Olin pääsiäisenä lomailemassa tyttäreni perheen luona jossa oli Iloleipureiden Vohvelimuotit.
Tytär kertoi kuinka rapeita ja maukkaita vohveleita niillä saa uunissa, ja kuinka kätevää se paistaminen on, kun ei tarvitse seisoa vohveliraudan ääressä ja käryytellä niitä siinä.
Tytär oli ostanut nuo muotit minulle ennakkoon äitienpäivä lahjaksi! ♥
Tytär oli tehnyt tällä ohjeella Belgialaiset vohvelit mutta pienentänyt sokerin määrää.
Tässä ohjeessa vatkataan valkuaiset erikseen kovaksi vaahdoksi ja taikinasta tulee tulee rapeat vohvelit.
Itse testasin Kermaruusun sivulla olevalla
ohjeella Uunivohveleita jolla tuli maukkaat ja rapeat vohvelit kun
gluteenitonta jauhoseosta muisti laittaa enempi kuin normi jauhoja.
Ensimmäiset gluteenittomat testivohvelit tein tyttäreni luona ja ne onnistuivat kun hiukan muokkailin ohjetta.
Söimme lasten kanssa suurella mielihalulla erilaisten hillojen ja kermavaahdon kera näitä vohveleita.
Toden totta vohvelit olivat rapeita ja todella maukkaita!
Kun pääsin kotiin uusien muottien kera oli pakko testata eri ohjeita ja kasata niistä oma toimiva gluteeniton resepti.
Belgialaiset
vohvelit eroavat tavallisista vohveleista muodoltaan ja taikinassa
käytetään leivinjauhetta, jotta vohvelit kohoavat.
Tällä ohjeella saat noin. 20 kpl vohveleita.
Tällä ohjeella saat noin. 20 kpl vohveleita.
Ohje:
100g voita
4 dl maitoa
3 kananmunaa
5 dl semperin finmixin hienoa jauhoseosta
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
Ota uuniritilä pois uunista ja laita kaksi silikonista vohvelimuottia ritilälle, kuumenna uuni 220 asteeseen.
Sulata voi kattilassa liedellä tai mikron kestävässä astiassa mikrossa.
Vatkaa kulhossa kananmunien rakenne rikki.
Lisää joukkoon maito, sokeri, suola ja vanilliinisokeri.
Yhdistä gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe, ja sekoita muihin aineksiin sähkövatkainta tai kierrevispilää käyttäen.
Lisää lopuksi voisula ja sekoita se hyvin taikinaan.
Täytä muotit taikinalla.
Paista uunin alatasolla n. 12–15 minuuttia.
Kumoa vohvelit muoteistaan leivinpaperoidulle uunipellille kuviopuoli ylöspäin ja jatka paistamista 4-5 min. (varo, muotit ovat kuumat!) ja paista niihin vielä kullanruskea pinta uunin keskitasolla, n. 5 minuutin ajan.
Tarjoile vohvelit esim. erilaisten hillojen, marjojen, kinuskikastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kera.
Vinkkejä:
Jos
sainulla on kaatonokalla oleva muovikulho se on paras tähän
tarkoitukseen koska siitä saa suoraan kaadettua taikinaa muotteihin.
Jos vohveleita jää säilytä ne kannellisessa rasiassa tai laita tarjoilulautanen muovipussin sisään ja jääkaappiin.
Jos sinulle on erikseen leivänpaahdin gluteenittomille tuotteille paahda vohvelit siinä, sillä silloin se rapeus säilyy vohveleissa.
Itse tein juuri niin että paahdoin vohvelit paahtimessa ja ne olivat kuin juuri uunista otetut rapeat kuumat vohvelit.
Jos sinulle on erikseen leivänpaahdin gluteenittomille tuotteille paahda vohvelit siinä, sillä silloin se rapeus säilyy vohveleissa.
Itse tein juuri niin että paahdoin vohvelit paahtimessa ja ne olivat kuin juuri uunista otetut rapeat kuumat vohvelit.
Kaatonokallisesta kulhosta on helppo kaataa taikinaa muotteihin.
Kun otin käyttöön uudet muotit pesin muotit pelkällä lämpöisellä vedellä hyvin, jonka jälkeen ne kuivasin ja voitelin.
Toisella käyttökerralla ei tarvinnut enää voidella muotteja eikä taikina tarttunut muotteihin.
