Päivitin mämmin ohjeen ja tein muutoksia viime vuotiseen ohjeeseen ja nyt on maku ja rakenne kohdallaan! ;)
Annoksesta tulee esim. 2 kpl 1,5 litran ja 2 kpl 0,5 litran foliovuuallista mämmiä.
Tosin en laittanut ihan täyteen noita vuokia.
Ohje:
250 g perunaa (3 keskikokoista)
1 1/2 l vettä
200 g tattarijauhoa
200 g kivettömiä luumuja
3 dl tummaa siirappia
1 dl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl suolaa
1-1 1/2 rkl pomeranssinkuorta
300 g luumusosetta
6 dl vettä
Kiehauta 1 1/2 l vettä ja lisää 200g kivettömiä luumuja joukkoon.
Kun luumut ovat pehmeitä soseuta ne.
Ota luumujen keitinlientä talteen.
Keitä ja soseuta perunat.
Sekoita muut ainekset joukkoon.
Lisää luumujen keitinliemi ja 6 dl vettä joukkoon, jotta saat löysää massaa, sillä tattarijauhot turpoaa kypsyessään.
Sekoita hyvin kaikki aineet sekaisin vispilällä ja anna imeltyä yön yli huoneen lämmössä kansi päällä. Kaada seuraavana päivänä seos uunivuokiin.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia.
Peitä vuoat foliolla ja anna jälkikypsyä vielä puolisen tuntia uunissa jonka jälkeen laita kannet päälle ja jatka mämmin imeltymistä huoneen lämmössä 1-2 vrk.
Kun laitat kannet mämmivuokien päälle niin mämmiin ei tule paksua kovaa kuorta ja mämmi on ihanan pehmeää.
Mämmi sopii hyvin pakastettavaksi, joten mämmin voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.
Tätä kokeilin reseptilläsi viime vuonna ja olin tosi tyytyväinen kyllä jo silloin makuun ja koostumukseen!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla että olet ollut makuun ja koostumukseen tyytyväinen! ♥ Viimevuotinenkin ohje löytyy blogistani kun hakusanaksi laittaa mämmi. :)
PoistaHyvää pääsiäistä :) Hyvältä näyttää mämmisi - täytyy tätä kokeilla kun itselleni teen seuraavan satsin -Lapsille tein miedon makuista mämmiä, jota voisi ehkä tuttavallisesti kutsua luumu-tattariuunipuuroksi mämmin rakenteella ;) Katosi kuitenkin koko vuuallinen alta tunnissa, eli ilmeisesti kelpasi.. itse kaipaan juurikin vahvan makuista mämmiä..
VastaaPoistaKiitos kuin myös sinun perheellesi hyvää Pääsiäistä! ♥ Mukava kun lapsilla on ollu ihan oma pääsiäis mämmi ja ovat tykänneet siitä. ♥ Meidän makuun on sitten ihan oma mämmi.;)
PoistaOtin ohjeen ja aion kokeilla! Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaOleppa hyvä Sirpa! ♥
PoistaTätä pitää nyt kokeilla.. ohje otettu talteen :) Ystävättäreni oli tehnyt ja kehui kovasti :)
VastaaPoistaT. Mervi
Mukavaa kuulla positiivistä palautetta Mervi! ♥
PoistaHei, kokeilin tätä nyt maanantaina. Olin tosi epävarma, kun ohjeessa luki, että luumusosetta 300g, ja reseptin alussa luumuja 200g, että tuleeko siihen sekä, että?? Laitoin sitten 200g kuivattuja luumuja jotka keittelin. Ja vielä luumumarmeladia sen 300g. Olikohan ihan oikein??
VastaaPoistaJa luki, että luumujenkeitinvettä. Noh, en uskaltanut laittaa enempi kuin 5dl, kun oli tekovaiheessa tosi löysää, tai juoksevaa. Pelkäsin, että epäonnistuu kun ei aiempaa kokemusta. Ja tuli vähän leikattavaa mämmiä, heh. Ja aika luumuinen maku. Hmmmmm. Noh. Maistoin huoneenlämpöistä. Mahtaisiko maku muuttua kylmässä. Tässä pohdin, kun tuli niin paljon, että kehtaisiko viedä myös äidille ja anopille. Hyvää pääsiäistä kaikille.
