lauantai 20. heinäkuuta 2013

Lohi-kesäkeitto







Ohje oli pirkka.fi sivuilla jota muokkasin hiukan, eli jätin herneenpalot pois ja seuravan kerran jätän myös perunat pois. :)



 5 annosta

n. 300 g uusia perunoita
n. 200 g porkkanoita
300 g kukkakaalia
2 nippusipulia varsineen
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g herneenpalkoja
6 dl kevytmaitoa
2 rkl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1/2 dl vettä
3/4 tl suolaa
mustapippuria
2 pkt (à n. 200 g) savustettua kirjolohifileepalaa
 tilliä hienonnettuna

Pese perunat ja porkkanat kuorettomiksi ja paloittele.
Irrota pestyn kukkakaalin kukinnot ja paloittele varsi.
Hienonna sipulit varsineen.
Keitä perunoita ja porkkanoita kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
Lisää kukkakaalit, puolitetut herneenpalot ja sipulit.
Jatka kypsennystä 5-10 minuuttia.
Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Sekoita jauhot tilkkaan vettä ja kaada ohuena nauhana keittoon.
Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.
Poista kirjolohesta nahka, paloittele kala ja lisää keittoon.
Kuumenna.
Hienonna lopuksi keiton pinnalle runsaasti tilliä.







perjantai 19. heinäkuuta 2013

Ternimaitopannari





Ohje


 1 l ternimaitoa
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
4 dl gluteenitonta semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
½ dl voisulaa


Sekoita ternimaitoon suola, jauhoihin sekoitettu leivinjauhoseos ja voisula hyvin vatkaten ettei tule paakkuja.
Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 225 asteisessa uunissa noin. 20-25 min. kunnes pannari on kauniin kullan ruskea. 











Mansikkakääretorttu leivoksia

Leivoin mansikkakääretorttua tuoreista mansikoista joista tein leivoksia.
 Ohje torttupohjaan löytyy täältä Kääretorttu   

Laitoin kääretorttupohjan päälle itse tehtyä mansikkahilloa.
Käärin tiukalle rullalle vetäytymään.
Leikkasin noin. 3 cm paksuisia viipaleita.
Pursotin tähtityllalla kermavaahtoa päälle.
Koristelin mansikoilla ja sitruunan melissan lehdillä.

Vinkki:

Voit laittaa kääretorttulevyn päälle esim. mansikkarahkaa ja päälle mansikkakermavaahtoa ja mansikoita.

Tässä kuvia eri työvaiheista:



Mansikkajuustokakku

Ohje otettu keliakialiiton verkkosivuilta.

Pohja:
75 g margariinia
200 g gluteenittomia keksejä

Täyte:
300 g mansikoita
4 liivatelehtiä
½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
4 dl vispikermaa
200 g Philadelphia-juustoa
200 g mansikoita

Koristeluun: mansikoita,
sitruunamelissan lehtiä 

Leikkaa irtopohjavuokaan (halkaisija noin 24 cm) pohjan kokoinen pyörylä leivinpaperista.
Jauha tai hienonna keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sukatettu margariini. 
Painele keksiseos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytettä.
Pehmitä liivatteita 5–10 minuuttia kylmässä vedessä. 
Soseuta mansikat ja sokeri keskenään soseeksi.
Kuumenna ½ dl vettä, purista liivatelehdistä käsin vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen. 
Lisää liivateseos mansikkasoseen joukkoon.
Vatkaa kerma vaahdoksi. 
Lisää tuorejuusto mansikkasoseen joukkoon ja sekoita mukaan vatkattu kerma. 
Leikkaa mansikat pieniksi paloiksi ja kääntele täytteen joukkoon.
Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. 
Laita kakku pakastimeen vähintään viideksi tunniksi. 
Nosta kakku sulamaan noin 30 minuuttia ennen tarjoilua. 
Koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Tämä menee kokeiluun lähipäivinä! :)

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Mustikkamuffinit

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl voisulaa
(3 tl kardemummaa)
3-4 tl leivinjauhetta
5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
5-6 dl mustikoita

Sekoita kananmuna ja sokeri kulhossa. 
Lisää joukkoon kerma ja
voisula.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää ne taikinaan
yhdessä mustikoiden kanssa.
Jaa taikina paperivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20
minuuttia.