Enkä voitele jatkossakaan sillä taikinassahan on voisulaa, ja muotit ovat erittäin hyviä joten niihin ei tartu vohvelitaikina.
Vohvelitakina muoteissa menossa uuniin.
Vohvelitakina kypsymässä uunin alatasolla.
Valmiit
kypsät vohvelit jotka kumotaan leivinpaperoidulle pellille kuviopuoli
ylöspäin ja jatketaan paistamista uunin keskitasolla noin. 5-
minuuttia.
Uunivohvelit ovat siitä hyviä että niitä voi syödä suoraan kädesta ja lapsetkin tykkää! ♥
Alakuvissa näette kun olen taikinan ohjeen puolittanut jolloin siitä tulee tasan 12 kpl Uunivohveleita.
Kyllä pitääkin kokeilla <3
VastaaPoistaKiitti kommentista Elisa Lpp! ♥ Suosittelen lämpöisesti kokeilemaan! ♥
PoistaPitää hakea myös nuo muotit ja heittää vihdoinkin tuo vohvelikone pois...😄
VastaaPoistaMuistasin et noita oli myös joskus Lidilin myymälässä
Kiitti kommentista Unknown! ♥ Itsekkin olen kuullut että niitä joskus on ollut myös Lidlissä myynnissä. Juu en mäkään enää vohvelirautaa meinaa käyttää vaan lahjoitan sen jollekkin sitä tarvitsevalle pois. :)
PoistaTupperwarella on kyllä ihan parhaat vohvelimuotit. :) Käy myös pakkaseen, voi tehdä myös suklaata ja jäädykkeitä. :)
VastaaPoistaKiitti kommentista! ♥ Olen kanssa kuullut että Tupperwarella on hyvät vohvelumuotit. Hieno juttu kun ovat noin monipuoliset että voi tehdä myös jäädykkeitä niissä! :) Itselläni on kaikkea muuta Tubberilta mut ei noita muotteja. :)
PoistaHyviltä näyttää! Mitä luulet, pystyisiköhän näitä tekemään ilman kananmunia... En niitä allergian takia voi käyttää. Voisikohan ne jättää vain pois tai korvata jollain? Onko sinulla kokemusta gluteenittomasta leivonnasta ilman kananmunia?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ♥ Jonkin verran olen leiponut esim. pullaa ja makeita piirakoita ilman kananmunia ja onnistunut siinä hyvin. Kananmunahan on sitova aineosa tuossa reseptissä joten voit laittaa sen tilalle esim. soseutettua banaania tai jauhoja lisäät sen verran enempi että taikinasta tulee paksuhkoa ja turvota vielä taikinaa puolituntia. Kananmunan korvikettakin löytyy erikois kaupoista, mutta edullisimmin korvaat ne edellä mainituilla aineosilla. :)
PoistaMaukkaita olivat tuolla ohjeella, käytin vaan jauhona Virtasalmen pullajauhoa, hieman paksumpi taikina tuli. Tosi näppärä tuo muotti, ostin Citymarketin poistosta 5€. Meidän keliaakikkopoika oli tyytyväinen kun herkut oli sellasia mitä hänkin voi käyttää kysymättä, samoten mamma.
VastaaPoistaHei Helena ja kiitos kommentistasi! ♡ Virtasalmen pullajuhot on hyviä mutta ne turpoavat aika paljon joten niitä täytyy laittaa vähemmän ettei tule niin paksua taikinaa. Mä ostin kanssa Citymarketin poistosta kaikille kavereillekkin noita vohvelimuotteja 5€/kpl. :) Mukavaa että keliaakikkopoika on ollut tyytyväinen! ♡
PoistaKiitos ohjeesta =) Laitoin 3dl tavallisia vehnäjauhoja ja se oli sopiva määrä =)
VastaaPoistaKiitos kommentista ja oleppa hyvä! ♡ Tuo määrää vehnäjauhoja on juuri sopiva määrä. :)
PoistaHyviltä näyttävät huomasin kuitenkin,että ohjeessa ei kuitenkaan lue milloin rasva lisätään.
VastaaPoistaMoi Aamu ja kiitti terävästä huomiostasi! ♡ Nyt se voisula on siellä ohjeessa oikein eli isää lopuksi voisula ja sekoita se hyvin taikinaan. :)
Poista