sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Gluteenittomat vaaleat piirakat




Sain jokin aikaa sitten Gluteenittomalta Maailmalta Jyttejauhoja testattavaksi varten. 
Tänään testailin vaaleaa Jyttejauhoa josta olin jo vuosien varrella leiponut pullaa, sämpylöitä ym. mutta nyt tein Piirakoita.
Kaikki varmaan muistaa miten hyviä myös vaaleat piirakat ovat ja nyt sellaisia voi leipoa myös gluteenittomasti.
 Jyttejauhoja myyvät Cittarit, Prismat ja jotkut pienemmätkin kaupat ja varmimmin sitä saa tilaamalla
gluteenittomasta verkkokaupasta eli täältä Oriolashop-gluteeniton maailma-vaalea jyttejauho
Verkkokauppaan pääset kätevästi kun klikkaat blogini oikealla puolella olevaa Gluteeniton Maailma mainos banneria! ♥ 

Jyttejauho vaalea 850 g

 

Jyttejauhoilla on loistavat leipoutumisominaisuudet.
Sopivat keliaakikoille, maito- ja soija-allergisille.
Jyttejauhot ovat luontaisesti gluteenittomia, kuitupitoisia jauheseoksia.
Vaaleissa Jyttejauhossa 7,2 g/100 g.
Jyttejauhot eivät sisällä vehnätärkkelystä, maitoproteiinia, laktoosia eivätkä soijaa.
Sen sijaan kivennäisaineita – erityisesti magnesiumia, sinkkiä, kaliumia sekä rautaa – niissä on runsaasti.
Myös B-vitamiinipitoisuudet ovat hyvät.
Jyttejauhot sopivat kaikenlaiseen leivontaan ja ruuanlaittoon.
Ne sopivat keliaakikoille ja myös maito- ja soija-allergisille.
Hiivaleipää leivottaessa taikina kannattaa alustaa koneella hitailla kierroksilla ja pidempään kuin vehnäjauhoja käytettäessä.
Korkean kuitupitoisuutensa vuoksi Jyttejauhot sitovat enemmän nestettä kuin vehnäjauhot.
Kun korvaat reseptissä vehnäjauhot Jyttejauhoilla, käytä leivissä 2/3 ja kakuissa ¾ tavallisten jauhojen määrästä.




Taikina (58 kpl piirakoita)


6 dl vettä 
2 tl suolaa 
6 dl vaaleita jyttejauhoja

Perunamuussia 2 1/2-3 litraa tai vastaava määrä riisipuuroa valmiiksi keitettynä.

Riisipuuro


25 g voita
2 1/2 l laktoositonta täysmaito juomaa tai täysmaitoa
4 dl risella riisiä
2 ½ tl suolaa

 

Sekoita suola hyvin veteen ja lisää jyttejauhoja vähitellen hyvin sekoittaen vispilällä.
Kun taikina alkaa olla paksuhkoa lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa hyvin joko yleiskoneen taikina koukuilla tai käsin noin. 3 min. niin että taikina on kiinteää, mutta pehmoista
Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne tangoiksi.
Leikkaa molemmista tangoista yhtä suuria paloja 29 kpl eli yht. 58 palaa.
Pyöritä palat käsissä ensin pyöreiksi palloiksi ja sen jälkeen taputtele ne jyttejauhoissa pikku kakkaroiksi.
Ajele pikkukakkarat joko piirakka pulikalla tai kaulimella ohuiksi kakkaroiksi.
Levitä perunamuussia tai riisipuuroa reilu ruokalusikallinen kakkaran keskelle ja levitä se hyvin siihen.
Rypytä kakkaran reunat puuron päälle peukalo/etusormi otteella ja laita piirakat leivinpaperin päälle pellille.
Paista 275 asteisessa uunissa kunnes piirakat ovat saaneet kullanruskean värin alta ja päältä.
Voitele piirakat voi/vesiseoksella jossa on hieman suolaa.
Jos käytät voimakas suolaista voita, niin silloin suolaa ei tarvitse lisätä.
Lado piirakat limittäin jäähtymään, jos haluat pakastaa niistä osan. 

Ovat todella maukkaita myös pakasteesta otettuna ja esim. mikrossa sulatettuna/lämmitettynä.                                 Kun teet perunamuussia piirakoita varten, laita muussin joukkoon yksi kananmuna sillä se sitoo muussia ja pysyy paremmin piirakka kuoren sisällä.
Maku ja rakenne on hyvä näissä piirakoissa.

Voit myös raakapakastaa piirakoita niin että jäädytät valmiiksi rypytetyt piirakat joko isolla tarjottimella tai pellin päällä pakkasessa.
Kun piirakat ovat jäätyneet pakkaa ne huolellisesti joko pakastusrasiaan tai muovipussiin.
Jos sinulle tulee esim. vieraita ota jäiset piirakat pakkasesta, lado ne leivinpaperoidulle pellille ja paista kuumassa uunissa kypsiksi.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...