sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Gluteenittomat Tef-leivät






Taikinasta tulee: 

25 kpl piparileipäsiä, 1 iso reikäleipä ja 1 limppu
Tein tarkoituksella isomman taikinan kerralla ettei tarvitse joka viikko juurta ruokkia ja leipää paistaa
Onneksi pakastimet on keksitty! ;) 
Ohjeen voit toki puolittaakkin. 

 
Ohje:  

Illalla

2 dl leipäjuurta jonka ohjeen löydät hapanjuuri tef-jauhoista tästä linkistä
9 dl kädenlämpöistä vettä
1 l viljatuotteen tef jauhoja

Aamulla

5 dl kädenlämpöistä vettä
(50 g tuoretta hiivaa)
3 tl suolaa
1 rkl ksantaania
5 dl viljatuotteen tummaa jauhoseosta

 
Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva ja anna se liota.
Käytin tuoretta hiivaa sen takia että saan paremmin kohomaan reikäleivän ja piparileipäset.
Hiiva ei ole välttämätön taikinassa jos teet esim. limppuja tai vuokaleipää mutta muista silloin pidempi kohotus aika! 
Lisää taikinaan suola ja vesi johon on liotettu hiiva.
Lisää ksantaani jauhojen joukkoon ja lisää vähitellen jauhoja koko ajan alustaen taikinaa joko yleiskoneella tai käsin noin 3-4 min.
Kohota taikinaa tunnin verran.
Taikina on pehmoista tarkoituksella että siitä leivottavat leivät ovat pehmoisia sisältä ja rapeita päältä.
Leivo tummassa jauhoseoksessa leivinalustalla limppuja, reikäleipiä, vuokaleipää, leipäsiä ym.
Kohota lämpöisessä paikassa noin. 1,5 tuntia ja paista 225 asteisessa uuninlämmössä kunnes leivät ovat kauniin ruskeita päältä ja pohjat kopisevat tyhjyttään.
Paista limput 225 asteisessa uuninlämmössä 45-50 min. 

Vinkki:

Ajattelin lapsia ja tein isolla piparimuotilla piparileipäsiä. 
Kaaviloin taikinan ja otin muotilla leipäsiä jotka kohotin hyvin ja paistoin.
Nämä ovat lapsiperheiden suosikkeja kun lapsetkin voivat näitä leipoa vanhempein avustuksella! ♥


Empä ole aikaisemmin onnistunut leivän maussa näin täydellisesti ja se juju piilee hyvässä taikina juuressa jonka tein Tef-jauhoihin. ♥ 
Tämä leipää vastaa nyt sitä äidin paistamaa (ruisleipää). ♥ 





























6 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä!���� mää en vielä oikein ymmärrä, että missä vaiheessa otetaan juuri seuraavaa kertaa varten vai ruokitaanko sitä vanhaa juurta aina purkissa ja se siten kasvaa? Ennen leivoin normi ruisleipää pakastamalla ja hapatin juurta monta päivää etukäteen. Tarviiko gluteenittoman leipäjuuten kanssa toimia samoin? Oletko tehnyt vaaleaa leipää juurella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! ♥ Silloin kun olet tehnyt leipätaikinan illalla ja aamulla lisäät siihen jauhoja lisää ym. niin ota silloin juurta vähintään desin verran talteen joko purkkiin joka säilyy ruokkimattakin jääkaapissa viikon verran ja jota voit sen jälkeen ruokkia pari-kolme kertaa ja leipoa taas leipää. Jos taas et reilun viikon sisällä leivo juuresta leipää niin juuren voi joko pakastaa rasiassa tai kuivattaa sen tarjottimen päällä kuivaksi ja sitten käyttää sitä kun tarvitset! Tähän pätee lähes samat asiat kuin ruisleivän juureenkin! ;) Itsekkin koko elämämi paistanut ruisleipää ennen kuin keliakia puhkesi. :) Olen tehnyt juureen myös vaaaleaa leipää ja ohje löytyy blogistani eli täältä http://vesiperhonen.blogspot.fi/2016/01/vaalea-leipa-juuri.html

      Poista
    2. Hei. Teff-hapanjuuren ohjetta ei enää vissiin löydy blogista. Saisiko mitenkään ohjetta? Kiitos!

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi Kirsi! ♡ Hapanjuuren ohje löytyy siitä leivän ohjeestä eli siinä on himmennettynä se teksti josta pääsee juuren ohjeeseen ja sitten toinen reitti on se aiheittain ja sen alapuolella Taikinajuuret eli sieltäkin se löytyy. :) Mut laitan tähän sinulle vielä linkin varoilta. https://vesiperhonen.blogspot.fi/2016/09/gluteeniton-hapanjuuri-viljatuotteen.html :)

      Poista
  2. Hei, kiitos ohjeista! Onnistuuko ilman ksantaania? Kaapista löytyy psylliumia ja sokerijuurikaskuitua, mutta ei ksantaania. Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja kiitos kommentistasi! ♡ Onnistuu ilman kumpaakin eli ei ole pakko laittaa ksantaania eikä psylliumiakaan sen tilalle! ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...