lauantai 1. maaliskuuta 2014

Psyllium ja Ksantaani

Mitä on Psyllium ja Ksantaani?

Näistä kysellään minulta usein mitä ne ovat ja mihin tarkoitukeen niitä tarvitaan?

Leivontaa helpottavat apuaineet olen ottanut Keliakialiiton sivuilta avuksi kaikille leipojille! 

Itse käytän eniten Psylliumia esim. pullataikinoissa ja Ksantaania lähinnä joissakin hapanleipä taikinoissa kuten Tattarileivässä. 

 Leivontaa helpottavat apuaineet

Psyllium

Psyllium on ratamokasveihin kuuluvan Plantago ovatan jauhettua siemenkuorta. Psyllium soveltuu apuaineeksi sekä hiivalla että leivinjauheella kohotettaviin leivonnaisiin. Psylliumia lisäämällä taikinaa on helpompi käsitellä ja leivonnaiset ovat mehevämpiä. Taikina ei tartu käsiin ja sitä pystyy kaulitsemaan.

Psyllium sekoitetaan taikinanesteeseen ja sen annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Psylliumin annostus on 1-2 rkl litraan nestettä. Suomessa psylliumia myydään kauppanimillä Psyllium sekä Fiber Husk

Ksantaani

Ksantaani on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaani antaa leivälle kuohkeutta ja rapean kuoren. Erityisen hyvin ksantaania soveltuu pikkuleipä- että kakkutaikinoihin. Ksantaani sekoitetaan aina jauhoihin. Annostus on pikkuleipätaikinoissa 1 tl/jauhokilo ja esim. pizzataikinoissa 2-3 tl/jauhokilo. Ksantaania myydään kauppanimellä Ksantaani.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...