Lähde: Suomen keliakialiitto ry. 

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Saaristolaisleipä

Ohje on otettu Ruokala sivulta.

5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
0,75 dl siirappia
3 keskikokoista perunaa
1 dl hirvelän kaurakuitusta
1 dl pellavansiemenrouhetta
2 dl tattarijauhoa
3,5 dl fin mixin hienoa jauhoseosta
50 g sulatettua margariinia


Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään. 

Lisää suola ja siirappi. 
Raasta perunat raakana raastimen hienoimmalla sivulla. 
Purista neste raasteesta ja pois ja lisää raaste taikinaan. 
Sekoita kauraleseet, rouhe ja jauhot taikinaan sekä lopuksi sulatettu margariini. 
Täytä voideltu 2 litran leipävuoka taikinalla.
 Kohota 25 minuuttia. 
Paista 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. 

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Leivontakurssi



Minulla oli ilo ja kunnia päästä opettamaan keliaakikoita kuinka leivotaan niin makeita kuin suolaisiakin  herkkuja! :)

Tästä asiasta jo postailin aikaisemmin päivällä ja lupasin postata lisää siitä kuinka leivoimme eilaisia sämpylöitä.

Käytimme ekaan sämpylätaikinaan Provenan Gluteenitonta Kauraleipäseosta.

 

Tuohon yhden kilon pussiin mahtuu 1 ½ litraa jauhoja.

Ainesosat

Kaura 61% (jauhona ja hiutaleena), perunatärkkelys, auringonkukansiemen, sokeri, polydekstroosi (ravintokuitu), nostatusaineet (E575, E500), sakeuttamisaineet (E440, E415)

Ohjetta ei ollu eikä tarvinnutkaan sillä keksin itse ohjeen ja hyviä tulivat! ;) 


Tästä taikinamäärästä tulee noin 18 kpl sämpylöitä koosta riippuen.


Ohje: 

½ l reilusti kädenlämpöistä vettä (+40 asteista)
1 pussi kuivahiiva
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 rkl juoksevaa rypsiöljy valmistetta
10-13 dl provenan oat bread mix kauraleipäseosta 

Ps. Itse tein löysän takinan johon laitoin vaan 1 litran kauraleipäseosta. :) 


Mittaa kulhoon +42-asteinen vesi (reilusti kädenlämpöinen).
Lisää joukkoon suola, siirappi, rasva ja jauhoseos, johon kuivahiiva on sekoitettu.
Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella; ensin hitaalla nopeudella noin puoli minuuttia, sen jälkeen täydellä teholla noin minuutti tai alusta taikina käsin.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta tanko tai ota taikinasta ruokalusikalla taikinakökköjä kulhoon jossa on kauraleipäseosta.
Pyöräytä kököt seoksessa ja pyöritä jauhotetuin käsin sämpylöiksi tai jaa tanko 12 palaan.
Pyörittele palat jauhotetuin käsin pyöreiksi tai soikeiksi sämpylöiksi.
Kohota sämpylöitä pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä 20 minuuttia.
Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle esim. auringonkukan siemeniä tai kaurahiutaleita.
Paista 225-250 asteessa 12-15 minuuttia.


Teimme myös Viljatuotteen vaaleasta jauhoseoksesta sämpylöitä.

  
VAALEA GLUTEENITON JAUHOSEOS

Jauhoseos sisältää riisi-, maissi- ja tattarijauhoa, perunajauhoa, psyllium-jauhetta ja sokeria. Sopii sekä suolaisiin, että makeisiin leivonnaisiin. Säilöntä- ja lisäaineeton.