Hei Mari ja kiitos kommentistasi! ♡ Kyllä siihen tulee sekä että eli 200 g luumuja keitetään kuten ohjeessa lukee. Ihan oikein olet noudattanut ohjetta ja tehnyt kaiken oikein! :) Sen takia tuon mämmiseoksen pitää olla löysää kuin vesi kosk jauho turvottaa sitä niin paljon ja silloin siitä tulee muuten leikattavaa eli ihan ohjeen mukaan nestettä! ;) Kylmässä se voi tekeytyä vaikka viikon ja maku senkun paranee! :) Todellakin kehtaat viedä äidille ja anopille! ♡ Mukavaa pääsiäistä teille kaikille! ♡
PoistaMinä myös hieman hämmentynyt. Tarkoitatko että tulee 200g luumuja + 300g luumusosetta? Eli yhteensä 500g luumua?
VastaaPoistaKiitti kommentistasi! ♡ Juuri noin eli keitetään 200g luumuja ja sitten lisätään vielä luumusosetta 300g yht. 500 g luumua soseena. Kuten ohjeessa sanotaan. Mä voin korjata tuota ohjetta vieläkin selvemmäksi.
PoistaMoi ja kiitos ohjeesta! Ostin jotenkin automaattisesti tätä varten kuivattuja luumuja, mutta tuossahan ei missään vaiheessa sanota kuivatuista mitään. Eli luumuhan kai lähtökohtaisesti tarkoittaa tuoretta hevi-osaston edustajaa..? Mutta kumpia tässä sitten lopulta on tarkoitus käyttää? :)
VastaaPoistaMoi Sonja ja kiitos kommentista! ❤ Kyllä se tarkoittaa kuivattuja kivettömiä luumuja eikä heviosastolta ostettuja tuoreita sillä niistä ei tule hyvää mämmiä. �� Mä voin kirjoittaa vielä ohjeeseen sen että kuivattuja luumuja! ��
PoistaHei, minun oli myös pakko kokeilla ohjetta, mutta vaikka kattilassa seos oli löysää, niin nyt valmiina on kovaa ja itse laitoin pomeranssijauhetta, niin tuli ehkä vähän liikaa.
VastaaPoistaOn kyllä ollut vasta vuorokauden imeltymässä, jos maku vielä muuttuu, ei ole mielestäni kuitenkaan kovin makeaa.
Hei ja kiitos kommentista Tuija! ❤ Pomeranssijauheen kanssa täytyy olla tosi varovainen ettei se maistu mämmin läpi! Mämmimassan tulee myös olla todella löysää kuin vesi kun jauhot turpoaa. ��
PoistaKokeiltiin tyttären kanssa viime pääsiäisenä ja hyvää tuli. Ollaan oltu kovia mämmin ystäviä molemmat. Mytta nyt on kummalakin keliakia. Toivottiin hartaasti, että löytyisi hyvä korvaava resepti. Tämä oli. :) Niin että vapise Mietaa. Ensi päsiäisenä voidaan ottaa kisaa (syötiin mekin viime pääsiäisenä jo 17 rovetta).
VastaaPoistaHei ja kiitos ihanasta kommentistasi ja niin hauskasta! ♡ Mukava kuulla että mämmi on maistunut hyvälle! :) Minä olen myös lapsesta asti syönyt mämmiä ja syön edelleen. Oho oikein 17 rovetta se on jo suuri saavutus joten onnea! ♡
PoistaMitä suosittelisit laittamaan hunajan tilalle? Olen allerginen hunajalle ja haluaisin kokeilla ohjettasi
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ♡ Hunajan tilalle voit laittaa esim. hienoa sokeria saman määrän. :)
PoistaNyt tyhmä kyselee;
VastaaPoista"Kiehauta 1 1/2 l vettä ja lisää 200g kivettömiä luumuja joukkoon.
