maanantai 20. huhtikuuta 2020

Gluteenittomat Sämpylät





Tällä ohjeella saat 13-14 kpl hyvän kokoisia sämpylöitä. 
Mikäli teet hampurilais sämpylöitä tästä taikinasta niin leivo vielä isompia sämpylöitä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. 
Tällä ohjeella tulee tosi pehmoisia ja hyvän rakenteen omaavia sämpylöitä. 
Jos ihmettelet että miksi 2 ps kuivahiivaa 5 dl nestettä niin ihan sen takia että sämpylöistä tulee muhkeita ja ne kohoaa todella hyvin! Ei ole pelkoa että hiiva maistuisi näissä sämpylöissä! 


Ohje:


5 dl maitoa, maitojuomaa tai esim. riisimaitoa (+42 asteista) 
1 rkl psylliumia
1,5 tl suolaa
2 tl sokeria
2 ps kuivahiivaa
50 g pehmeää voita tai maidotonta margariinia esim. sinistä keijua


Leipomiseen joko samoja jauhoja mitä reseptissä on tai esim. riisijauhoja. 


Lämmitä maito +42 asteiseksi.
Sekoita psyllium maitoon ja anna turvota noin. 5 minuuttia.  
Lisää sen jälkeen suola, sokeri, kuivahiivat ja puolet jauhoista koko ajan hyvin sekoittaen. 
Lopuksi lisää taikinaan pehmoinen voi ja loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten taikinaa joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneen taikina koukulla noin 3-5 minuuttia. 
Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpöisessä paikassa leivinliinalla peitettynä. 30-45 minuuttia.  
Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kunnes sämpylät ovat kauniin kullan ruskeita.



 Sämpylät kohoavat todella hyvin kuten kuvasta näkyy. 😊☝
 Yläkuvassa näette halkaistun sämpylän rakenteen kuinka kuohkea se on. 😋👌












32 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä Nina-Birgitta ja kiitti kommentistasi! ❤️

      Poista
  2. Pärjääkö ilman yleiskonetta ja vatkaina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Pärjäät oikein hyvin kun alustat taikinan käsin hyvin! ;)

      Poista
  3. Nämä menee huomenna testaukseen.

    Kiitos Helka kaikista ihanista (ja valmiiksi testatuista) ohjeista. ❤️

    -MariR

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ❤️ Testaa ihmeessä sillä et tule pettymään. :)

      Poista
    2. Testattu enkä todellakaan pettynyt. Nyt on ihan parhaat sämpylät ikinä!

      Kiitos Helka ❤️

      -MariR

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi Mari ja ihanaa kun olet onnistunut! ❤️

      Poista
  4. Kiitos tuosta vinkistä, että konetta kannattaa käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Koneella saa hyvän sitkon aikaseksi! :)

      Poista
  5. Kiitos ohjeestasi. Tein ja totesin että maailman helpoimmat tehdä. Ja ihanan pehmeät ja maukkaat sämpylät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! ❤️ Mukava kuulla että olet saanut maukkaita ja pehmoisia sämpylöitä! :)

      Poista
  6. Kiitos! Tulipa hyviä sämpylöitä tällä ohjeella ��❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! ❤️ Kiva kuulla että sämpylät ovat onnistuneet! :)

      Poista
  7. Kivaa, Helka, kun taas julkaiset ohjeita! Olenkin jo ihmetellyt, missä olet😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kaisa! ❤️ Pää täynnä ideoita 😄 mutta sairaudet kuten astma on kurittaneet minun luovia kykyjäni. 😉

      Poista
  8. Näyttääpä maukkailta! Näitä aion kokeilla.

    terv. Suvi

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentistasi Suvi! ❤️ Kannattaa kokeilla! 😉

    VastaaPoista
  10. Kiitos ohjeesta!
    Tuli todella hyviä ja pehmeitä sämpylöitä!!🙂
    Terv Eila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oleppa hyvä Eila. ♡ Ompas mukava kuulla että sämpylät ovat onnistuneet! 🙂

      Poista
  11. Kiitos ohjeesta!❤ Tuli super hyviä.��
    Itse käytin Sunnuntain vaaleaa jauhoseosta, ja onnistui hyvin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Vilma! ❤️ Ihana kuulla että olet aanut super hyviä sämpylöitä ja sunnuntain jauhoseos käy myös oikein hyvin tähän taikinaan! :)

      Poista
  12. Kokeilin... Tai no ovat uunissa nyt, laitoin tosin gluteenittomia Kaurahiutaleita ja kaurajauhoja ja Fin mixiä (2+2+3), saa nähdä minkälaisia tulee 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anu! ❤️ Olet varmasti saanut maukkaita sämpylöitä! 😋

      Poista
  13. Paras ohje tähän asti millä oon sämpylöitä tehny,iso kiitos ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oleppa hyvä! ❤️ Ihana kuulla että olet onnistunut leipomaan herkullisia sämpylöitä!

      Poista
  14. Otin juuri uunista elämäni ensimmäiset gluteenittomat sämpylät. Seuraavaksi aion tehdä tällä sinun ohjeella <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Ihanaa kun olet rohkeasti leiponut gluteenittomia sämpylöitä! Tee ihmeessä tällä ja muillakin sämpylä ohjeillani sämpylöitä niin takuulla onnistut!

      Poista
  15. Heipsan, minkälaista psylliumia käytät? Mulla oli aikaisemmin sellaista karkeampaa, nykyinen on tosi hienoa, ja sitä kun kerran yhteen taikinaan laitoin saman verran kuin karkeampaa, niin taikinasta tuli kuin kumipallo. Haluan testata näitä, mutta psylliumin määrä mietityttää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Olen käyttänyt Virtasalmen Viljatuotteen ja Vuohelan herkun eli nykyisen Fazerin psylliumia. Noissa kahdessa on suuri ero eli jos ohjeessa lukee 2 tl psylliumia ja sinulla on Vitasalmen psylliumia niin sitä riittää 1 tl kun siitä tulee jo kunnon hyytelömäinen rakenne. Jos käytät Fazerin psylliumia niin sitä saa laittaa ohjeessa mainitun määrän esim. puolen litraan maitoa 2 tl jos tekee pullataikinan. Toivottavasti tämä auttoi sinua.

      Poista
  16. Hei, olisko sulla tästä versiota, jossa käyttäisit pelkästään jotain täysjyväjauhoa? Minun terveys vaatisi sellaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! ❤️ Minulla ei ikävä kyllä ole sellaista versiota tästä reseptistä johon tulisi täysjyväjauhoseosta sillä itse en voi käyttää mitään sellaista jauhoseosta jossa on esim. siemeniä. Mutta osta ihmeessä joku hyvä gluteeniton täysjyväjauhoseos ja laita sitä vaan vähemmän koska ne jauhot turpoaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...