelmat miten hyviä ne onkaan! :) Kiitos terkuista ja mukava elokuuta. ♥

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...