Kun luumut ovat pehmeitä soseuta ne."
siis keitetäänkö noita luumuja vielä vai vaan liotetaan kiehautetussa vedessä?
”Ota luumujen keitinlientä talteen.
…..
Lisää luumujen keitinliemi ja 6 dl vettä joukkoon, ....”
Vettä tulee siis yhteensä se mitä tuosta 1,5 litrasta on jäljellä luumujen liotuksen jälkeen + vielä 6dl eli yhteensä 2,1 litraako?
Tessu, joka ei ole ikinä ennen tehnyt mämmiä…..
Kiitti kommentistasi Therezza! ♡ Vastaus tulee nyt myöhäsä kun en ole blogiini ehtinyt pitkään aikaan. Luumut keitetetään pehmeiksi kiehuvassa vedessä. Juu eli luumujen keitinvesi talteen ja sen lisäksi vielä 6 dl vettä. :)
PoistaKokeilin viime vuonna tätä ohjetta ja mieheni piti paljon, joten tilaukseen tuli tänäkin vuonna. Kiitos mieheni puolesta saa mämmiä mikä on hänen mielestään parempaa kun tavallinen.
VastaaPoistaKiitti kommentistasi Paula! ♡ Oleppa hyvä ja mukava kuulla että mämmi maistui miehellesi! ♡
PoistaNyt kokeilen eka kertaa, kaupan mämmin maku vähän järkyttävä. Imeltymässä tällä hetkellä kovin odotuksin.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ♡ Toivottavasti siitä on tullut hyvää! ;)
PoistaKatselin kaupassa gluteenittoman mämmin tuoteselostetta ja ihmettelin tuokkosen korkeaa hintaa. Onneksi löysin reseptisi ja päätin kokeilla. Maanantaina tein massan, tiistaina kypsensin ja torstaina noin puolentoista vuorokauden jatkoimeltymisen jälkeen vein kylmäkellariin. Maistettiin yhden vuoan kulmasta ja hyvältä maistui. Maut olivat jo nyt kohdallaan, mutta maku varmaan vielä paranee, kun mämmi saa tekeytyä kylmässä. Ajattelin tarjota tätä pääsiäisenä koko porukalle. Eiköhän tuo maistu muillekin kuin keliaakikolle.
VastaaPoistaHyvää Pääsiäistä.
Kiitti kommentistasi Tuikku! ♡ Toivottavasti mämmi on maistunut kaikille ja kiitos pääsiäisen toivotuksista. :)
PoistaKyllä tuli hyvää! Ei maltettu antaa edes kunnolla jäähtyä, kun jo maistettiin. Ensimmäinen annos jo loppui ja tänään tein lisää. Muistui mieleen äidin kotona tekemä, hyvin imellytetty mämmi.
VastaaPoistaKiitti kommentistasi! ♡ Ompas ihanaa kuulla että mämmi on maistunut hyvälle! :)
PoistaSamaa mietin, kuin joku muukin täälä...tuon veden suhteen ohje on epäselvä.
VastaaPoistaKiitti kommentistasi! ♡ Täytyy ensi vuotta silmällä pitäien muokata heti kun ehdin ohje vieläkin selvemmäksi. ;)
PoistaNo nyt odotellaan vuoden 2019 pääsiäistä ja aion kokeilla tätä ohjettasi.
VastaaPoistaAsun Ruotsissa ja olin viime vuonna niin innoissani kun ostin valmista gluteenitonta mämmiä Suomessa - mutta petyin makuun. /Leenu
Kiitti kommentistasi Leenu! ♡ Minä itse tykkään tästä mämmin mausta ja suosittelen sitä sinullekkin oikein lämpimästi. :)
PoistaKäytitkö luumusoseena jotain vauvan luumusosetta vai joulutorttuihin tarkoitettua luumumarmeladia? Ajattelin nyt kokeilla ekan kerran tällä reseptillä, kun vaikuttaa hyvältä.
