perjantai 15. tammikuuta 2016

Gluteeniton Vaalea leipäjuuri

Sain hyvältä tutultani erittäin hyviä ohjeita miten tehdä gluteeniton vaalean leivän juuri. 
Olen toki aikaisemminkin kokeillut juuren tekoa vaaleasta jauhoseoksesta, mutta se ei mielestäni onnistunut riittävän hyvin. 
 Kirjoitan nyt gluteeniton leipätaikinan juuren ohjeen josta voi leipoa leipää, sämpylöitä, patonkia ja tehdä vaikka pizzapohjan. 

G-juuren ohje:

Kannattaa ihan ensin ostaa tiivis litran vetoinen lasipurkki jossa on hyvä tehdä ja säilyttää taikina juuri, ellet omista jo kannellista lasipurkkia.
Päivä 1.

1 dl huoneenlämpöistä vettä
1 tl hunajaa
1 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta

Sekoita huoneenlämpöiseen veteen hunaja ja jauhot.
 Laita purkki mahdollisimman lämpimään paikkaan.
Kansi saa jäädä hieman raolleen eli älä laita sitä kiinni! 
Sekoittele sitä silloin tällöin.

Päivä 2. 

1 dl huoneenlämpöistä vettä
1 dl
semperin fin mixin hienoa jauhoseosta

Lisää vesi ja jauhoseos ja sekoita pienellä vispilällä hyvin jauhot taikinajuureen ettei tule paakkuja. Sekoittele sitä silloin tällöin. 

Päivä 3.

1 dl huoneenlämpöistä vettä
1 dl
semperin fin mixin hienoa jauhoseosta

Lisää vesi ja jauhoseos ja sekoita pienellä vispilällä hyvin jauhot taikinajuureen ettei tule paakkuja.
Ennen veden ja jauhoseoksen lisäämistä pitäisi taikinan pinnalla näkyä jo kuplia eli taikinaan alkaa pikku hiljaa tulla sitä happamuutta. 
 
Sekoittele sitä silloin tällöin.

Päivä 4.

1 dl huoneenlämpöistä vettä
1 dl
semperin fin mixin hienoa jauhoseosta 

Lisää vesi ja jauhoseos ja sekoita pienellä vispilällä hyvin jauhot taikinajuureen ettei tule paakkuja.
Sekoittele sitä silloin tällöin. 

Päivä 5.

Nyt taikinajuuri on valmis eli se kuplii kivasti, tuoksu on hapan ja purkin pitäisi olla täynnä kuplivaa juurta.
Sekoita vielä kerran kuplivaa taikinajuurta.

Nyt voit ottaa tietyn määrän taikinajuurta ja aloittaa leivän leipomisen.
Juurta käytettäessä korvaa käytetty määrä takaisin purkkiin. 
Mikäli leivot viikon sisällä lisää leipää, sämpylöitä ym. taikina juureen
sinun täytyy muistaa ruokkia juurta joka päivä yllä olevien ohjeiden mukaan.
Tosin juuren tekoon ei mene enää viittä päivää koska sinulla on jo valmis juuri.
Lopun juuren voit pakastaa ellet ruoki juurta ja leivo viikon sisällä lisää leipää ym.
Älä pakasta sitä lasipurkissa vaan muovisessa kannellisessa pakasterasiassa! 

Tässä linkki leivän valmistuksen jonka tein tuolla juurella.  Juureen tehty kauraleipä Tältä sen kupliva leipätaikinan juuren tulisi näyttää viidentenä päivänä viimeistään.

Kun juuri on kunnolla kuplinut litran lasipurkki on silloin täynnä kuten kuvasta näette. 
Tähän juureen leivotun Kauraleivän ohjeen kirjoitan heti kun ehdin.
16 kommenttia:

 1. Hei, ja kiitos paljon tästä! Olisiko vinkata vielä reseptiä leivän tekoon juuresta? Lisäänkö vain jauhoja, nestettä, suolaa ja rasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista Hanabi! ♥ Tein tuosta juuresta Kauraleipää ja sen reseptin kirjoitan tänään heti kun ehdin tänne blogiini. :) Käytin useampaa jauhoa siihen ja siitä tuli maultaan ja rakenteeltaan erittäin maukasta leipää!

