lauantai 23. helmikuuta 2013

Italialainen vuokaleipä


4 dl vettä
50 g tuoretta hiivaa
½ tl suolaa
½ tl basilikaa
½ dl oliiviöljyä
½ -1 dl mustia kivettömiä oliiveja siivuina
1 dl aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita
8 dl semperin fin mixin gluteenitonta hienoa jauhoseosta

Voitele pitkulainen leipävuoka ja jauhota se.
Murenna hiiva yleiskoneen tai monitoimikoneen kulhon pohjalle.
Kaada kädenlämpöinen vesi päälle ja sekoita hyvin.
Lisää suola, basilika ja oliiviöljy.
Lisää hyvin vatkaten ensin 5 dl jauhoja ja kun taikina on tasaista lisää joukkon oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit.
Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa sen verran että taikina irtoaa kulhon reunoista ja on tasaisen pehmeää.
Kaada taikina leipävuokaan ja tasoita pinta.
Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 30 minuuttia.
Pistele haarukalla leivän pinta ja paista 250 asteisessa uunissa noin 25-30 min.
Tälläistä leipää olen suunitellut ja haaveillut tekeväni siitä asti kun keliakia mulla todettiin ja nyt sen vihdoinkin toteutin.
Olen varma ettei netistäkään vastaavaa leivän ohjetta löydy!
Erittäin hyvä/maukas leipä joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin!
Tämän leipä on ihanan kostea, pehmeä ja maukas!
Rakenne on myös tosi hyvä ja leipää on helppo käsitellä ja leikata.
Siivuina kätevä pakastaa, mutta säilyy myös oikein hyvin jääkaappi lämpötilassa.
Tästä taikinasta saa todella hyvät sämpylät, pyöreän tai pitkulaisen leivän.   
                                                                    

  

Valmis taikina on tämän näköistä.

Leipätaikina vuuassa.
                                      
Tässä näette hyvin kohonneen leivän. Pistelin haarukalla pinnan ennen uuniin laittoa.

Tämän näköinen leipä on pohjasta.

ja päältä...

Tein taikinaa kaksinkertaisen annoksen josta leivoin puolet sämpylöiksi.  Otin lusikalla kokkareita pellille ja kohotin ne  hyvin. Sama paistolämpötila mut aika hieman pienempi..


Sämpylöistä tuli tosi kuohkeita ja hyvän makuisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...