Päivitellääs pullan ohjetta, kun löysin Facebookin sovelluksesta erilaisia malleja mitä voi tehdä pullataikinasta ja niitähän oli sitten pakko heti päästä testaamaan!
Laitan tähän kuvia niistä malleista ja omista pullista joita tein mallien mukaan.
Gluteenittomasta pehmeästä taikinasta on hiukan haastellisempaaa tehdä yhtä kauniita kuin kuvissa olevat mallit jotka on tehty tavallisesta pullataikinasta.
Gluteeniton pullataikina
5 dl maitoa (tai riisimaitoa tai soijamaitoa)
2 tl psylliumia
50 g tuoretta hiivaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin. 14 dl semperin fin mix gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
150 g pehmeää voita tai margariinia (tai sinistä keijua)
Voiteluun kananmunaa jota on ohennettu hiukan vedellä.
Murenna hiiva kädenlämpoiseen maitoon ja sekoita.
Lisää psyllium joukkoon ja anna sen turvota noin 5 min.
Sekoita munat, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää puolet jauhoseoksesta pikkuhiljaa ensin käsin vatkaten, pehmeä voi ja loput jauhoseoksesta alustaen joko käsin tai yleiskoneella noin. 3-4 min. että taikinaan saadaan kunnon sitko.
Leivo pullat ja kohota ne kaksinkertaiseksi joko kuuman vesihöyryn päällä leivinliinan alla tai huoneen lämmössä vedottomassa paikassa.
Voitele vatkatulla kananmunalla jossa on vähän kylmää vettä seassa, sillä silloin se levittyy hyvin pullien päälle.
Ripottele päälle mantelilastuja, rouheita tai raesokeria.
Paista 225 asteisessa uunissa kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita ja kypsiä.
2 tl psylliumia
50 g tuoretta hiivaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin. 14 dl semperin fin mix gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
150 g pehmeää voita tai margariinia (tai sinistä keijua)
Voiteluun kananmunaa jota on ohennettu hiukan vedellä.
Murenna hiiva kädenlämpoiseen maitoon ja sekoita.
Lisää psyllium joukkoon ja anna sen turvota noin 5 min.
Sekoita munat, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää puolet jauhoseoksesta pikkuhiljaa ensin käsin vatkaten, pehmeä voi ja loput jauhoseoksesta alustaen joko käsin tai yleiskoneella noin. 3-4 min. että taikinaan saadaan kunnon sitko.
Leivo pullat ja kohota ne kaksinkertaiseksi joko kuuman vesihöyryn päällä leivinliinan alla tai huoneen lämmössä vedottomassa paikassa.
Voitele vatkatulla kananmunalla jossa on vähän kylmää vettä seassa, sillä silloin se levittyy hyvin pullien päälle.
Ripottele päälle mantelilastuja, rouheita tai raesokeria.
Paista 225 asteisessa uunissa kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita ja kypsiä.
Rahkapiirakat
Rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
2 dl kermaa
1 ½ dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan mehu tai sitruunanmehu tiivistettä noin 1 rkl.
(rusinoita maun mukaan)
Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin vispilällä ja kaada se uunipannulle kaulitun ja hyvin kohotetun pullataikina pohjan päälle ja paista 225 asteessa noin 15-20 min. kauniin kullan ruskeaksi.
Toscapiirakat
Toscatäyte:
100 g voita
3/4 dl sokeria
2 tl maitoa
2 tl gjauhoja
70 g mantelilastuja
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä kunnes seos saostuu jonkin verran.
Anna jäähtyä ja täytä pullat.
Toscatäyte:
100 g voita
3/4 dl sokeria
2 tl maitoa
2 tl gjauhoja
70 g mantelilastuja
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä kunnes seos saostuu jonkin verran.
Anna jäähtyä ja täytä pullat.
Kookospullat (n. 15 kpl)
50g sulatettua voita
½ dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl fin mixin hienoa jauhoseosta
1 tl vaniljasokeria
Sekoita täytteen aineet kekskenään.
Leivo puolet pullataikinasta tangoksi ja leikkaa se 15 palaksi.
Pyörittele palat pulliksi.
Kohota kaksinkertaiseksi.
Voitele pullat munalla.
Painele syvennykset pullien pohjaan asti ja laita 1 tl täytettä joka syvennykseen.
Kohota, voitele ja paista 225 asteessa noin. 10-12 min.
Tästä taikinasta teen voisokeripullat, korvapuustit, marja/rahkapiirakat, pitkot, pikkupullat ym ym.
Psylliumia on mm. tämän näköisessä purkissa.
Vinkkejä
Hyvä ja helppo vinkki pullien ym. leivonnaisten kohotukselle on se, että laittaa tiskialtaan puoleen väliin asti niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee, ja pelti sen päälle kohotettavien leivonnaisten kera ja leivinliina pellin päälle.
