torstai 14. elokuuta 2014

Gluteeniton Vaalea vuokaleipä


 
  
Olen nyt jonkin aikaa miettinyt ja ideoinut mistä jauhoista tekisin sellaisen jauho sekoituksen että siitä saisin täydellisen vaaalean vuokaleivän ja tänään sen sain sitten toteutettua.
Leivän rakenne on nyt sellainen kun sen olla pitääkin ja maku täysin kohdallaan! :) 

Vinkki:

Tämä leipä sopii hyvin myös voileipäkakkuihin, kolmioleipiin tai valmiiksi voileiviksi juhlapöytään.

Ohje
5 dl käden lämpöistä vettä (37 °C )
50 g tuoretta hiivaaa
2 tl psylliumia
1 tl ksantaania
1 ½ tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl tattarijauhoa
4 dl tummaa täysjyvä riisijauhoa tai vaaleata
1 dl perunajauhoa
3 dl maissijauhoa
2 rkl voi tai margariini sulaa

Sekoita murennettu hiivaa ja psyllium kädenlämpöiseen veteen.
Anna psylliumin turvota hetken.
Lisää suola, sokeri ja voisula.
Sekoita kaikki jauhot sekaisin erillisessä astiassa ja lisää jauhojen joukkoon ksantaani.

(Jauhot voit myös lisätä luetellussa  järjestyksessä ja laittaa ksantaanin tattarijauhojen jälkeen.)
Lisää jauhoseos vähitellen taikinaan koko ajan sekoittaen ja lopuksi hyvin vaivaten.
Taikina saa olla pehmoista ja hyvin vaivattua.
(Itse teen yleiskoneella taikinan.)
Voitele 1 ½ litran leipävuoka ja laita taikina siihen.
Tasoita pinta ja anna kohota leivinliinan alla lämpimässä/vedottomassa paikassa noin. 25-30 min.
Paista 250 °C uunissa 30 min. 

Leivästä tulee rapea pintainen ja sisältä erittäin kuohkea ja maukas.
Tämä leipää sopii oikein hyvin voileipäkakkuihin, kerrosleipiin, kolmioleipiin, ruokaleiväksi, eväsretkille ja juhlapöytään vaaleaksi leiväksi.










6 kommenttia:

  1. Ensimmäinen kommentti näköjään meni bittiavaruuteen, koitetaan siis uudemman kerran.
    Sain juuri uunista ulos ohjeen leivän, ja tuoksu on taivaallinen! Ihan ongelmitta ei tämä leivontakerta kuitenkaan sujunut, ja kysynkin nyt josko tiedät oliko vika siinä että turvotin psylliumin ensin kunnolla desissä vettä, ennen kuin lisäsin sen vispaten lämpimään veteen ja sitten hiivan perään.
    Eli taikina nousi niin hyvin, että siitä päätyi useampi ruokalusikallinen uunin pohjalle. (Nostatan yleensä taikinat kylmässä uunissa, se on helpoin vedoton paikka meillä.) Johtuiko liian reipas nouseminen siitä että psyllium ehti imeä itseensä suuremman osan nestettä kuin oli tarkoitus?
    Sain siis vielä toisenkin minileivän kun kaavin ylimenneet uunista ja vuoan reunoilta. Minileipää ehdin jo maistaa, sillä sitä en anna perheen keliaakikolle kun kerran kävi jo uunin pohjan kautta.
    Käytin paistamiseen 1,5 litran kertakäyttöistä alumiinivuokaa. Nyt taidan käydä ostamassa ihan oikean leipävuoan ja varmuuden vuoksi 2 litraisen. :)
    Maku leivässä on erinomainen, tätä tehdään varmasti vielä monta kertaa uudestaankin! Kiitos ohjeesta. Ja jos keksit mikä meni vikaan, niin kerro ihmeessä. Käytin muuten tattarin sijaan kaurajauhoa, siitä eilen Facen Jauhopeukaloissa kyselinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Siru! ♥ Minä luulen että juuri tuon psylliumin turvottaminen erikseen on ollut syy että leipä on liikaa kohonnut, ja tietysti se että se on valunnut uunipohjalle voi myös johtua siitä jauhon vaihdostakin. En muistanut sanoa että kaurajauho ei turpoa taikinassa niin kuin tattarijauho tekee, joten sitä täytyy varmaan hiukan enempi laittaa ettei taikina ole liian pehmeää ja liika kohotuskin tekee toki tuota että se tulee vuuan yli. Laitappa seuraavalla kerralla ensin hiiva ja sitten psyllium ja sekoita ne heti kunnolla ja heti kohta muut aineet, niin pitäis onnistua. :)

      Poista
  2. Voi, kun löysin ihan mahtavan blogin! Olen tässä kesän aikana "joutunut" gluteenittomalle...Ja tämä blogi näytti heti niin hyvälle, että oli kahlattava koko blogi läpi! Kahta ohjeista ehdin jo kokeillakin tänään... Itselleni siis ensimmäiset glut.leivonnat! Laitoin omaan blogiin lukulistalle! :-) Kiitos mahtavasta blogista ja ohjeista!
    t.Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju kommentistasi joka lämmitti sydäntä! <3 Gluteeniton leivonta ei ole niin kinkkistä kuin moni luulee. Tosin on siinä omat niksinsä. :) On mukavaa kuulla että olet löytänyt blogini ja liittänyt tämän oman blogisi lukulistalle! ♥

      Poista
  3. Hyvä leipä tuli! Niin onnistunut teos, että päätyi omaankin reseptiarkistoon. Käy kurkkaan joskus, jos vaikka satut löytään jotain uutta kokeiltavaa itsellesi: http://jainenkapy.blogspot.fi/ Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi joka lämmitti sydäntäni! ♥ Täytyykin heti tänään tulla blogiasi lukemaan, sillä ainahan me bloggaajat saadaan toisten blogeista uusia ideoita ja kokeilun arvoisia reseptejä! ♥

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...