   Poista
 2. Moikka! Kiitos juurireseptistä, täytyykin lähteä purkkikaupoille :) Olen pitkään haaveillut tumman leivän juuresta, oletko sitä kokeillut? Itselläni on takana yksi kokeilu, joka meni kyllä niin pahasti metsään, että uutta en ole enää uskaltanut aloittaa.. Eli kaikki vinkit on tervetulleita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sydäntä lämmittävästä kommentista Ripsiväriä Villasukissa! ♥ Olen tehnyt Tarraileipää hapanjuureen josta tulee (ruisleivän) makuista erittäin hyvää leipää. Tummassa juuren kanssa on oltava malttia ja ruokittava sitä joka päivä sinne asti kunnes se kuplii kunnolla ja juurivellin tuoksu on aika hapanta. Etsi toiminnalla löydät Tattarileivän ohjeen.

   Poista
 3. Tätä testaan hetki ku ennätän, Nyt on tattarin juuri tekeytymässä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista Maarit! ♥ Mun pitäis kanssa laittaa tattarijuuri tekeytymään niin sais taas hapankorppuja. :) Tuo leipä on kyllä todella hyvää! :)

   Poista
 4. Täällä ensikertalainen juuren käyttäjä. Kun haluan leipoa heti kerralla 4 leipää niin voinko ottaa sen määrän tästä valmiista juuresta ja miten korvaan sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista Anu! ♥ Voi ottaa sen määrän juurta minkä tarvitset neljään leipään ja jäljelle pitäisi jäädä sitä juurta purkin pohjaan jonkin verran. Sitten vaan ruokit sitä lisää eli desi lämpöistä vettä ja desi jauhoja joka päivä kunnes litran purkki on taas täynnä.

   Poista
 5. Kiitos. Näin ajattelin, mutta halusin varmistaa. Sinulla on mahtavia ohjeita. Olisko joku hyvä pullataikinan ohje johon itse sekoittaa jauhot, jos ei ole valmiita seoksia kaapissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos Annu! ♥ Mulla ei ole vielä sellaista pullan ohjetta johon olisin itse jauhot sekoitellut, mutta vaalean leivän ohje on jo. :)

   Poista
 6. Minäkin olen ensikertalainen juuren laitossa ja minua mietityttää mm se, että missä vaiheessa laitetaan tiivis kansi kiinni? Ja voiko juuren kuivattaa ja miten se silloin herätetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Salix ja kiitti kommnentistasi! ♡ Jos säilytät jääkaapissa tai pakastat juuren silloin laitetaan tiivis kansi päälle. Juuren voi kuivattaa esim. tarjottimella niin että tulee sellaisia kuivia muruja ja kun haluat taas leipoa leipää liota ne kuivaneet juuren muruset lämpöiseen veteen ja lisää jauhoja ja jatka ruokkimista kunnes taikinajuuri on kuten kuvassa näkyvä kupliva juuri on. :)

   Poista
  2. Nyt tällainen älyttömän tyhmä kysymys varmaankin..Mikä taika tässä juureen tekemisessä on?Siis miten se muuttaa leipää..Olen vain kuullut asiasta mutta en ikinä tehnyt..

   Poista
  3. Kiitos kysmyksestäsi olivia pieni! ♡ Kun teet hapanjuureen leivän se on ihan eri maukasta eikä siinä hiiva maistu ja on vatsallekkin parempaa! Kaikista terveellisintä leipäää on aina juureen tehty leipä! ♡

   Poista
 7. Hei kun tuo taikinajuuri on valmis ja siitä tekee leipää niin pitääkö siihen vielä lisätä jauhoja tai jotain vai voiko juuren käyttää sellaisenaan leivän tekoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! ♡ Juuresta otetaan aina talteen seuraavaa kertaa varten valmista juurta. Tässä tulee leivän reseptiin linkki jolla leivoin leipää tuosta juuresta. https://vesiperhonen.blogspot.fi/2016/01/gluteeniton-juureen-tehty-kauraleipa.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...