Se lämmin höyry kohottaa pullat kauniiksi ja lopputulos on myös upea!
Tätä olen ennenkin testannut ja hyväksi havainnut.
Jos omistat kaksi isoa allasta niin molempiin vettä ja pellit päälle.
Jos taas vaan yhden kuten minä, niin olen kohottanut yhden pellillisen ensin ja laittanut uuniin ja sillä välin vaihdan uuden kuuman veden ja uusi pelti päälle! :)
Kuvia leivonnan eri vaiheista.
Pyörittele pullat jauhotetuissa kämmenissä.
Rahkapiirakoita
Korvapuusteja
Vadelmarahka pullia
Voisokeripullia
Korvapuustilevy täytteiden kanssa. Voita, sokeria ja kanelia
Kohonneet korvapuustit
Kohonnut bostonkakku
Juuri uunista otettu bostonkakku.
Vaniljakierrepullia
Mustikkapiirakka
Rahkapiirakka ilman rusinoita
Kyllä ovat herkullisen näköisiä.. nieleskelen vain.... T.: Ritva
VastaaPoistaKiitos käynnistäsi Ritva! <3 Oli mukavaa lukea kommentisi! :) Pullat olivat liiankin hyviä! :) Täyty nopsasti laittaa pakkaseen ennen kuin kaikki olisi mennyt parempiin suihin... :)
PoistaOnpa kauniita leivonnaisia. Ilolla vierailen blogissasi. Nyt voin poikani kanssa leipoa gluteiinittomia herkkuja. T. Mari
PoistaMoi Mari!
PoistaKiitos vierailustasi! ♥ Mukavaa kuulla että löydät gluteenittomia herkkuja blogistani! ♥
On kyllä syötävän hyvän näköisiä
VastaaPoistaTuota pullataikinaahan voi varmaan käyttää esim mustikkapiirakan pohjana?
Entäs jos jättää hiivan pois, käykö silloin pizzapohjaksi?
Terv Raimo Rautio (löytyy facebookista keliaakikkojen suljetusta ryhmästä ainaki)
Moi Raimo!
PoistaKiitos käynnistäsi Raimo! ♥
Juu tuosta pullataikinasta voi tehdä mustikka, rahkapiirakat ym. piirakat! :)
En suosittele pullataikinaaa pizzapohjaksi vaan ihan tuolta pizza kategorioista löydät erittäin hyviä jopa hiivattomia pizzapohjia!
Löytyisikö hyvää vinkkiä mustikkarahkapullien täytteestä eli missä suhteessa mitäkin?
PoistaKiitos kommentistasi Anonyymi! ♥ Mustikkarahkapullien täytteen ohjeeen löydät täältä http://vesiperhonen.blogspot.fi/2013/03/rahkapiirakka.html. Jätät vaan rusinat pois ja laitat tilalle mustikoita eli ripottelet joko tuoreita tai pakastemustikoita rahkan pinnalle. :) Pakastemustikoihin on hyvä laittaa hieman perunajauhoa ja sotkea ne keskenään niin ei tuu ikävää valumista. ;)
PoistaToinen helpon konsti on mikä kuvassakin näkyy, eli ostat Valion Sitruunarahkaa purkin levität sen piirakkapohjille ja päälle mustikat tai muut marjat. :)
Mahtavat pullat ja piirakat ja kaikki sulla !! <3
VastaaPoistaKiva kuulla! ♥ Leipominen on ihanaa ja haluan jakaa kotikeittiöni hyvät reseptit kaikille blogini lukijoilleni! ♥
PoistaKiitti ohjeesta, tulipa hyvää pullaa ja hyvällä koostumuksella. Jopa vehnäsen syöjillekin kelpas :) Ja yllättävän hyvä tuli myös pellille levitettynä, rahkaseos rusinoineen päälle. Nyt on itsellekin pääsiäiseksi pullaa :)
VastaaPoistaOle hyvä! ♥ Mukava kuulla että pullat ovat onnistuneet ja rahkapiirakka joka on niin hyvää, että sitä helposti tulee se pellillinen tehtyä/syötyä. :)
PoistaHei! Ihana sivusto. lapset tulikin murrosikäisinä vilja-allergigoiksi ja minä olen repinyt verkkarit ja muut pelihousut yrittäessäni kiireisenä kehitellä ruokien lisäksi muuta kivaa. NYT LÖYTYI! Ensi viikonloppu menee näköjään leipomisia kokeillessa. Olet monessa ohjeessa käyttänyt fin mix jauhoseosta. Varmaan mikä tahansa vaalea gluteeniton jauhoseos käy?! Pelottaa hieman kokeilla, sillä on useampi epäonnistuminen takana (kiireisenä tehty - liikaa sovelluksia...) Minulla on kaapissa Doves farmin vaalea jauhoseos, olerko kokeillut?!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ♥ Ikäviä asioita nuo vilja-allergiat. :( Mukavaa kuulla että olet löytänyt blogini ja ohjeet. :) Käytän sen takia Semperin Fin Mixiä koska se ei sisällä vehnäntärkkelystä, joka suurimmalle osalle keliaakikoita ei käy eikä monille vilja-allergikoillekkaan. :) Vehnäntärkkelys tekee taikinasta kuin tapettiliisteriä... :D Doves farmin tuotteet ovat minulle ihan uusi asia, joten jouduin ihan googlettamaan mistä jauhoseoksista on kysymys. :) Jos vehnäntärkkelys käy niin sitten voi käyttää muitakin jauhoseoksia. :)