VastaaPoistaHei Maibbi ja kiitos kommentistasi! ❤️ Käytin ihan luumumarmeladia jota jäi joulutortuista. Molemmat käyvät oikein hyvin!
PoistaHei. Onko perunalla väliä, pitääkö olla jauhoisia? Jälkikypsytys.. Siis sammutetaan uuni ja jätetään sinne? Kyselee Minna
VastaaPoistaHei minna ja kiitti kommentistasi! ❤️ Ei ole mutta hyvähän se olis jos se on jauhoista perunaa niin tulee tasaisempi muussi. Peitä vuoat foliolla ja anna jälkikypsyä vielä puolisen tuntia uunissa jonka jälkeen laita kannet päälle ja jatka mämmin imeltymistä huoneen lämmössä 1-2 vrk. Kopoion sen tuosta ohjeestani.
PoistaTattarimaltaalla saataisiin mallaspohja gluteenittomalle mämmille, mutta jostain syystä tattarimallasta ei mämmeihin hyväksytä. Jostain syystä kuitenkin tattarijauhot kelpaa ???.
VastaaPoistaPitää kyllä paikkansa että tattari ei sisällä imeltymisaktiivisuutta... Makeutetaanhan perusmämmikin siirapilla kun imeltyminen epäonnistuu, niin luulisi että siirappi kelpaisi myös gluteenittoman tattarimämmin makeuttamiseen - saataisiin ainakin mallaspohjaista gluteenitonta mämmiä.
Haluaisinkin tietää että miksi tattarimallas ei kelpaa gluteenittoman mämmin valmistamiseen. Mielestäni varsin erikoista, koska tattarijauho kuitenkin kelpaa.
Kiitti kommentistasi! ♡ Totta turiset mitä tulee gluteenittomaan mämmiin! 😊 Tattarimallastahan saisi tilaamalla mutta kun teen korkeintaan kerran vuodessa gluteenitonta mämmiä niin jätän tilaamatta ja testaamatta. 😊
PoistaJoku muu bloggaaja voisi toki testailla tattarimaltaan käyttöä mämmissä. Jopa minäkin tekisin sitten sellaisella ohjeella mämmmiä jossa olisi kunnon mallaspohjaan tehty mämmin resepti! 😊👍
Tässä taas näkyy netin voima. Muutama kirjoitus nettiin ja välittömästi loppui tattarimallas maltaiden toimittajilta.
PoistaKiitti kommentistasi! ♡ Somen voima on suuri ja hyvä niin! :) Toivotaan että tattarimallasta vielä saa jatkossakin.
PoistaHei. Itse laitan tähän ihanaan mämmiin appelsiinin kuoriraastetta ja tilkan appelsiinimehua. Tykkään että on mahtava maku ja aromi. Olen niin mämmim fani. Kermaa tai vaniljakastike mämmin kera ja tietty hienoa sokeria että hampaissa ratisee. Kiitos tämä on paras mämmin ohje.
VastaaPoistaKiitti sydäntä lämmittävästä kommentistasi! ♡ Minäkin olen välillä laittanut appelsiinin kuoriraastetta mämmiin. Mämmi on kyllä todella maukasta!
PoistaOnko kauran imetymisaktiivisuus unohdettu. Käsitykseni mukaan kaurajauholisällä saadaan aito imelletty gluteeniton tattarimämmi tattarimaltaista ja tattarijauhoista.
VastaaPoistaVoisiko ohjeen perustana olla 500 grammaa tattarimallasta 600 grammaa tattarijauhoa ja 100-200 g imeltämisaktiivista kaurajauhoa.
Toimiiko.......
Kiitti kommentistasi! ♡ Varmaan saakin kaurajauholisällä imellettyä mämmiä mutta noista suhteista joita tuossa laitoit en osaa sanoa mitään varmaa kun pitäis testailla ensin miten se toimii...
Poista