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1333 kJ, 318 kcal
Proteiinia 6 g
Hiilihydraattia 75 g
josta sokeria 3,5 g
Rasvaa 0,8 g,
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,1 g
Ravintokuitua 5,1 g
Natriumia < 0,1 g
 


Saatavuus: Viljatuote, Prismat ja S-marketit ympäri Suomen, 
Keskon valikoimissa ja on tilattavissa kaikkiin K-ryhmän kauppoihin
Hinta Viljatuotteella 500 g/paketti: 2,80 euroa

Ohje löytyy täältä Sämpylät


 Päivä oli oikein ihania ja sain uusia ystäviä lisää! :)

Kiitos kaikille ahkerille leipojille ja ystävälleni joka kutsui kotiinsa meidät leipomaan! 






<3 comment-3--="">

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Leivontakurssi

Sain kutsun yhteen keliakia perheeseen pitämään gluteenitonta leivontakurssia.
 Kutsu tuli Faceboookin Keliakia ryhmästä.

Aikani muhiteltiin ajatusta ja perheen äiti laittoi ryhmään kutsun muillekkin halukkaille leipureille.
Perheeseen kuului kaksi alle 10-vuotiasta ahkeraa leipuri tyttöä, jotka sairastavat keliakiaa.

Leivontakursille joka pidettiin sunnuntaina 30.6.2013 osallistui neljä aikuista, tyttäret ja heidän äitinsä.
Tarkoituksena oli leipoa jotain gluteenitonta suolaista ja makeaa.

Tyttäret saivat toivoa mitä hyvää leipoisimme ja toivomuslistalla oli vadelmarahkaviettelykset, voisokeripullat ja  erilaisia sämpylöitä.

Perheen äidille tein hänen toivomuksestaan kauppalistan mitä hänen tulisi ostaa ja niimpä leivontatarviikkeet odottivat valmiina leipojiaan.

Pääsimme aloittamaan heti aamusta gluteenittominen pullataikinoiden teolla.

Lapset olivat niin ahkeria että kumpikin teki oman, kilon pullataikinan ihan käsin alusta loppuun asti. 

Kun saimme taikinat valmiksi söimme lasten äidin vamistamaa erittäin maukasta jauhelihakeittoa! :)  

Ruokailun jälkeen aloitimme pyöreiden pullien leivonnalla eli kaikki saivat kokeilla millaista on leipoa gluteenittomasta taikinasta pullaa. :)

Gluteenittoman taikinan teossa täytyy muistaa muutamia niksejä niin että taikinaan saadaan se hyvä sitko ja pullat ovat kuohkeita ja maukkaita.

Kun saimme pellillisen pyöreitä pullia valmiiksi painoimme muumimukin jauhotetulla pohjalla kolot pulliin, jonka jälkeen niihin laitettiin täytteet.

Toinen kilon taikina tehtiin voisokeripulliksi jossa ei voita eikä sokeria säästelty. 

Pullataikinan ohje löytyy tästä linkistä  Gluteeniton pullataikina

Vadelmarahkatäytepullien täytteen ohje puolestan löytyy tästä linkistä. Rahkatäyte

Vadelmarahkaviettelykset

Leivo pullataikinasta pötköjä ja paloittele ne yhtä suuriin osiin.
Leivo jauhotetuissa kämmenissä tai leivinalustalla pyöreitä pullia pellille ja litistä pulliin esim. jauhotetun mukin pohjalla syvennys.
Kohota pullat leivinliinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa.
Kun pullapohjat ovat kohonneet hyvin, voitele ne kananmunalla ja laita rahkatäytettä reilu ruokalusikallinen pullan syvennykseen.
Lisää rahkatäytteen päälle rouhittua pakaste vadelmaa.
Paista pullat 225 asteessa noin 15-20 min. kauniin kullan ruskeaksi.  

Kuvia eri työvaiheista. :)

 Toivomustaulu mitä leivotaan.
 Minä itse leivontapuuhissa. :)
 Pullataikinoita. 
Mukin pohjalla kolot.
  Käsien avulla muotoilin reunoja että pullista tulisi hiukan kauniimpia.








Näissä kuvissa valmiita vadelmarahkaviettelyksiä ja voisokeriapullia, joista tuli oikein pehmeitä ja maukkaita! 
Bloggaan vielä sämpylöiden leivonnasta myöhemmin lisää! ;) 

Tuhannet kiitokset perheelle jolta kutsun sain ja ahkerille leipureille jotka osallistuivat kurssipäivään!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...