Tällä ohjeella saat 13-14 kpl hyvän kokoisia sämpylöitä.
Mikäli teet hampurilais sämpylöitä tästä taikinasta niin leivo vielä isompia sämpylöitä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Tällä ohjeella tulee tosi pehmoisia ja hyvän rakenteen omaavia sämpylöitä.
Jos ihmettelet että miksi 2 ps kuivahiivaa 5 dl nestettä niin ihan sen takia että sämpylöistä tulee muhkeita ja ne kohoaa todella hyvin! Ei ole pelkoa että hiiva maistuisi näissä sämpylöissä!
Ohje:
5 dl maitoa, maitojuomaa tai esim. riisimaitoa (+42 asteista)
1 rkl psylliumia
1,5 tl suolaa
2 tl sokeria
2 ps kuivahiivaa
50 g pehmeää voita tai maidotonta margariinia esim. sinistä keijua
Leipomiseen joko samoja jauhoja mitä reseptissä on tai esim. riisijauhoja.
Lämmitä maito +42 asteiseksi.
Sekoita psyllium maitoon ja anna turvota noin. 5 minuuttia.
Lisää sen jälkeen suola, sokeri, kuivahiivat ja puolet jauhoista koko ajan hyvin sekoittaen.
Lopuksi lisää taikinaan pehmoinen voi ja loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten taikinaa joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneen taikina koukulla noin 3-5 minuuttia.
Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpöisessä paikassa leivinliinalla peitettynä. 30-45 minuuttia.
Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kunnes sämpylät ovat kauniin kullan ruskeita.
Sämpylät kohoavat todella hyvin kuten kuvasta näkyy. 😊☝
Yläkuvassa näette halkaistun sämpylän rakenteen kuinka kuohkea se on. 😋👌
Näitä on pakko kokeilla ❤
VastaaPoistaKokeile ihmeessä Nina-Birgitta ja kiitti kommentistasi! ❤️
PoistaPärjääkö ilman yleiskonetta ja vatkaina?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ❤️ Pärjäät oikein hyvin kun alustat taikinan käsin hyvin! ;)
PoistaNämä menee huomenna testaukseen.
VastaaPoistaKiitos Helka kaikista ihanista (ja valmiiksi testatuista) ohjeista. ❤️
-MariR
Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ❤️ Testaa ihmeessä sillä et tule pettymään. :)
PoistaTestattu enkä todellakaan pettynyt. Nyt on ihan parhaat sämpylät ikinä!
PoistaKiitos Helka ❤️
-MariR
Kiitos kommentistasi Mari ja ihanaa kun olet onnistunut! ❤️
PoistaKiitos tuosta vinkistä, että konetta kannattaa käyttää.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ❤️ Koneella saa hyvän sitkon aikaseksi! :)
PoistaKiitos ohjeestasi. Tein ja totesin että maailman helpoimmat tehdä. Ja ihanan pehmeät ja maukkaat sämpylät.
VastaaPoistaOleppa hyvä! ❤️ Mukava kuulla että olet saanut maukkaita ja pehmoisia sämpylöitä! :)
PoistaKiitos! Tulipa hyviä sämpylöitä tällä ohjeella ��❤
VastaaPoistaOleppa hyvä! ❤️ Kiva kuulla että sämpylät ovat onnistuneet! :)
PoistaKivaa, Helka, kun taas julkaiset ohjeita! Olenkin jo ihmetellyt, missä olet😉
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Kaisa! ❤️ Pää täynnä ideoita 😄 mutta sairaudet kuten astma on kurittaneet minun luovia kykyjäni. 😉
PoistaNäyttääpä maukkailta! Näitä aion kokeilla.
VastaaPoistaterv. Suvi
Kiitos kommentistasi Suvi! ❤️ Kannattaa kokeilla! 😉
VastaaPoistaKiitos ohjeesta!
VastaaPoistaTuli todella hyviä ja pehmeitä sämpylöitä!!🙂
Terv Eila
Kiitos kommentistasi ja oleppa hyvä Eila. ♡ Ompas mukava kuulla että sämpylät ovat onnistuneet! 🙂
PoistaKiitos ohjeesta!❤ Tuli super hyviä.��
VastaaPoistaItse käytin Sunnuntain vaaleaa jauhoseosta, ja onnistui hyvin
Kiitos kommentista Vilma! ❤️ Ihana kuulla että olet aanut super hyviä sämpylöitä ja sunnuntain jauhoseos käy myös oikein hyvin tähän taikinaan! :)
PoistaKokeilin... Tai no ovat uunissa nyt, laitoin tosin gluteenittomia Kaurahiutaleita ja kaurajauhoja ja Fin mixiä (2+2+3), saa nähdä minkälaisia tulee 😋
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Anu! ❤️ Olet varmasti saanut maukkaita sämpylöitä! 😋
PoistaParas ohje tähän asti millä oon sämpylöitä tehny,iso kiitos ❤
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja oleppa hyvä! ❤️ Ihana kuulla että olet onnistunut leipomaan herkullisia sämpylöitä!
PoistaOtin juuri uunista elämäni ensimmäiset gluteenittomat sämpylät. Seuraavaksi aion tehdä tällä sinun ohjeella <3
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ❤️ Ihanaa kun olet rohkeasti leiponut gluteenittomia sämpylöitä! Tee ihmeessä tällä ja muillakin sämpylä ohjeillani sämpylöitä niin takuulla onnistut!
PoistaHeipsan, minkälaista psylliumia käytät? Mulla oli aikaisemmin sellaista karkeampaa, nykyinen on tosi hienoa, ja sitä kun kerran yhteen taikinaan laitoin saman verran kuin karkeampaa, niin taikinasta tuli kuin kumipallo. Haluan testata näitä, mutta psylliumin määrä mietityttää...
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ❤️ Olen käyttänyt Virtasalmen Viljatuotteen ja Vuohelan herkun eli nykyisen Fazerin psylliumia. Noissa kahdessa on suuri ero eli jos ohjeessa lukee 2 tl psylliumia ja sinulla on Vitasalmen psylliumia niin sitä riittää 1 tl kun siitä tulee jo kunnon hyytelömäinen rakenne. Jos käytät Fazerin psylliumia niin sitä saa laittaa ohjeessa mainitun määrän esim. puolen litraan maitoa 2 tl jos tekee pullataikinan. Toivottavasti tämä auttoi sinua.
PoistaHei, olisko sulla tästä versiota, jossa käyttäisit pelkästään jotain täysjyväjauhoa? Minun terveys vaatisi sellaisia.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ❤️ Minulla ei ikävä kyllä ole sellaista versiota tästä reseptistä johon tulisi täysjyväjauhoseosta sillä itse en voi käyttää mitään sellaista jauhoseosta jossa on esim. siemeniä. Mutta osta ihmeessä joku hyvä gluteeniton täysjyväjauhoseos ja laita sitä vaan vähemmän koska ne jauhot turpoaa.
Poista