Nämä
sämpylät syntyivät hetken ideasta eli sitä mitä kaapista löytyi ja
myönnän etten ollut aiksemmin käyttänyt Teff jauhoja enkä niiden
jauhoseoksia joita minulla on monta pussia kun kerran voitin yhdessä
glut. kilpailussa niitä.
Ikäni
olen leiponut mutta nyt vasta testasin teff jauhoja ja sämpylöistä
tulikin pehmeitä/kuohkeita ja juusto antoi niille hyvän maun.
Seuraavan kerran voitelen sämpylöiden pinnat vedellä ja laitan niiden päällekkin juustoraastetta.
Seuraavan kerran voitelen sämpylöiden pinnat vedellä ja laitan niiden päällekkin juustoraastetta.
Teff Fibra-jauhoseos
Teff
on mm. Etiopiassa ja Eritreassa kasvava hirssinsukuinen ruohokasvi,
jonka siemenistä Teff-jauho jauhetaan. Teffin siemenet ovat hyvin
pieniä. Niitä on mahdotonta kuoria, joten jauhot ovat aina
täysjyväjauhoja. Teff on ravintoarvoltaan erinomainen, siinä on paljon
proteiinia, rautaa ja kuitua. Lisäksi se sisältää aminohappoja,
erityisesti lysiiniä. Teff-jauho on gluteenitonta ja kuitupitoista, ja
se sopii hyvin kaikenlaiseen leivontaan ja ruuanlaittoon. Etiopiassa
Teff-jauhoista tehdään injera-leipää, joka on siellä perusruokaa.
Ainekset:
täysjyväriisijauho,
tattarijauho, maissijauho, sokerijuurikaskuitu, Teff-jauho,
psylliuminkuori, perunatärkkelys, sakeuttamisaineet (tarakumi,
johanneksenleipäpuujauhe, ksantaanikumi)
Kaurajuustosämpylät (20 kpl)
2 dl glut. puhtaita kaurahiutaleita
1 dl juustoraastetta
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
5 dl 40 asteista vettä
4 dl teff fibra jauhoseosta
2 rkl margariini sulaa
Sekoita kaurahiutaleet, juustoraaste, kuivahiiva ja suola esim. monitoimikoneen tai yleiskoneen kulhossa.
Lisää joukkoon vesi ja sekoita.
Lisää vähitellen jauhoja ja margariini sulaa koko ajan taikinaa vaivaten.
Anna koneen vaivata taikinaa noin 5 min.
Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille kahden ruokalusikan avulla soikeita tai pyöreitä taikina kökköjä.
Kohota 45 min.
Paista 250 asteisessa uunin lämmössä noin. 15 min.
Vinkki: Jos et voi käyttää puhdasta kauraa voit kaurahiutaleiden tilalle laittaa jauhoja hieman enempi. (Muukin jauho toki käy kuin teff jauhoseos)
Tein taikinasta tarkoituksella pehmeän löysähköä että sain sämpylöistä kuohkeita ja hyvänmakuisia.
Kaurajuustosämpylät (20 kpl)
2 dl glut. puhtaita kaurahiutaleita
1 dl juustoraastetta
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
5 dl 40 asteista vettä
4 dl teff fibra jauhoseosta
2 rkl margariini sulaa
Sekoita kaurahiutaleet, juustoraaste, kuivahiiva ja suola esim. monitoimikoneen tai yleiskoneen kulhossa.
Lisää joukkoon vesi ja sekoita.
Lisää vähitellen jauhoja ja margariini sulaa koko ajan taikinaa vaivaten.
Anna koneen vaivata taikinaa noin 5 min.
Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille kahden ruokalusikan avulla soikeita tai pyöreitä taikina kökköjä.
Kohota 45 min.
Paista 250 asteisessa uunin lämmössä noin. 15 min.
Vinkki: Jos et voi käyttää puhdasta kauraa voit kaurahiutaleiden tilalle laittaa jauhoja hieman enempi. (Muukin jauho toki käy kuin teff jauhoseos)
Tein taikinasta tarkoituksella pehmeän löysähköä että sain sämpylöistä kuohkeita ja hyvänmakuisia.
täytyypä joskus testata. Voisko nuo kaurahiutalet korvata jollain? esim. siemenillä?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ♥ Tottahan toki voi, mutta täytyy ottaa se huomioon että siemenet turpoo taikinassa, joten jauhoja täytyy laittaa hieman vähemmän. :) Gluteenittomat kaurahiutaleet voi myös korvata erilaisilla jauhoseoksilla esim. Semperin karkealla jauhoseoksella, hienolla tai muulla vastaavalla. :)
Poista