PoistaKiitos kaikista ohjeistasi, innostaa leipomaan! <3 terv.mummo Vantaalta
VastaaPoistaKiitos lämpimästä komentistasi! ♥ Mukavaa kuulla jos ohjeeni innostavat leipomaan. :) Mukavia leipomishetkiä Vantaalle. ♥
PoistaKiva kun löysin sivusi. Tykkään leipoa ja vuosia sitten minulla on todettu vilja-allergia melkein kaikille viljoille ja silloin suositeltiin luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Olen pääasiassa käyttänyt normaaleja vehnäjauhoja mutta nyt ajattelin kokeilla jos vatsan turvotus lakkaisi gluteenittomalla. Mutta kiitos sivuistasi ;)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja mukavaa että löysit blogini. ♥ Suurin osa vilja-allergikoista on saanut avun luontaisesti gluteenittomasta ruokavaliosta. ♥ Vehnä on pahin turvotuksen aiheuttaja. :( Nyt vaan leipomaan Semperin gluteenittomilla jauhoseoksilla niin pitäis olosikin kohentua. :)
PoistaVihdoinkin löysin pelkkiä gluteenittomia ohjeita. Tällä sivulla tulen vierailemaan useammin.
VastaaPoistaKiitti Minttu kommentistasi ja mukava kuulla että olet löytänyt blogini! ♥ Tämä on jo toinen gluteeniton blogini ja ohjeeni ovat gluteenittomia, koska itse olen keliaakikko. :)
PoistaMeillä ollaan oltu reilu kuukausi gluteenittomalla linjalla, vatsan oireilun ja allergioiden takia. Hyviä ja oikeasti toimivia ohjeita on ollut todella vaikea löytää, vaikka hieman jauhopeukalon vikaa olisikin... Testasin peruspullataikinan ohjeesi ja pullista tuli todella maukkaita! Kiitos tästä mahtavasta blogistasi, lähden jo heti etsimään seuraavaa testattavaa ohjetta :)
VastaaPoistaKiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Ikävä kyllä allergiat ja vatsavaivat ovat lisääntyneet ja uskon että tavis leipiin lisätty gluteenikin ärsyttää vatsaa joillakin. Moni saa avun gluteenittomasta ruokavaliosta. ♥
PoistaMoikka, sulla on niin helpot ohjeet blogissasi, että jopa minäkin olen innostunut leipomaan.Tiina
VastaaPoistaKiitos Tiina sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♥ Ohjeiden helppous ja kuvasarjat auttavat monia leipomisessa ja mukavaa kuulla että se on innostanut myös sinua! ♥
PoistaHei, kuinka monta (laskiais)pullaa luulet tuosta gluteenittomasta pullataikinasta tulevan? :)
VastaaPoistaKiitti kommentistasi! ♥ Eipä ole koskaan tullut laskettua, mutta kyllä tuosta kilon taikinasta, riippuen tietysti kuinka suuri leivot tulee noin 30 kpl. :) Täytyypäs oikein laskea kun teen laskiaispullia tulevalla viikolla paljon tuosta taikina määrästä tulee. :)
PoistaKiitos tiedosta! :)
VastaaPoistaOle hyvä Venla! :)
PoistaHei, minkä verran taikinaa sinulla on mennyt pellille tehtyyn piirakkapohjaan? Tuleeko tuosta puolen litran taikinasta kaksi pellillistä? Kiitos!
VastaaPoistaMoi Sandra ja anteeksi myöhäinen vastaus! ♥ Puolet tuosta annoksesta eli 2,5 dl maitoa jne. yhteen pellilliseen. :) Puolen litran taikinasta taas saa kaksi pellillistä piirakkaa. :)
PoistaKookospullat =P,,,,
VastaaPoistaKookospullat ovat vaan niin hyviä, kuten kookos pikkuleivätkin njam! :) ♥
PoistaUpeita leivonnaisia!
VastaaPoistaTuhannet kiitokset! ♥
PoistaTosi hyvän näköisiä leivonnaisia, mun on miniä ja isä GL, noita voisilmäpullia kokeilen seuraavaksi
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Minna-Liisa! ♥ Voisilmäpullat ovat helppoja leipoa ja hyvän makuisia. :)
PoistaAlanpa leipoon ohjeellasi,kiitos��
VastaaPoistaMukavaa kuulla ja hauskaa pullan leipomis päivää! ♥
PoistaMiehelläni keliakia (3V)innostuin ohjeistasi jotka ovat selkeitä.
VastaaPoistaYleensä hän ostaa leipomosta itselleen sämpylät/piirakat ja tilaa kukkoja, en ole opetellut leipomaan, kun koen että se on haasteellista
glut jauhoista. Mutta ehdottomsti laitan hänelle pullapuolta ajatellen ensi kesääkin kun hänelle tulee 60v ja suvussa on muitakin
gluteenittomia. kiitos sinulle näitä ohjeita tarvitaan!
Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista! ♥ Gluteeniton leivonta ei ole niin vaikee kuin sitä moni luulee! :) Kun seuraa tarkoin ohjeitani niin ei voi epä onnistua ja mikäs sen ihanampaa on kuin juhlissa tuore itse leivotu pulla ym. glut. leivonnaiset! ♥
PoistaMoi, sulla on monellaasia ohjeita ja varmaan tuloo kokeeltua jotaki. Ookko tehny pullapitkoja?
VastaaPoistaKiitti kommentistasi! ♥ Olen tehnyt myös pullapitkoja ja onnistuu jos taikina ei ole liian pehmoista. Täytyykin seuraavan kerran tehdä pitkoja pullataikinasta ja laittaa kuvia tänne...
PoistaHeippa. Kohotatko siis pullat vain kerran? vai ensin taikinan ja sitten vielä pullat? :) Mulla pitää olla gluteeniton, maidoton ja ilman valkoista sokeria, mutta onnistunee gheellä, manteli/kauramaidolla ja kookossokerillakin. ainakin täytyy testata. maria
VastaaPoistaHei ja kiitti kommentistasi! ♡ Gluteenittomat leivonnaiset kohotetaan vaan kerran eli valmiina leivonnnaisina vasta. :) Voit tehdä taikinan kaura, riisimaitoon tai veteen ja sokerin vaihtaa mieleiseksi. :)
PoistaHei, Kaikki leipurit
VastaaPoistaTiesittehän,että keliakian lisäksi on vehnäallergia ja se vasta onkin rasittavaa. Tämä pullaohjeen jauho kun sisältää vehnätärkkelystä, jota vehnäallergikko ei voi syödä. Tarkkana saan olla kutsuilla ja kahviloissa, kun minulle tarjotaan, hyvää tietysti tarkoittaen, näitä gluteiinittomia tuotteita. T. Hilkka
Kiitos kommentistasi Hilkka! ♡ Tämän pullaohjeen jauhoseos EI sisällä venhäntärkkelystä! :)
Poista
VastaaPoistaOlet kyllä laittanut Ihania gluteenittomia pullia.Nyt täytyy heti alkaa kokeilemaan,ennenkuin saan synttärivieraita.Miehen pitää nyt kokeilla guteenitonta ruokavalio,koska on niin paljon ongelmia vatsan kanssa.Kiitos paljon ohjeista!!t.Elina
Kiitos kommentista Elina ja oleppa hyvä! ♡ Monesti juuri gluteeniton ruokavalio auttaa vatsavaivoissa ellei mitään syytä löydy ja vatsa on kipeä aina. Toivottavasti pullat maistuvat miehellesi...
PoistaOlen jättänyt vehnäjauhopullista munan pois, jolloin olen saanut niistä pehmeämpiä. Kuinka suuri merkitys munalla on näihin gluteenittomiin pulliin? Onko vaikutusta koostumukseen jos jättää pois? Vaikuttaako esim. sitkoon?
VastaaPoistaKiitos kommentista! ♡ Gluteenittomassa taikinassa ei kananmunien pois jättäminen vaikuta kovin paljon koostumukseen. Kananmunat tuovat sitä tiettyä kuohkeutta taikinaan. Sitkoon ei ole vaikutusta.
PoistaTää ohje on ihan maailman paras gluteeniton pullataikina! Oon kokeillu vaikka millaisia pullataikinoita mut tää se vasta on jotain. Muhkeat pullat ilman outoa suutuntumaa, ja näistä onnistui myös uppopaistamalla vappumunkit! Oot ihan huippu, kiitos! <3
VastaaPoista